Sari direct la conținut

SUA nu permit Ucrainei să lanseze rachete britanice de croazieră Storm Shadow asupra Rusiei – The Times

HotNews.ro
SUA nu permit Ucrainei să lanseze rachete britanice de croazieră Storm Shadow asupra Rusiei – The Times
O rachetă de croazieră Storm Shadow expusă în timpul Paris Air Show. Franța, 19 iunie 2023. FOTO: Lewis Joly / AP / Profimedia

Guvernul de la Londra a cerut Statelor Unite, în urmă cu peste o lună, permisiunea ca Ucraina să utilizeze rachetele britanice Storm Shadow pentru atacuri în interiorul Rusiei, dar nu a primit încă un răspuns pozitiv, a scris vineri The Times, citând surse guvernamentale a căror identitate nu a dezvăluit-o.

Kievul solicită de mult timp partenerilor săi occidentali permisiunea de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune, cum ar fi Storm Shadow sau rachetele ATAMCS, de fabricație americană, în efectuarea de lovituri asupra teritoriului rus, notează The Kyiv Independent.

Până în prezent, țările occidentale nu au cedat în această privință, chiar dacă Kievul a lansat recent o incursiune transfrontalieră în Rusia.

O sursă guvernamentală britanică a declarat pentru The Times că cererea a fost efectiv „blocată în sistemul” american, în timp ce o alta a catalogat-o „un proces de rutină al SUA”. O a treia sursă a precizat că discuțiile Kievului cu aliații privind utilizarea rachetelor Storm Shadow pentru atacuri asupra teritoriului rus sunt în derulare.

Potrivit uneia dintre surse, Londra nu dă vina pe Washington pentru întârziere și consideră că aceasta este o parte așteptată a unui proces de schimbare a politicii privind utilizarea armamentului american donat Ucrainei.

The Kyiv Independent notează că nu a putut verifica autenticitatea acestor afirmații.

Articolul The Times nu a precizat de ce utilizarea pentru atacuri asupra Rusiei a rachetelor Storm Shadow – rachete de croazieră dezvoltate în comun de Marea Britanie și Franța, care au o rază de acțiune de 250 de kilometri – ar fi condiționată de aprobarea Washingtonului.

Matthew Palmer, un însărcinat cu afaceri al SUA în Regatul Unit, a negat pentru Times Radio că guvernul său ar avea un cuvânt de spus în această chestiune.

Relatări anterioare ale presei indică, totuși, că permisiunea nu depinde exclusiv de Londra. Surse oficiale britanice au declarat pentru The Telegraph în iulie că un astfel de pas ar necesita un acord între trei țări, inclusiv Regatul Unit.

Deși sursele nu au numit celelalte două țări, Franța face probabil parte dintre acestea, deoarece produce propriile sale variante de Storm Shadow, numite SCALP/T, care au fost și ele furnizate Ucrainei.

Cele mai recente informații ar putea indica faptul că SUA, principala forță a coaliției pro-Kiev și cel mai puternic stat membru NATO, ar putea fi, de asemenea, una dintre cele trei națiuni.

Pentagonul a anunțat recent că, în timp ce incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk este în concordanță cu politica Washingtonului privind utilizarea armelor americane, nu a existat nicio relaxare în ceea ce privește folosirea armelor cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a reiterat îngrijorările Washingtonului cu privire la o posibilă escaladare a războiului. Unele articole din presă indică faptul că SUA consideră că rachetele ATACMS sunt pur și simplu mai utile, de exemplu, pentru atacuri asupra peninsulei anexate Crimeea decât asupra regiunii Kursk.

La fel ca SUA, Londra a permis Ucrainei să utilizeze arme furnizate de Marea Britanie în timpul incursiunii din Kursk, cu excepția rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Potrivit Kievului, restricția privind loviturile în interiorul Rusiei a fost una dintre motivațiile aflate în spatele operațiunii din Kursk.

„Dacă Ucraina ar putea lovi trupele inamice pe teritoriul lor, de unde acestea amenință Ucraina, atunci Kievul ar fi într-o poziție mult mai bună pentru a se proteja”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tykhyi, pe data de 13 august.

„În special, ar fi mai puțin necesară utilizarea forțelor de apărare ucrainene în afara granițelor Ucrainei, inclusiv în regiunea Kursk”, a precizat acesta.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro