Studiu: Incalzirea globala a fost provocata de agricultorii de-acum 6.000-7.000 de ani
Incalzirea globala a fost provocata de agricultorii din trecut, care au recurs la despaduriri masive si la incendieri de vegetatie ce au distrus permanent clima de pe Pamant, sustine un studiu realizat de cercetatorii de la University of Virginia si University of Maryland-Baltimore County si citat de CNN. Documentul, publicat de revista Quaternary Science Reviews, afirma ca, pentru mii de ani, agricultorii au ars atat de multe paduri incat cantitati uriase de dioxid de carbon au ajuns in atmosfera. E posibil ca, in acest fel, Pamantul sa se fi incalzit, clima fiind modificata pentru totdeauna.
„Pare o constatare de bun-simt aceea ca, cu 5, 6, 7000 de ani in urma, nu traiau atat de multi oameni incat sa aiba un impact semnificativ asupra mediului. Insa daca te gandesti ca acesti oameni, persoana cu persoana, aveau un efect de 10 ori mai mare asupra Pamantului decat au oamenii de-acum, acest lucru sporeste in mod considerabil efectele avute de acei agricultori timpurii”, a declarat conducatorul studiului, profesorul si omul de stiinta William Ruddiman, care a adaugat ca „acest lucru ii transforma pe vechii fermieri intr-un factor ce a contribuit la cresterea emisiilor de gaze”.
Ruddiman a spus ca, incepand cu mii de ani in urma, oamenii au incendiat paduri, faceau o gaura in pamantul dintre doi busteni, aruncau seminte si cresteau recolte acolo, pana cand elementele nutritive dispareau din sol. Apoi, se duceau in alta parte si repetau operatiunea. „Si incendiau o alta bucata de padure, si alta, si alta. Faceau aceasta cam de cinci ori intr-o perioada de 20 de ani”, a precizat profesorul american.
Studiul afirma ca taierea si incendierea padurilor la un nivel atat de mare au dus la eliberarea unor emisii mari de dioxid de carbon in atmosfera si au incalzit pamantul.
De asemenea, Ruddiman sustine ca, in urma cu 10.000 de ani, Pamantul se indrepta spre o noua era glaciara, cand oamenii au inceput sa taie si sa incendieze padurile.
Cercetarile lui Ruddiman legate de rolul oamenilor din vechime la incalzirea globala si-au atras numeroase critici. Ken Caldeira, cercetator la Department of Global Ecology in Stanford, a spus ca Ruddiman „exagereaza importanta omului timpuriu”, adaugand ca „desi el a jucat poate un rol minor in schimbarea climei, acest lucru nu a avut o importanta semnificativa”.
„S-au facut studii care demonstreaza ca, daca tai padurile pentru a obtine teren agricol, planeta se va raci”, sustine Ruddiman.