Sari direct la conținut

STUDIU: Tatuajele cresc riscul de cancer de sânge, indiferent de dimensiunea lor

HotNews.ro
Cerneala pentru tatuaje conține diverși pigmenți și substanțe chimice, unele dintre acestea fiind cancerigene, Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com
Cerneala pentru tatuaje conține diverși pigmenți și substanțe chimice, unele dintre acestea fiind cancerigene, Foto: © Pojoslaw | Dreamstime.com

Cercetările recente sugerează o legătură posibilă între tatuaje și un risc crescut de limfom și alte forme de cancer, în special, din cauza prezenței unor substanțe chimice potențial cancerigene în cerneala folosită. Un studiu desfășurat în Suedia a scos la iveală că persoanele cu tatuaje au un risc cu 21% mai mare de a dezvolta limfom, mai ales, în primii doi ani după realizarea tatuajului, indiferent de dimensiunea acestuia.

Cerneala pentru tatuaje conține diverși pigmenți și substanțe chimice, unele dintre acestea fiind cancerigene. De exemplu, pigmenții azo din cerneala roșie și hidrocarburile aromatice policiclice din cerneala neagră au fost asociate cu un risc crescut de cancer. Alte substanțe potențial dăunătoare din cernelurile de tatuaj includ alcooluri, bariu, cadmiu, cupru, plumb, mercur, minerale, nichel, materiale plastice și coloranți vegetali.

Deși cercetătorii erau deja conștienți de proprietățile cancerigene ale unor cerneluri pentru tatuaje, autorii unui nou studiu de la Universitatea Lund din Suedia au analizat Registrul Național de Cancer din Suedia și au constatat că impactul acestor cerneluri asupra riscului de cancer nu era clar cunoscut. Acest lucru i-a motivat să realizeze cercetarea.

„În ultimii 10 ani, în special în Europa, s-a pus un accent deosebit pe conținutul chimic al cernelii pentru tatuaje. Cerneala pentru tatuaje conține frecvent substanțe chimice cunoscute pentru proprietățile cancerigene în alte contexte, cum ar fi la muncitorii expuși profesional. De asemenea, știm că cerneala este transportată de la nivelul pielii de către sistemul imunitar, deoarece corpul încearcă să elimine particulele de cerneală pe care le percepe ca fiind străine. S-a demonstrat că acest proces transferă pigmentul către ganglionii limfatici, unde este reținut permanent. Am dorit să punem cap la cap aceste informații și să înțelegem cum ne este afectată sănătatea în urma stocării permanente a substanțelor chimice potențial toxice în sistemul imunitar,” a explicat coordonatorul studiului, Christel Nielsen, doctor în științe și profesor asociat la Universitatea Lund din Suedia, pentru Medical News Today.

Risc de limfom mai mare la 2 ani după tatuare

Cercetătorii au identificat cazuri de limfom în Registrul Național de Cancer din Suedia, o bază de date centralizată a cazurilor de cancer din țară. Pentru a selecta participanții cu tatuaje, au limitat vârstele pacienților la intervalul 20-60 de ani, atunci când au fost diagnosticați cu limfom, între anii 2007 și 2017. Ulterior, au contactat persoanele afectate pentru a le cere să participe la studiu, rezultând un grup de 1.398 de persoane cu limfom și 4.193 de persoane fără limfom.

S-a constatat că 21% dintre persoanele cu limfom aveau un tatuaj, în timp ce 18% dintre cele fără limfom aveau, de asemenea, tatuaje.

Riscul a fost cu 81% mai mare pentru persoanele cu tatuaje decât pentru cele fără tatuaje, în primii doi ani după realizarea acestuia, iar riscul a scăzut după trei până la 10 ani după tatuare, urmând să crească la 19% după 11 ani.

În total, participanții cu tatuaje au prezentat un risc de limfom cu 21% mai mare comparativ cu grupul de control. Mărimea tatuajului nu a avut nicio influență asupra riscului de limfom. Cele două tipuri de limfom la care persoanele cu tatuaje erau mai predispuse, comparativ cu cele fără tatuaje, au fost limfomul difuz cu celule B mari și limfomul folicular.

Limfomul difuz cu celule B mari (DLBCL) este cel mai comun tip de limfom non-Hodgkin și este caracterizat prin creșterea rapidă a celulelor B mari anormale în ganglionii limfatici sau în alte țesuturi limfoide. Acest tip de limfom poate apărea la orice vârstă și poate afecta diferite părți ale corpului. Tratamentul poate include chimioterapie, terapie țintită și/sau radioterapie, iar prognosticul poate varia în funcție de factori precum stadiul bolii și răspunsul la tratament.

Limfomul folicular este un tip de limfom non-Hodgkin care se dezvoltă din celulele B foliculare anormale în ganglionii limfatici și alte țesuturi limfoide. Acesta este caracterizat printr-o creștere lentă și poate rămâne asimptomatic pentru o perioadă lungă de timp. Tratamentul poate include observația activă, radioterapie, chimioterapie și/sau terapie țintită. Prognosticul poate varia în funcție de stadiul bolii și de alte caracteristici individuale ale pacientului.

