Sari direct la conținut

SUA a adunat în ultimii 5 ani mai multe premii Nobel pentru știință decât toate celelalte țări luate la un loc. Dar un nor negru e la orizont, se tem americanii

HotNews.ro
SUA a adunat în ultimii 5 ani mai multe premii Nobel pentru știință decât toate celelalte țări luate la un loc. Dar un nor negru e la orizont, se tem americanii
Astronaut american. Credit foto: Branislav Kapetanovic / Panthermedia / Profimedia

Dintotdeauna SUA s-a bazat pe atragerea celor mai bune ”creiere și voințe” din lume când a fost vorba de știință. Creșterea clasei medii la nivel global transformă unele țări, China și India sunt exemple, în posibile destinații de revenire atractive pentru studenții sau doctoranzii plecați în America.

Competiția internațională este într-o creștere fără precedent, iar comunitatea științifică din această țară se teme că SUA va fi depășită în următorii ani, relatează reputata revistă de știință Nature.

Aproape jumătate dintre oamenii de știință din SUA care au doctorate provin din alte țări

În ultimii cinci ani, SUA a adunat mai multe premii Nobel decât toate celelalte țări la un loc. În urmă cu mai puțin de patru ani, compania farmaceutică americană Moderna crea unul dintre primele vaccinuri anti-covid din lume. OpenAI Inc., o companie americană, lansa în 2022 ChatGPT, un program de inteligență artificială care a stârnit o veritabilă revoluție în domeniu. 

Anul acesta, SUA își propune să investească o sumă de aproape 1 trilion de dolari în știință și dezvoltare, mai mult decât orice altă țară a lumii. 

Laboratoarele americane încă sunt un magnet pentru cercetători din toată lumea, iar faptul că 43% dintre oamenii de știință care dețin doctorate obținute în SUA provin din alte țări este un indiciu puternic în acest sens.

Teoretic, doar aceste date și ar fi suficiente pentru a sublinia supremația SUA în lumea științei. Mai mult, ar putea indica faptul că Statele Unite sunt mai puternice decât oricând în acest domeniu.  Însă ele pot fi înșelătoare.

Statele Unite ale Americii pierd teren în fața competitorilor

Principala forță care pune știința în mișcare sunt banii. Iar SUA încă deține poziția fruntașă atunci când este vorba despre investiții în știință și dezvoltare. Fondurile guvernamentale și cele private au atins, în acest sens, în anul 2022, suma de 923 de miliarde de dolari. 

Practic, este vorba despre 30% dintre investițiile de profil făcute la nivel gobal. Însă China a cunoscut o explozie economică în ultimele două decenii, iar unul dintre efectele acestei creșteri se vede în sumele investite în cercetare.

Este vorba despre 812 miliarde de dolari, bani pe care China i-a investit în știință în același interval. Iar dacă trendul va continua, China nu doar că va egala SUA înainte de anul 2030, ba chiar o poate depăși.

China a depășit deja SUA în multe domenii

În ceea ce privește numărul de articole științifice, China este lider global încă din anul 2016, anunță Nature. 

În anul 2019, tot China a depășit Statele Unite la numărul de doctorate acordate, iar în 2021 a devenit lider global la numărul de aplicații pentru patente, conform Fundației Naționale de Științe din Statele Unite.

Chiar dacă există voci care susțin că, din punct de vedere al calității producției sale științifice, China a rămas mult în urma SUA, în 2020, China a depășit Statele Unite în ceea ce privește ponderea sa din primele lucrări citate. Iar asta este o măsură indirectă a impactului cercetării din China.

Există și alte semne de creștere a calității cercetării din China față de alte națiuni. Anul trecut, ca un alt exemplu, a depășit Statele Unite în ceea ce privește studiile apărute în publicații cu mare impact în lumea științei.

Tăierea fondurilor și politica ostilă față de străini a SUA

Reducerile bugetare care au afectat NASA și US National Cancer Institute (NCI), cel mai mare institut oncologic la nivel mondial, sunt doar cele mai notorii cazuri recente. De asemenea, discursurile cu tentă imigraționistă au creat o imagine a SUA ostilă față de străini, avertizau oficiali ai Academiei Naționale din Știință din SUA, citați de Nature.

„Este imperativ necesar să aducem finanțarea științei și dezvoltării pe o pistă sănătoasă”, sublinia Arati Prabhakar, consilier pe teme științifice al președintelui în funcție, Joe Biden. Și asta după ce creșterile bugetare lansate în anul 2022 au suferit un puternic recul în 2024.

Ca un exemplu, investițiile în științe fundamentale au ajuns la nivelul care nu a mai fost atât de jos din anul 1997. Iar faptul că Donald Trump nu a făcut un secret din faptul că intenționează să reducă și mai mult fondurile destinate cercetării nu a făcut decât să agraveze imaginea SUA din acest punct de vedere.

Vânătoarea de creiere, un alt domeniu în care SUA pierde teren

Statele Unite s-au bazat dintotdeauna pe recrutările internaționale pentru a-și alimenta uriașul motor științific. Iar acest model s-a accentuat în ultimii ani. Conform datele oficiale citate de Nature, peste 30% dintre doctoratele acordate anul trecut în SUA au ajuns la studenți proveniți din alte țări.

Cei mai mulți dintre acești studenți proveneau din China și India. Iar atunci când au fost chestionați, 77% dintre aceștia au declarat că și-ar dori să rămână în SUA.

Însă există semnale că și acest trend este unul în scădere. Față de anul 2000, scăderea în ceea ce privește numărul de studenți străini care privesc SUA ca pe o destinație atractivă a scăzut cu 23%.

Parte din vină o poartă politicile lui Donald Trump, acuză Nature, cel care a impus o interdicție temporară de intrare în SUA a persoanelor din țări musulmane, apoi a pornit o campanie de identificare a spionilor chinezi din lumea științei. 

Chiar dacă Joe Biden a renunțat la astfel de practici, sunt semne că studenții chinezi, cei care formau o parte importantă a comunității științifice americane, tind tot mai mult să privească spre oportunitățile în creștere din propria țară. 

Pe lângă toate acestea, dificultățile în a obține o viză, precum și discursurile anti-chineze din SUA, au alimentat o atare stare de fapt.

SUA se află pe o linie foarte subțire

Este cert că Statele Unite au pierdut teren, în principal în fața Chinei, spune Nature. Chiar dacă dețin încă poziția de lider global, aceasta este puternic amenințată, iar SUA riscă să ajungă pe locul 2 în mai puțin de un deceniu, conform datelor statistice.

Astfel, prioritară va fi politica viitorului președinte american și a politicienilor din Congres, în ceea ce privește investițiile în știință și în modul de a face SUA atractivă din nou pentru studenții străini. 

Rezultatul alegerilor care îi vor aduce față în față pe Donald Trump și Kamala Harris ar putea influența poziția de lider global în știință a Statelor Unite. O poziție pe care SUA nu a pierdut-o niciodată în ultimii aproape 70 de ani. 

„Dacă știința începe să fie pusă în slujba unei ideologii, atunci îi va fi foarte greu să supraviețuiască”, a concluzionat Henry Brady, specialist în științe politice din cadrul Universității Berkeley, California, citat de Nature.

INTERVIURILE HotNews.ro