SUA: 500 de imigranti ilegali au fost eliberati din doua centre de detentie din Texas
Aproape 500 de femei si copii imigranti ilegali au fost eliberati din doua centre de detentie din Texas, in sudul Statelor Unite, dupa ce justitia a apreciat ca ilegala detentia copiilor, a anuntat marti o organizatie pentru apararea drepturilor migrantilor, scrie AFP, citata deAgerpres.
Cele 470 de persoane erau inchise in doua centre de detentie private, potrivit Departamentului american al Imigratiei care a confirmat eliberarea lor.
Imigranti clandestini care cauta azil in Statele Unite sunt frecvent eliberati din aceste centre dupa ce dosarele lor au fost judecate, dar amploarea punerii in liberate de la sfarsitul saptamanii trecute este neobisnuita, a subliniat Refugee and Immigrant Center for Education and Legal Services (RAICES).
„Stim, in comparatie cu media numarului de persoane pe care le elibereaza in mod obisnuit, ca punerea in libertate de la sfarsitul saptamanii nu a fost ceva normal”, a explicat Amy Fischer, responsabil in cadrul RAICES. In opinia sa, de patru ori mai multe persoane ca de obicei au parasit aceste centre.
„Sunt pe punctul de a fi expulzati, de a fi urcati in avioane sau autobuze”, a mentionat ea.
Episodul a avut loc dupa decizia de vineri a judecatoarei Karin Crump, de la tribunalul comitatului Travis din Texas, potrivit careia aceste centre nu pot fi considerate ca locuri de ingrijire a copiilor.
Seria de eliberari era „prevazuta in cadrul normal al operatiunilor, si nu ca raspuns la o decizie a justitiei”, s-a aparat Departamentul Imigratiei intr-un comunicat. Conform datelor oficiale, 2.393 de imigranti clandestini se afla in continuare inchisi in cele doua centre.
Cu incepere din 2014 si un varf al afluxului de copii refugiati in Statele Unite, care fug in majoritate din fata violentelor din America Centrala, administratia Barack Obama a introdus detentia copiilor cu mamele lor imigrate ilegal in acest tip de centre, pe perioada studierii dosarului de azil.
„Nu putem spera decat ca este un semn ce arata in sfarsit decizia administratiei Obama de a pune capat acestui experiment al detentiei familiale care este un esec”, a comentat intr-un comunicat directorul executiv al RAICES, Jonathan Ryan.