SUA au furnizat în secret Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune / Zelenski confirmă – VIDEO
- Redactia Hotnews
SUA au furnizat în secret Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, oferind Ucrainei o nouă capacitate semnificativă ce ar putea permite forţelor sale să lovească noi ţinte ruseşti anterior inaccesibile, au declarat pentru CNN doi oficiali americani. Rachetele ar fi fost deja folosite şi şi-au arătat eficienţa, ruşii fiind luaţi prin surprindere.
Confirmarea a venit marţi, după ce imagini cu submuniţiile rachetelor în interiorul Ucrainei au început să circule pe reţelele sociale.
#Ukraine: Well, something extraordinary happened- the remains of M39 missiles (Made in 1996 and 1997) of the MGM-140A ATACMS Block I system used by Ukrainian forces against Berdyansk AB.
This variant has a range of ~165km, inertial guidance, and carries 950 M74 submunitions. pic.twitter.com/AJQPC1WM2Q
— \uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) October 17, 2023
Oficiali americani au declarat marţi pentru CNN că Ucraina a folosit deja ATACMS, ale căror variante furnizate au o rază maximă de acţiune de aproximativ 300 de kilometri, pentru a ataca aerodromurile de la Berdiansk şi Luhansk din estul Ucrainei, ocupate de ruşi, relatează News.ro.
Armata ucraineană a transmis marţi pe Twitter că a distrus mai multe elicoptere ruseşti, un depozit de muniţie şi un lansator de rachete pentru apărare aeriană, dar nu a precizat dacă a folosit ATACMS pentru a întreprinde aceste atacuri.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că Ucraina are ATACMS şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru punerea în aplicare a acordurilor cu SUA.
„Astăzi, sunt deosebit de recunoscător Statelor Unite. Acordurile noastre cu preşedintele Biden sunt puse în aplicare. Ele sunt puse în aplicare foarte precis – ATACMS s-au dovedit a fi foarte bune”, a declarat marţi Zelenski în discursul său zilnic către compatrioţi.
Zelensky confirms the first use of US-provided ATACMS by Ukraine against Russian forces. “Our agreements with President Biden are being implemented. And very accurately. ATACMS have proven themselves,” he says, referring to the strikes this morning in Berdyansk and Luhansk. pic.twitter.com/5wP3Vte00R
— Christopher Miller (@ChristopherJM) October 17, 2023
SUA au vrut să-i ia prin surprindere pe ruși
Nu este clar când au fost furnizate rachetele americane, arată CNN. Dar SUA au decis în ultimele săptămâni să le trimită discret, deoarece au vrut să-i ia prin surprindere pe ruşi, mai ales după luni de discuţii publice în contradictoriu cu privire la faptul dacă preşedintele Joe Biden va fi de acord să trimită armele, a declarat un oficial. Ruşii sunt conştienţi de raza de acţiune a rachetelor, iar SUA s-au temut că aceştia vor muta echipamentele şi armele din raza de acţiune înainte ca rachetele să poată fi folosite, a explicat oficialul.
Some US officials claim that the United States have given Ukraine a small number of ATACMS missiles recently, the Wall Street Journal reports.
These missiles might have been used for the strikes on airfields near temporarily occupied Luhansk and Berdiansk.
There has been no… pic.twitter.com/krmwcskvU9
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) October 17, 2023
SUA au mai trimis arme în secret în trecut. În august 2022, Pentagonul a recunoscut că a trimis fără a face un anunţ prealabil rachete anti-radar HARM în Ucraina. Dar, de obicei, SUA anunţă pachetele semnificative de arme către Ucraina, inclusiv atunci când a trimis sisteme de apărare antiaeriană Patriot, anul trecut, şi muniţii cu dispersie, în acest an.
Întrebat în repetate rânduri în ultimele săptămâni despre situaţia sistemelor de rachete, secretarul apărării, Lloyd Austin, a declarat că SUA nu au „nimic de anunţat”. Aceasta a fost o alegere deliberată a cuvintelor, au declarat oficialii cu care a stat de vorbă CNN.
Solicitat să comenteze, Pentagonul a declarat că toate întrebările despre ATACMS trebuie adresate forţelor armate ucrainene.
O mai veche dorință a Ucrainei devine realitate
Discuţiile privind trimiterea sistemelor s-au intensificat substanţial luna trecută, a relatat anterior CNN. Oficialii americani fuseseră anterior reticenţi în a trimite rachetele ghidate sol-sol cu rază lungă de acţiune, pe fondul temerilor legate de escaladarea conflictului, deoarece acestea ar putea fi lansate chiar pe teritoriul Rusiei. Totuşi, această îngrijorare a dispărut în mare măsură în ultimele luni, după ce Ucraina a demonstrat că nu foloseşte alte arme furnizate de SUA pentru a ataca teritoriul interior al Rusiei, au declarat oficialii.
În timpul unei vizite la Washington, în septembrie, preşedintele ucrainean Zelenski şi-a reiterat cererea pentru ATACMS în timpul unei întâlniri cu Biden, iar şeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a declarat că, „atunci când vorbim despre rachete cu rază lungă de acţiune pentru Ucraina, nu este doar un capriciu, ci o nevoie reală. Eficacitatea armatei pe câmpul de luptă, precum şi vieţile militarilor şi progresul nostru depind de aceasta”, a arătat oficialul.
SUA au anunţat un nou pachet de ajutor pentru Ucraina în timpul vizitei lui Zelenski, dar nu includea ATACMS. Întrebat din nou la începutul acestei luni despre furnizarea rachetelor, Biden a declarat reporterilor: „Am vorbit cu Zelenski şi tot ceea ce a cerut, am rezolvat”, reaminteşte CNN.
În prezent, raza maximă de acţiune a armelor americane angajate în Ucraina este de aproximativ 150 de km cu bombă cu diametru mic lansată de la sol. De asemenea, Ucraina dispune de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune furnizate de Marea Britanie, care au o rază de acţiune de aproximativ 250 de km. Rachetele ATACMS sunt lansate de pe lansatoare de rachete HIMARS, acelaşi tip de vehicul care lansează rachetele GMLRS pe care Ucraina le foloseşte deja.
____