De ce sunt persoanele tatuate mai expuse riscului de cancer

Deși cercetătorii au descoperit o asociere între tatuaje și un risc crescut de limfom, este necesară o investigație mai profundă pentru a înțelege pe deplin mecanismele implicate. Stilul de viață, cum ar fi fumatul și consumul de substanțe, pot juca, de asemenea, un rol.

„În cadrul studiul au fost luați în considerare mai mulți factori care țin de stilul de viață, inclusiv fumatul și statutul socioeconomic. Deși tatuajele în sine au fost identificate ca fiind un factor de risc pentru limfom, anumite obiceiuri pe care le-ar putea avea persoanele care își fac tatuaje (de exemplu, fumatul, consumul de substanțe) ar putea contribui, de asemenea, la creșterea riscului”, a precizat, pentru MNT, dr. Wael Harb medic hematolog și oncolog la Memorial Care Cancer Institute din SUA, care nu a fost implicat în această cercetare.

Dr. Rachel Orritt, specialist în cadrul Cancer Research UK a subliniat că, în prezent, nu există suficiente dovezi pentru a afirma că tatuajele cresc riscul de cancer la oameni și că este necesară desfășurarea unor cercetări suplimentare în această direcție.

Specialistul a menționat că înțelegerea efectelor tatuajelor reprezintă o provocare din cauza diversității de ingrediente posibile din cerneală.

„Dacă oamenii sunt îngrijorați în legătură cu riscul de cancer, există măsuri demonstrate pe care le pot lua pentru a-l minimiza. Acestea includ renunțarea la fumat, adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase și reducerea consumului de alcool,” a conchis dr. Rachel Orritt.

Legătura dintre hepatita C și limfom

Medicii au mai precizat că tatuajele presupun și alte riscuri, cum ar fi cel de hepatită C care poate fi transmisă prin ace nesterilizate corespunzător. De asemenea, există o legătură între hepatita C și un risc crescut de limfom non-Hodgkin.

În ceea ce privește riscul de cancer de sânge, Christel Nielsen a explicat că anumite virusuri ar putea fi o cauză posibilă a limfomului, dar după părerea sa, „tatuatorii suedezi sunt foarte bine educați în ceea ce privește siguranța și igiena, așa că nu crede că acest lucru poate explica rezultatele cercetării.”

Autorii studiului au remarcat că interesul pentru tatuaje a cunoscut o creștere semnificativă în anii 2000.

Christel Nielsen a menționat chiar că majoritatea membrilor echipei sale de cercetare au tatuaje. Această popularitate crescută a condus la situația în care aproximativ 20% dintre europeni și până la 30% dintre americani au tatuajele. Decizia multor persoane de a-și face tatuaje în tinerețe a implicat o expunere la substanțele din cerneala acestora de-a lungul întregii vieți. Cu toate acestea, impactul pe care îl pot avea asupra sănătății nu a fost suficient analizat.

Noi studii despre efectele tatuajelor

„Este important de reținut că limfomul este o boală foarte rară și că această creștere de 21% reprezintă un risc de bază foarte scăzut. Totuși, aș dori să subliniez că persoanele tatuate ar trebui să fie conștiente că tatuajele ar putea avea efecte adverse asupra sănătății și că ar trebui să meargă la medic dacă prezintă orice simptome neobișnuite”, a mai spus Nielsen.

Oamenii de știință au anunțat că au desfășurat cercetări simultane asupra a două tipuri de cancer de piele (melanom malign și carcinom cu celule scuamoase), care urmează să fie publicate în viitorul apropiat. De asemenea, doresc să inițieze noi studii pentru a examina dacă există o corelație între tatuaje și riscul de a dezvolta alte afecțiuni ale sistemului imunitar, precum bolile tiroidiene și artrita reumatoidă.

Pigmenții din cerneală pot deveni cancerigeni

Într-un studiu prezentat în cadrul unei conferințe a Societății Americane de Chimie (ACS) din 2022, cercetătorii au analizat aproape 100 de tipuri de pigmenți folosiți în tatuaje și au descoperit că mulți dintre aceștia conțin substanțe chimice nedeclarate și nanoparticule potențial dăunătoare pentru sănătate. John Swierk, împreună cu echipa sa de la Universitatea Binghamton au inițiat studiul din interes pentru efectele laserului folosit în îndepărtarea tatuajelor, dar au constatat că există puține informații despre compoziția pigmenților de tatuaje. În Statele Unite, pigmenții pentru tatuaje nu sunt reglementați de FDA, ceea ce permite producătorilor să nu listeze ingredientele.

Cercetătorii au folosit tehnici avansate pentru a analiza pigmenții și au descoperit că mulți dintre aceștia conțin coloranți azo, care pot deveni cancerigeni sub influența luminii UV sau a bacteriilor. Studiul a subliniat riscurile potențiale ale acestor pigmenți și necesitatea unei reglementări mai stricte.

Sursa foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro