Sari direct la conținut

SUA confiscă avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro, în Republica Dominicană

HotNews.ro
SUA confiscă avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro, în Republica Dominicană
Nicolas Maduro Foto: Pedro Rances Mattey / AFP / Profimedia

Statele Unite au confiscat un avion folosit de președintele venezuelean Nicolas Maduro și l-au transportat din Republica Dominicană în Florida, după ce au stabilit că achiziționarea acestuia a încălcat sancțiunile americane, a informat luni Departamentul de Justiție al SUA, potrivit Reuters.

Confiscarea aeronavei are loc pe fondul presiunii continue asupra lui Nicolas Maduro – atât în țară, cât și în străinătate – cu privire la alegerile contestate din 28 iulie. Maduro susține că a câștigat scrutinul prezidențial, dar opoziția afirmă că numărătoarea voturilor a arătat că acesta a fost învins categoric de contracandidatul său, Edmundo Gonzalez Urrutia.

Maduro, asociații lui, dar și sectorul petrolier din Venezuela, vital în această țară membră a OPEC, sunt supuși unor sancțiuni economice severe din partea SUA, iar modul în care liderul venezuelean a gestionat alegerile a ridicat perspectiva impunerii unor sancțiuni suplimentare.

„În această dimineață, Departamentul de Justiție a confiscat o aeronavă despre care credem că a fost achiziționată ilegal cu 13 milioane de dolari prin intermediul unei companii fantomă și scoasă ilegal din Statele Unite pentru a fi folosită de Nicolas Maduro și acoliții săi”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland, într-un comunicat.

Potrivit oficialilor americani, confiscarea aparatului de zbor, despre care a relatat prima dată postul CNN, a fost făcută în strânsă colaborare cu autoritățile din Republica Dominicană.

Un oficial de rang înalt din Republica Dominicană a declarat pentru CNN că avionul lui Maduro se afla pe teritoriul dominican pentru lucrări de întreţinere în momentul în care a fost confiscat de autorităţile americane.

INTERVIURILE HotNews.ro