Sari direct la conținut

SUA și partenerii condamnă transferurile de arme între Coreea de Nord și Rusia

HotNews.ro
Kim Jong Un si Serghei Lavrov, Foto: Valery Sharifulin / AP / Profimedia
Kim Jong Un si Serghei Lavrov, Foto: Valery Sharifulin / AP / Profimedia

O declarație comună a Statelor Unite și a partenerilor săi a condamnat marți transferurile de arme între Coreea de Nord și Rusia, inclusiv ceea ce a fost calificat drept achiziționarea de către Rusia de rachete balistice nord-coreene și utilizarea acestora de către Moscova împotriva Ucrainei la 30 decembrie și 2 ianuarie, potrivit Reuters.

De ce este important

Atât Moscova, cât și Phenianul s-au apropiat de la începutul conflictului din Ucraina, deși neagă că ar face tranzacții cu arme. Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin în regiunea Extremul Orient rusesc în septembrie anul trecut, iar înalți oficiali ruși au efectuat mai multe vizite la Phenian.

Săptămâna trecută, Casa Albă a declarat că Rusia a folosit rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM) provenite din Coreea de Nord pentru a efectua mai multe lovituri împotriva Ucrainei, citând informații recent declasificate. Un oficial ucrainean de rang înalt a coroborat ulterior afirmația.

Probleme de securitate

„Suntem profund îngrijorați de implicațiile de securitate pe care această cooperare le are în Europa, în Peninsula Coreeană, în întreaga regiune Indo-Pacific și în întreaga lume”, a adăugat declarația comună.

Declarația a fost semnată de SUA, Marea Britanie, UE, Australia, Germania, Canada și alte națiuni partenere.

„Condamnăm în cei mai fermi termeni posibili exportul (Coreei de Nord) și achiziționarea de către Rusia de rachete balistice (nord-coreene), precum și utilizarea de către Rusia a acestor rachete împotriva Ucrainei la 30 decembrie 2023 și 2 ianuarie 2024”, se mai arată în declarația comună.

Întrebat despre acuzații în timpul unei convorbiri cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți: „Fără comentarii”.

Context

Rusia a atacat Harkovul cu mai multe rachete săptămâna trecută, ucigând două persoane și rănind peste 60, într-unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete și drone de la începutul războiului pe scară largă în februarie 2022.

Coreea de Nord se află sub un embargo asupra armelor impus de ONU de când a testat pentru prima dată o bombă nucleară în 2006.

Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU – aprobate cu sprijinul Rusiei – interzic țărilor să comercializeze arme sau alte echipamente militare cu Coreea de Nord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro