Sari direct la conținut

SUA vor anunța un nou pachet militar de sprijin pentru Ucraina, în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari, spune Pentagonul. Ce arme vor ajunge la Kiev

HotNews.ro
SUA vor anunța un nou pachet militar de sprijin pentru Ucraina, în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari, spune Pentagonul. Ce arme vor ajunge la Kiev
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, la Pentagon, în Washington, SUA, 2 iulie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele Unite vor anunța în curând un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de peste 2,3 miliarde de dolari, a declarat marți secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul unei întâlniri cu omologul său ucrainean la Pentagon, potrivit Reuters și Sky News.

De asemenea, Austin a făcut o aluzie la aspirațiile Ucrainei de a adera în cele din urmă la Alianța Nord-Atlantică.

Secretarul american al apărării a spus că, la summitul alianței de săptămâna viitoare de la Washington D.C., „vom lua măsuri pentru a construi o punte către aderarea Ucrainei la NATO”.

Austin nu a dat detalii privind aceste „măsuri”.

De luni de zile, oficialii ucraineni își îndeamnă aliații internaționali să le furnizeze mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a proteja infrastructura și civilii de atacurile frecvente cu rachete și drone ale forțelor ruse.

Ce va curpinde pachetul

Austin a declarat că cel mai recent pachet militar pentru Ucraina va include arme antitanc și interceptori de apărare aeriană și va permite achiziționarea accelerată de interceptoare pentru sistemele NASAMS și Patriot.

„Sunt mândru că Statele Unite vor anunța în curând mai mult de 2,3 miliarde de dolari în noua asistență de securitate pentru Ucraina”, a declarat Austin, vorbind la finalul unei întâlniri cu ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov.

„Acest pachet, în temeiul autorității prezidențiale de retragere, va oferi mai multe interceptoare de apărare antiaeriană, arme antitanc și alte muniții critice din stocurile SUA”, a precizat șeful Pentagonului.

Anunțul Pentagonului marchează un răspuns puternic la solicitările Kievului de a primi ajutor suplimentar în luptele împotriva forțelor ruse care se desfășoară în regiunea estică Donețk.

Duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Rusia a lansat, doar în ultima săptămână, peste 800 de puternice bombe ghidate asupra Ucrainei.

Zelenski i-a îndemnat pe îndemnat liderii naționali să relaxeze restricțiile privind utilizarea armelor occidentale, pentru ca Ucraina să poată lovi obiective militare din interiorul Rusiei, adăugând că armata ucraineană are nevoie de „mijloacele necesare pentru a distruge purtătoarele acestor bombe (aluzie la bombardierele din care sunt lansate rachetele și bombele ghidate, n.r.), inclusiv avioanele rusești de vânătoare, oriunde s-ar afla” ele.

Citiți și:

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro