Sari direct la conținut

Scenariul analizat în „camera de criză” de la Casa Albă privind posibilul atac al Iranului împotriva Israelului

HotNews.ro
Scenariul analizat în „camera de criză” de la Casa Albă privind posibilul atac al Iranului împotriva Israelului
Fotografie ilustrativă. Președintele SUA Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris alături de consilierii de securitate națională, într-o întâlnire după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, în iulie 2024. Foto: White House / Zuma Press / Profimedia

Echipa de securitate naţională a preşedintelui american Joe Biden nu are deocamdată suficiente elemente pentru a şti clar când şi cum va avea loc atacul probabil al Iranului şi al aliatului său, gruparea şiită libaneză Hezbollah, împotriva Israelului, a relatat marţi publicaţia Axios, citată de EFE.


Axios citează ca surse trei oficiali familiarizaţi cu discuţiile desfăşurate luni seară în celebra cameră de criză Situation Room de la Casa Albă, unde preşedintele Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris s-au întâlnit cu echipa lor de securitate pentru a evalua situaţia din Orientul Mijlociu.

Conform acelorași surse, administraţia Biden lucrează pentru a contracara posibilele atacuri şi a pune presiune diplomatică asupra Iranului şi a grupării Hezbollah, încercând să minimizeze represaliile ambelor părţi pentru asasinarea a doi lideri islamişti atribuită Israelului.

Un scenariu care implică două valuri de atacuri

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut duminică o discuție cu omologii săi din G7, cărora le-a spus că Iranul şi Hezbollah ar putea ataca Israelul în termen de maximum 48 de ore, deci interval care trebuia să expire noaptea trecută.

Cu toate acestea, în cadrul întâlnirii pe care Biden şi Harris au avut-o cu Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe, evaluarea situaţiei „a fost mai nuanţată” şi, conform serviciilor de informaţii, este luat în calcul un scenariu care implică două valuri de atacuri: unul din partea Hezbollah şi unul din partea Iranului şi a câtorva dintre aliaţii săi din zonă.

Dar serviciilor de informaţii americane nu le este clar deocamdată cine va lovi primul şi ce fel de ofensivă vor desfăşura, au declarat sursele Axios, scrie Agerpres, citând EFE.

Ce a amplificat tensiunile din cel mai fierbinte loc al planetei

Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, a fost asasinat în capitala iraniană Teheran săptămâna trecută, atac care a atras amenințări de răzbunare din partea Iranului asupra Israelului. Iranul a dat vina pe Israel pentru acest asasinat, însă Israelul nu și-a asumat responsabilitatea.

Acest asasinat, împreună cu uciderea de către Israel a unui comandant militar de rang înalt al grupării libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, într-un atac asupra Beirutului săptămâna trecută, au amplificat îngrijorările că conflictul din Gaza se transformă într-un război mai amplu în Orientul Mijlociu.

Iranul a declarat că SUA poartă responsabilitatea asasinării lui Haniyeh din cauza sprijinului său pentru Israel.

Într-o convorbire telefonică de luni, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, au spus că atacul a marcat „o escaladare periculoasă”, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

Săptămâna trecută, SUA au lansat un atac în Irak împotriva unor indivizi despre care oficialii americani au declarat că erau militanți care se pregăteau să lanseze drone și reprezentau o amenințare pentru forțele americane și ale coaliției.

Pentagonul a declarat că va desfășura avioane de luptă și nave de război suplimentare în Orientul Mijlociu, în timp ce Washingtonul încearcă să consolideze apărarea în urma amenințărilor Iranului și ale aliaților săi Hamas și Hezbollah.

Aliat atât al SUA, cât și al Iranului, Irakul găzduiește 2.500 de soldați americani și are miliții susținute de Iran care au legături cu forțele sale de securitate. De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în octombrie, Irakul a fost martorul unei escaladări a atacurilor reciproce.

Irakul dorește ca trupele coaliției militare conduse de SUA să înceapă să se retragă în septembrie și să încheie oficial activitatea coaliției până în septembrie 2025, au declarat surse irakiene, unele forțe americane urmând probabil să rămână într-o funcție de consiliere.

Bagdadul se chinuie să țină sub control grupările armate susținute de Iran, care au atacat forțele americane din Irak și în Siria vecină de zeci de ori de la 7 octombrie.

Iranul şi aliatul său libanez Hezbollah au promis să riposteze la asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, şi a gărzii sale de corp, la Teheran, şi a comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, asasinate atribuite Israelului. Dacă atacul asupra comandantului Hamas a fost revendicat de către armata israeliană, asasinarea lui Ismail Haniyeh nu a fost asumată de guvernul de la Tel Aviv.

INTERVIURILE HotNews.ro