Sari direct la conținut

SUA cred că este puțin probabil ca avionul F-16 prăbușit în Ucraina să fi fost doborât de o rachetă trasă de sistemului Patriot

HotNews.ro
Avioane de lupta F-16, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Avioane de lupta F-16, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Doi înalți oficiali militari americani au declarat pentru ziarul american „The New York Times” că „un foc prietenesc” este puțin probabil să fi fost cauza prăbușirii avionului F-16, primul dintre cele donate de Occident care se prăbușește în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va avea loc o anchetă aprofundată asupra incidentului, luând în considerare inclusiv posibilitatea, menționată vineri de un oficial occidental, ca avionul să fi fost doborât de „focul prietenos” al unei baterii de rachete Patriot.

Cu toate acestea, cei doi înalți oficiali militari americani au declarat sâmbătă că „focul prietenesc” nu a fost probabil cauza prăbușirii avionului F-16.

Ei au precizat că anchetatorii americani și ucraineni iau în considerare o serie de posibilități, inclusiv o defecțiune tehnică sau o eroare de pilotaj.

După ce a doborât trei rachete de croazieră rusești și o dronă de atac în asaltul de luni, avionul F-16 se grăbea să intercepteze încă o țintă când turnul de control la sol a pierdut comunicarea cu avionul, au declarat oficiali ai Forțelor Aeriene Ucrainene.

„Avionul s-a prăbușit, pilotul a murit”, a anunțat armata ucraineană într-o declarație de presă.

Moartea unui pilot celebru și pierderea unuia dintre avioanele de luptă mult râvnite, la atât de puțin timp după primirea lor, au provocat consternare în Ucraina.

„Pierderea unui pilot este incredibil de dureros de suportat, mai ales că el a fost printre cei care au luptat pentru dreptul Ucrainei de a avea avioane F-16”, a declarat Anatolii Khrapchinski, pilot și fost ofițer al Forțelor Aeriene Ucrainene.

„În ceea ce privește aeronavele, este important să înțelegem că acesta este un război și, din păcate, pierderile sunt inevitabile”, a spus el. „Luptăm împotriva unui stat care poate lansa peste 200 de arme asupra Ucrainei într-un singur atac, inclusiv rachete de croazieră, rachete balistice și drone de luptă”.

Ucraina și-a deșfășurat programul F-16 în secret, deoarece atât avioanele, cât și piloții sunt ținte prețioase pentru ruși.

Analiștii militari ucraineni au declarat că este mult prea devreme pentru a specula cu privire la cauzele accidentului. Ei au subliniat însă că sistemele occidentale de apărare antiaeriană și avioanele de luptă F-16 nu au lucrat niciodată împreună în condiții atât de complexe precum cele de luni din Ucraina.

INTERVIURILE HotNews.ro