Sari direct la conținut

Zelenski îi cere lui Biden să permită Ucrainei să lovească aerodromurile de pe teritoriul Rusiei, pentru a opri „ploaia letală” cu bombe ghidate

HotNews.ro
Zelenski îi cere lui Biden să permită Ucrainei să lovească aerodromurile de pe teritoriul Rusiei, pentru a opri „ploaia letală” cu bombe ghidate
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul european de la Bruxelles, 27 iunie 2024. Sursa foto: LE PICTORIUM / Alamy / Alamy / Profimedia

Ucraina nu poate opri „ploaia letală” de bombe rusești decât dacă SUA acordă Kievului permisiunea de a utiliza rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi aerodromurile din Rusia, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat presei americane, potrivit Politico.

„Cea mai mare problemă este legată de bombele ghidate”, a spus Zelenski, pentru Philadelphia Inquirer, într-un interviu publicat duminică.

Bombele ghidate sunt bombe cu cădere liberă, multe dintre ele datând din perioada sovietică, care au fost modernizate cu aripi și navigație GPS ce le permit să fie dirijate spre țintele lor și au o rază de acțiune de 40 până la 60 de kilometri. Acestea sunt rapide, mici și nu emit nicio semnătură termică, ceea ce le face foarte greu de interceptat. Rusia atacă cu mai mult de o sută de astfel de arme pe zi, cu un efect devastator, lansându-le din bombardiere de luptă care zboară în spațiul aerian rusesc.

În cadrul interviului, Zelenski l-a îndemnat pe președintele american Joe Biden să permită Ucrainei să utilizeze rachete ATACMS (Army Tactical Missile System), care au o rază de acțiune de 300 de kilometri, pentru a lovi aerodromurile de pe teritoriul Rusiei, aflate la distanțe mari în spatele liniilor de front, de unde decolează bombardierele. Măsura ar reprezenta o relaxare suplimentară a politicii SUA privind utilizarea de către Kiev a armelor donate. Până în prezent, SUA permit doar Ucrainei să lovească doar zone din Rusia apropiate de frontieră – un răspuns la ofensiva rusă din această primăvară asupra celui de-al doilea oraș ucrainean ca mărime, Harkov.

„Am reușit să ajungem la un acord prin care putem folosi anumite arme în direcția Harkov și puțin mai departe spre nord. Dar toată lumea înțelege că bombele și rachetele aeriene rusești sunt cea mai mare problemă a noastră de astăzi”, a arătat Zelenski.

De asemenea, Ucraina a cerut constant mai multe sisteme de apărare antiaeriană care să ajute la respingerea atacurilor regulate ale dronelor și rachetelor rusești care distrug infrastructura electrică a țării și lovesc orașe din întreaga țară.

Cu toate acestea, chiar și mai multe baterii de rachete Patriot nu ar rezolva problema bombelor ghidate, a explicat liderul de la Kiev.

„O rachetă Patriot costă aproximativ 3 milioane de dolari. Nu am putea avea mii de astfel de rachete sau chiar sute. Nimeni nu poate produce atât de multe. Am putea câștiga pe termen scurt, dar rușii tot vor epuiza stocurile de rachete (Patriot, n.r.) și apoi vor continua să bombardeze orașele și infrastructura energetică ca de obicei”, a spus Zelenski.

De ce utilizarea sistemelor Patriot la graniță nu este o soluție

Cea mai bună soluție este de a permite Ucrainei să utilizeze ATACMS, rachetele cu rază mai lungă de acțiune, pentru a distruge bombardierele rusești de pe aerodromurile aflate departe de granița Ucrainei, a adăugat Zelenski.

Mykola Bielieskov, analist militar ucrainean și cercetător la Institutul Național Ucrainean pentru Studii Strategice, a fost de acord cu președintele, afirmând că singura modalitate de a distruge o bombă ghidată rusească este fie doborârea bombardierului care o transportă, fie lovirea aerodromului care servește drept bază pentru avionale rusești de vânătoare.

„Doar (sistemul) Patriot cu rachetele sale costisitoare poate doborî bombardierele. Dar este necesar să aduci sistemul Patriot aproape de linia frontului pentru a lovi un bombardier, ceea ce face vulnerabil lansatorul” de rachete, a explicat Bielieskov, pentru publicația de la Bruxelles.

Potrivit acestuia, lovirea aerodromurilor rusești situate la aproximativ 250 de kilometri de graniță este necesară. Dacă Rusia nu poate folosi aceste aerodromuri, va reduce semnificativ intensitatea campaniei de bombardamente și va crește sarcina avioanelor dacă acestea sunt forțate să zboare de pe aerodromuri mai îndepărtate, a adăugat analistul.

ISW: Forțele aeriene ruse pot lovi „nestingherite”

Bombele ghidate ale Rusiei au devenit o tactică majoră pentru Moscova și o problemă tot mai mare pentru Ucraina de la începutul acestui an, a mai spus Bielieskov.

Rusia lansează zilnic aproximativ 120 până la 150 de astfel de bombe asupra pozițiilor militare ucrainene. În plus, lansează în mod regulat bombe de 500 până la 1.500 de kilograme asupra principalelor orașe de pe linia frontului din Ucraina.

„Dacă nu se dă un răspuns eficient, Rusia va obține un avantaj asimetric care, în combinație cu alte sisteme, va complica succesul operațiunii de apărare strategică a Ucrainei desfășurat de către forțele defensive ale țării”, a arătat Bielieskov.

Permiterea în continuarea a bombardamentelor rusești, efectuate fără restricții, este o problemă militară cheie pentru Kiev.

„Înfrângerea operațiunii Rusiei în regiunea Harkov necesită stoparea amenințării reprezentate de bombele ghidate ale Rusiei”, a estimat, într-o analiză, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), care a adăugat că „forțele aeriene ruse pot lovi nestingherite zone întinse din Ucraina atât timp cât ele continuă să profite de sanctuarul spațiului aerian al Rusiei”.

Nu doar Ucraina are de suferit de pe urma bombelor ghidate rusești. Aproximativ 38 dintre acestea au căzut asupra Belgorodului și a altor regiuni rusești din apropierea Ucrainei începând de anul trecut, a relatat luni The Washington Post, citând documente interne rusești pe care le-a obținut.

Zelenski evocă „modalitățile” prin care pot fi stopate atacurile aeriene ale rușilor

În weekend, Volodimir Zelenski a cerut încă o dată mai multe arme cu rază lungă de acţiune şi sisteme de apărare antiaeriană, după ce un atac cu rachete a ucis şapte persoane, inclusiv doi copii.

Atacul rusesc asupra oraşului Vilniansk, situat în apropierea oraşului Zaporojie din sud-est, a rănit, de asemenea, alte 31 de persoane, au anunțat oficialii ucraineni.

În total, cel puţin 11 civili au fost ucişi şi alţi 37 au fost răniţi sâmbătă în atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei.

„Oraşele şi comunităţile noastre suferă zilnic din cauza acestor atacuri ruseşti”, a scris Zelenski, într-o postare pe Telegram.

Dar el a adăugat că există „modalităţi de a rezolva acest lucru”, inclusiv „distrugerea lansatoarelor de rachete ruseşti, lovirea cu capacităţi reale de rază lungă şi creşterea numărului de sisteme moderne de apărare aeriană”, potrivit BBC și News.ro.

El a postat imagini din Vilniansk care arată un crater mare lângă o clădire în flăcări, precum şi mai multe cadavre întinse pe jos.

Procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, a afirmat că două rachete au lovit oraşul, avariind infrastructura, un magazin şi clădiri rezidenţiale.

Aliaţii occidentali au furnizat deja Ucrainei o serie de arme cu rază lungă de acţiune – inclusiv rachete Scalp din Franţa, Storm Shadow din Marea Britanie şi ATACMS din SUA – precum şi sisteme de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA.

Cu toate acestea, fluxul de armament din partea SUA – de departe cel mai mare furnizor de arme al Ucrainei – a eşuat la începutul anului 2024, după ce proiectul de lege care prevedea un ajutor militar suplimentar a fost blocat luni de zile în Congres.

Legea a fost în cele din urmă adoptată în aprilie, iar sistemele de apărare antiaeriană şi rachetele cu rază lungă de acţiune au ajuns pe liniile frontului în luna următoare.

Însă Ucraina a pus pierderile de vieţi omeneşti şi câştigurile teritoriale ale Rusiei în acest interval pe seama lipsei de muniţie şi de rachete de apărare antiaeriană cauzate de întârziere, în timp ce Zelenski a continuat să solicite sprijin suplimentar pentru a câştiga războiul.

Pe Telegram, el a mulţumit aliaţilor pentru ajutorul lor, dar a declarat că deciziile de a trimite armament suplimentar „trebuie accelerate”, deoarece „orice întârziere în deciziile din acest război înseamnă pierderea de vieţi omeneşti”.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro