Sari direct la conținut

STUDIU: Sănătatea mintală a adolescenților poate avea de suferit atunci când există mai mulți frați: ​„Părinții care au mai mulți copii pot avea resurse mai puține de a reduce stresul din casă”

HotNews.ro
Mai mulți copii ar putea însemna mai multă concurență pentru timpul și atenția părinților, Foto: © Vadimgozhda | Dreamstime.com Cop
Mai mulți copii ar putea însemna mai multă concurență pentru timpul și atenția părinților, Foto: © Vadimgozhda | Dreamstime.com Cop

Cu cât există mai mulți copii într-o familie, cu atât sănătatea mintală a acestora poate deveni mai precară. Un nou studiu a constatat că adolescenții din familiile cu mai mulți frați tind să aibă o sănătate mintală mai precară, comparativ cu cei care cresc în familii cu mai puțin frați.

Un studiu recent publicat în Journal of Family Issues arată că a avea mai mulți frați poate deveni un dezavantaj pentru sănătatea mintală a adolescenților, adică a fraților mari din familie. Rezultatele au reieșit în urma unei analize ample, desfășurate în China și în SUA, și arată că cu cât diferența de vârstă dintre frați este mai mică, cu atât mai precară este sănătatea mintală a fraților mai mari. „Părinții care au mai mulți copii pot avea resurse mai puține de a reduce stresul din casă în comparație cu părinții care au mai puțini copii”, spun autorii studiului.

În ce a constat studiul

Studiul a analizat sănătatea mintală a mai mult de 9.400 de elevi de clasa a opta din China și peste 9.100 de elevi de același nivel educațional din Statele Unite. În ambele țări, cercetătorii au pus elevilor (vârsta medie de 14 ani) o varietate de întrebări despre sănătatea lor mintală, deși întrebările au fost diferite în China și Statele Unite. În China, 34% dintre copii sunt copii singuri la părinți (lucru care se explică prin politica copilului unic), pe când în SUA, procentul este de doar 12,6%. Adolescenții din China au, astfel, cu 0,7 mai puțini frați decât adolescenții din Statele Unite. Cu toate acestea, atât în China, cât și în SUA, adolescenții fără frați sau doar cu un frate stau mai bine la capitlul sănătatea mintală față de adolescenții cu mai mulți frați. Studiul a mai arătat că cu cât distanța de vârstă dintre frați era mai mică, cu atât mai mari erau problemele mintale ale fraților mai mari.

Care este explicația cercetătorilor

Conform autorilor studiului, dacă ar fi să dăm un răspuns general, acesta ar fi legat de diluarea resurselor părinților în familiile cu mai mulți frați. „Gândiți-vă la aceste resurse ca la o plăcintă. Când ai un singur copil, toată plăcinta este a lui. Când sunt mai mulți, plăcinta se împarte după nevoile fiecăruia”, a explicat autorul studiului, profesor de sociologie la Universitatea de Stat din Ohio, Doug Downey. Faptul că frații apropiați au cel mai mare impact negativ susține această explicație. Copiii care sunt de aproape aceeași vârstă vor concura pentru aceleași tipuri de resurse parentale, consideră Downey.

O altă posibilitate este că familiile care au mulți copii versus puțini copii sunt diferite în alte moduri care pot reduce sănătatea mintală pentru copiii lor – așa-numitul criteriu al selectivității. Criteriul selectivității se referă la tendința părinților de a investi mai multe resurse (timp, atenție, bani, educație) în unii copii din familia lor, în detrimentul altora. Aceasta poate fi influențată de o varietate de factori, inclusiv personalitatea copilului, performanțele academice, starea de sănătate, sexul, ordinea nașterii, sau alte caracteristici pe care părinții le consideră importante.

De ce sunt interesante rezultatele studiului

Rezultatele studiului sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât până în prezent majoritatea studiilor arătau efecte pozitive pentru copiii din familiile cu mai mulți frați. Spre exemplu, studiul care a demonstrat că micuții care au frați dezvoltă abilități mai bune de integrare la grădiniță, dar nu doar acesta. Există studii care au demonstrat și o probabilitate mai mică de divorț în familiile cu mai mulți frați.

Diluarea resurselor părintești și criteriul selectivității pot afecta sănătatea mintală

Credința populară conform căreia copiii mai mari au mai multe griji față de cei mai mici a fost demonstrată în Marea Britanie de un studiu la care au participat 2.000 de familii timp de 5 ani. Aceste studii indică faptul că frații mai mari ar putea avea mai multă responsabilitate și mai puțin sprijin parental individualizat, ceea ce poate contribui la stres și dificultăți emoționale. Lipsa atenției părinților poate declanșa probleme pentru aceștia, precum stimă de sine scăzută, nesiguranță și incapacitatea de a lega relații sănătoase, atrag atenția psihologii.

Mai mulți copii ar putea însemna mai multă concurență pentru timpul și atenția părinților. Copiii care se confruntă cu o atenție inconsecventă sau insuficientă din partea părinților se pot simți neglijați, sentiment care poate duce la probleme de sănătate mintală, așa cum arată studiul.

Sursa foto: Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro