Sari direct la conținut

Studiu: Turele de noapte perturbă sincronizarea dintre creier și sistemul digestiv

HotNews.ro
Studiu: Turele de noapte perturbă sincronizarea dintre creier și sistemul digestiv

Turele de noapte pot afecta ritmul natural al organismului atât de mult încât creierul și sistemul digestiv pot avea de suferit, spun oamenii de știință, potrivitThe Guardian.

Trei ture de noapte la rând au un impact redus asupra activității și funcționării creierului dar un dezastruos aspra sistemului digestiv prelungindu-i procesul natural la o durată totală de 12 ore, au descoperit cercetătorii.

Constatarea subliniază impactul dramatic pe care noile schimbări le pot avea asupra diferitelor ceasuri care guvernează ritmurile naturale ale organelor și sistemelor din întreg corpul uman. Diferențele dintre noapte și zi pot explica de ce oamenii care muncesc pe timp de noapte sau schimbă fusul orar pot suferi dureri de stomac și alte probleme intestinale, care dispar odată ce corpul lor se adaptează.

„Unul dintre primele simptome pe care le întâmpină oamenii când călătoresc între fusurile orare este disconfortul gastro-intestinal și asta pentru că întâmpină dificultăți de sincronizare cu ceasul biologic central”, a declarat Hans Van Dongen, director al Centrului de Cercetare, Somn și Performanță la Washington State University.

Corpurile noastre au un ceas biologic central situat la nivelul creierului care urmărește schimbările luminii ambientale pentru a controla momentele în care ne trezim și adormim. Dar multe alte organe au propriile ceasuri biologice, inclusiv sistemul digestiv.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro