Sari direct la conținut

Subiectele la Matematică la BAC 2025. Ce cerințe au avut elevii de la mate-info, științele naturii și tehnologic / Au fost publicate și baremele

HotNews.ro
subiecte matematica bac 2025
Elevi după examen. FOTO: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Examenul de BAC 2025 a continuat miercuri, 11 iunie, cu proba obligatorie a profilului, susținută de absolvenții claselor a XII-a. Elevii de la profil real și tehnologic au susținut proba la Matematică, în timp ce elevii de la profil uman și vocațional au avut examenul la Istorie. Proba a început la ora 9:00, iar candidații au avut la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor.

La a doua probă scrisă a examenului național de BAC 2025 – proba obligatorie a profilului, desfășurată miercuri, 11 iunie – rata de participare a fost de 98%. Dintre cei 100.728 de candidați înscriși (din toate promoțiile), au fost prezenți 98.722 de elevi, potrivit Ministerului Educației.

Un număr de 1.983 de candidați nu s-au prezentat la examen, iar 25 de candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă sau fraudă.

Baremele la Matematică BAC 2025 au publicate pe subiecte.edu.ro. Site-ul oficial a fost picat timp de mai bine de 25 de minute, în așteptarea baremelor și subiectelor, în jurul orei 15.00.

Subiectele la matematică la BAC 2025 – tehnologic

Subiectele la matematică la BAC 2025 – profilul pedagogic

VIDEO Cum se rezolvau subiectele la Matematică BAC 2025. Urmărește explicațiile

Profesorii de la Centrul Educațional Unirea au publicat rezolvarea subiectelor la Matematică de la examenul de Bacalaureat 2025. În videoclipul disponibil pe YouTube, aceștia explică, pas cu pas, modul de abordare a fiecărui exercițiu.

Subiectele la mate-info „au fost accesibile”, spune un student care arată și soluțiile

Rezolvarea subiectelor la matematică la BAC 2025 – mate-info a fost făcută pentru HotNews de Rareș Cotoi, student în anul al doilea la Facultatea de Matematică și Informatică a UBB Cluj-Napoca.

Vedeți care este rezolvarea subiectelor la matematică la BAC 2025 – mate-info

Subiecte la matematică la BAC 2025 – științele naturii

Subiecte la matematică la BAC – mate-info

În mediul online circulă fotografii din sălile de examen cu subiectele la Bac la Matematică – Științele Naturi, precum și Tehnologic, scrie Știrile Protv.ro.

Fotografiile sunt realizate cu dispozitive ilegale, subliniază sursa citată, încălcând astfel regulamentul de desfășurare a examenului.

Informații despre subiecte BAC matematică 2025 – Tehnologic

La profilul Tehnologic, structura subiectelor de la Matematică a fost următoarea:

Subiectul II – Tehnologic

  • Punctul 1: Exercițiu cu matrice
  • Punctul 2: Problemă cu polinom

Subiectul III – Tehnologic

  • Punctul 1: Exercițiu cu funcție matematică
  • Punctul 2: Al doilea exercițiu cu funcție matematică

Informații despre subiecte BAC matematică – Științele Naturii

Subiectul II – Științele Naturii

  • Punctul 1: Exercițiu cu matrice
  • Punctul 2: Problemă cu polinom

Subiectul III – Științele Naturii

  • Punctul 1: Exercițiu cu funcție matematică
  • Punctul 2: Al doilea exercițiu cu funcție matematică

***

Miercuri, 11 iunie, absolvenții de liceu susțin proba obligatorie a profilului de la examenul de BAC 2025, la Matematică (pentru cei de la profil real și tehnologic) sau Istorie (pentru cei de la profil uman și vocațional). Proba a început la ora 9:00 și are o durată de trei ore.

Oficial, Ministerul Educației va publica subiectele și baremele de corectare miercuri, 11 iunie, la ora 15:00, pe site-ul oficial subiecte.edu.ro.

Baremul oferă explicații privind modul de acordare a punctajelor pentru fiecare cerință, permițând elevilor să își estimeze nota și să analizeze soluțiile corecte.

Ce a picat în anii trecuți la Bacalaureat la Matematică 

Examenul de BAC 2025 la Matematică are aceeași structură ca în anii trecuți.

Subiectele la Matematică BAC 2023:

La examenul de Bacalaureat 2022, gradul de dificultate a fost mediu, spunea la acea vreme profesoara de matematică Florentina Pavăl. Subiectele primite atunci de candidați:

Subiecte la Matematică la BAC din anii precedenți

Subiecte Matematică BAC 2024 – Mate-Info:

Subiecte Matematică BAC 2024 – Științe ale Naturii:

Subiecte Matematică BAC 2024 – Tehnologic:

Subiecte BAC Matematică 2023

Subiecte BAC Matematică 2023, Mate-Info:

Subiecte BAC 2023 Matematică – Științe ale Naturii:

Subiecte BAC 2023 Matematică – Tehnologic:

Subiecte BAC 2023 Matematică – Pedagogic:

BAC 2025: calendar și rezultate

După prima probă scrisă – cea de Limba și literatura română – care a avut loc pe 10 iunie, astăzi, 11 iunie este programată proba obligatorie a profilului.

Pe 13 iunie, candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării.

Elevii din partea minorităților naționale vor susține pe 16 iunie proba scrisă de Limba și literatura maternă.

În data de 20 iunie vor fi afișate rezultatele la probele scrise (până la ora 12:00). Cei care vor dori să depună contestații pot să vizualizeze lucrările în intervalul orar 14:00 – 18:00, dar și în zilele de 23 și 24 iunie.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.

La sfârșitul lunii ianuarie (27 – 29 ianuarie) a avut loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A, precum și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B, care a fost susținută de elevii din partea minorităților naționale (29 – 31 ianuarie). De asemenea, în intervalul 3 – 5 februarie, au fost evaluate competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C, iar între 5 și 7 februarie au fost susținute competențele digitale – proba D.

BAC 2025 – Cum se desfășoară examenele

Pentru redactarea unei lucrări scrise/ rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen, precizează sursa citată.

Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, în concordanță cu Procedura de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru.

Pentru probele scrise la Matematică și Geografie candidații pot apela doar la instrumente de desen.

La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

BAC 2025 – Ce nu au voie să facă elevii la examene

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stickuri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări, reamintește Ministerul Educației.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/ obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.

În ceea ce privește organizarea programului școlar în perioada susținerii probelor scrise din această sesiune a examenului național de Bacalaureat, în funcție de particularități, activitățile didactice se pot desfășura în format asincron și/ sau se vor identifica soluții pentru suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen.

BAC 2025 – Contestații

Candidații pot solicita vizualizarea lucrării/ lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională de Bacalaureat.

La vizualizarea lucrării/ lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte / reprezentant legal.

Depunerea contestațiilor nu este condiționată de vizualizarea lucrărilor. În aceeași măsură, vizualizarea lucrărilor nu obligă candidatul la depunerea contestației.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/ transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Aceste coduri sunt distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă pe care o susțin.

Pentru comunicarea notelor obținute, înainte de etapa de depunere și soluționare a contestațiilor, comisiile din unitățile de învățământ/ centrele de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de Bacalaureat, care cuprinde: codul candidatului, unitatea de învățământ de proveniență, județul, promoția, forma de învățământ absolvită, specializarea, notele obținute la fiecare probă scrisă, media sau mențiunile ‘reușit’/ ‘respins’/ ‘neprezentat’/ ‘eliminat din examen’, după caz.

În baza metodologiei-cadru (cu modificările ulterioare) și ale Regulamentului (UE) 2016/ 679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/ 46/ CE (Regulamentul general privind protecția datelor), comisiile din unitățile de învățământ/ centrele de examen afișează/ postează, utilizând codurile individuale ale candidaților care au depus contestații, notele obținute în urma rezolvării contestațiilor, la loc vizibil, la avizier și pe website-ul unității de învățământ.

Rezultatele examenului național de Bacalaureat ale candidaților anonimizați sunt afișate atât pe pagina dedicată examenului, cât și pe site-urile inspectoratelor școlare pentru o perioadă de 2 ani.

BAC 2025 – În ce condiții se promovează examenul

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):
* susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
* susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
* obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

BAC 2025 – Call center dedicat special

În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați, între orele 8:00 – 16:00 (excepție face ziua de vineri, 13 iunie, când intervalul de funcționare este cuprins între orele 8:00 – 14:00), linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea/desfășurarea examenului.

Ministerul Educației menționează că activitățile din cadrul examenului național de Bacalaureat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate.

Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare va publica subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul dedicat.

INTERVIURILE HotNews.ro