Sari direct la conținut

SUA au cerut Iranului și Israelului să nu escaladeze conflictul / Avertismentul secretarului Apărării

HotNews.ro

Statele Unite au comunicat Iranului și Israelului că există un consens în Orientul Mijlociu că acest conflict nu trebuie să escaladeze, a declarat marți secretarul de stat Antony Blinken, citat de Reuters.

Blinken, vorbind după o întâlnire între el, secretarul Apărării Lloyd Austin și omologii lor australieni, a mai spus că discuțiile pentru a obține o încetare a focului și un acord privind ostaticii în războiul din Gaza au ajuns la etapa finală.

Blinken a spus că Washingtonul este „angajat într-o activitate diplomatică intensă, ce se desfășoară aproape 24 de ore din 24” pentru a ajuta la calmarea tensiunilor, pe fondul temerilor că Iranul pregătește un atac de represalii împotriva Israelului.

Lloyd Austin a avertizat de asemenea că SUA nu sunt dispuse să mai tolereze atacuri asupra trupelor și personalului american în Orientul Mijlociu.

Declarația vine după ce cel puțin cinci americani au fost răniți luni într-o lovitură cu rachete asupra unei baze militare din Irak.

Liderul Hezbollah din Liban a declarat marți că gruparea sa proiraniană și Iranul sunt „obligate să riposteze” împotriva Israelului, „indiferent de consecințe”, după asasinarea liderului politic al Hamas și a șefului militar al Hezbollah, potrivbit AFP.

Într-un discurs transmis în direct, Hassan Nasrallah a declarat că Hezbollah va răspunde „singur sau ca parte a unui răspuns unificat al întregii axe” de rezistență, condusă de Teheran și incluzând aliații săi din regiune.

Echipa de securitate naţională a preşedintelui american Joe Biden nu are deocamdată suficiente elemente pentru a şti clar când şi cum va avea loc atacul probabil al Iranului şi al aliatului său, gruparea şiită libaneză Hezbollah, împotriva Israelului, a relatat marţi publicaţia Axios, citată de EFE.

INTERVIURILE HotNews.ro