Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: A murit omul care a incercat sa-l ucida pe Ceausescu; Avere de vames nabab; Umiliti la 4 ani: cu scotch pe gura si inchisi in debara; Detinut roman, ars de viu in Argentina

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Avere de vames nabab. Directorul Domeniilor Portuare, Eugen Bogatu, arestat ieri pentru favorizarea infractorului in dosarul UCM Resita, a strans in ultimii ani o avere de-a dreptul impresionanta. Din pozitia pe care a ocupat-o, Bogatu a „inchis ochii” la tunul pe care libanezul Said Baaklini urma sa-l dea statului roman: rambursarea TVA de 60 de milioane de euro. Eugen Bogatu (43 de ani), directorul Directiei Domenii Portuare din cadrul Administratiei Porturilor Maritime Constanta (APMC), a primit aseara mandat de arestare pentru 29 de zile. El este invinuit in dosarul UCM Resita pentru favorizarea infractorului, scrie Adevarul.

Directorii spitalelor nu raporteaza infectiile „de teama”. De ce boli sa te feresti intr-un spital. Peste 8.200 de romani s-au imbolnavit pe patul de spital in 2010, potrivit unor date preliminare furnizate de consilierul ministrului Sanatatii Geza Molnar pentru Gandul. 8.260 de bolnavi romani au luat anul trecut, in spitale, o infectie. Cifrele sunt preliminare, a declarat pentru Gandul consilierul ministrului Sanatatii, prof. univ.dr. Geza Molnar, precizand ca raportul final va fi gata abia la sfarsitul acestei luni. „Cert este un lucru”, sustine oficialul: „numarul infectiilor intraspitalicesti este in scadere fata de 2009, cand au fost inregistrate 8.500 de cazuri”.

Energia ieftina pentru Mittal ajunge la Electrica. Furnizorii privati de energie acuza compania de stat Electrica de faptul ca ramane cu o parte din energia ieftina pe care Hidroelectrica o livreaza catre ArcelorMittal Galati. Intreaga piata libera de electricitate din Romania a fost distrusa de interventia statului, spune Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica. Tranzactia extrem de controversata prin care Hidroelectrica va livra anul acesta catre ArcelorMittal Galati 1,75 TWh (200 de MW) de energie la un pret de 130 de lei pe MWh, cu 25% sub media pietei, continua sa ridice semne de intrebare si, mai mult, naste conflicte intre furnizorii de pe piata, relateaza Adevarul.

Ce carti au marcat copilaria intelectualilor romani. Criticul literar Dan C. Mihailescu a reusit sa convinga 19 personalitati, printre care Mircea Cartarescu, Ana Blandiana, H.R. Patapievici si Mihai Maniutiu, sa marturiseasca ce titluri le-au marcat copilaria si tineretea si, mai ales, care au fost cartile ce „i-au facut oameni”. La prima vedere, volumul „Cartile care ne-au facut oameni” ar putea fi vazut/citit ca o trecere in revista a unor preferinte de inceput ale unui mic grup de oameni care marcheaza societatea noastra contemporana, anunta Romania Libera.

Umiliti la 4 ani: cu scotch pe gura si inchisi in debara. In unele gradinite a devenit o practica izolarea copiilor care indraznesc sa faca vreo boroboata sau umilirea lor in fata colegilor de grupa. O fetita de 4 ani din Bucuresti a indraznit sa vorbeasca in timpul mesei. Pentru aceasta cutezanta a fost taxata cu o banda de scotch pe gura de educatoare, dornica sa dea un exemplu celorlalti copii, care ar fi trebuit sa invete astfel ca faptele lor au consecinte, scrie EVZ.

Detinut roman, ars de viu in Argentina. Radu Pintilie (26 de ani) din Scanteia, judetul Iasi, a murit intr-o inchisoare din Argentina, unde fusese inchis pentru trafic de droguri. Lenuta Pintilie a aflat de la oficialii romani de la Buenos Aires ca fiul sau, Radu, a murit fiindca salteaua i-ar fi luat foc. I se pare suspect, mai ales ca baiatul nu fuma. Radu era unul dintre cei 14 copii ai familiei Pintilie din comuna ieseana Scanteia. In urma cu aproape patru ani, tanarul a plecat in strainatate sa-si gaseasca un rost. Miercuri, 5 ianuarie, Lenuta Pintilie a primit telefon de la Ambasada Romaniei in Argentina si i s-a spus ca fiul sau a fost victima unui accident petrecut in celula, relateaza Adevarul.

De ce 23% dintre demnitari isi scolesc copiii in strainatate? Ce crede Djuvara despre alesi si urmasii lor. Romania libera a stat de vorba cu 474 de senatori, deputati si ministri despre educatia propriilor copii. Ce am aflat: fii si fiicele a 23% din membrii Parlamentului si a 41% din membrii Cabinetului Boc au studiat la scoli private sau din strainatate. De ce si-au trimis „alesii” copiii sa studieze la scoli inalte de peste hotare? Pentru ca nu au incredere in scoala de stat romaneasca, pentru ca au bani, pentru ca au copii cu un potential deosebit care merita o diploma de la institutii de top, pentru ca la „ei” la se face scoala, iar la „noi”, ba, scrie Romania Libera.

Ministrul finantelor promite ca certificatul digital se va ieftini. Pretul obtinerii unui certificat digital calificat, necesar firmelor pentru a depune declaratiile online, va scadea in urmatorii ani pana la 30 de euro, a declarat astazi Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor publice. Certificatul digital calificat permite reprezentantului companiei sa semneze electronic documentele. Incepand cu data de 25 noiembrie, companiile mari si mijlocii au fost obligate sa depuna toate declaratiile fiscale online, prin intermediul portalului e-Romania, informeaza EVZ.

In 2010, bancherii au avut, zilnic, un surplus de 250 de milioane de euro, pe care l-au pus la BNR, in loc sa dea credite, scrie Gandul. Excesul de lichiditate din piata este cu atat mai evident cu cat depozitele pe o zi facute de bancheri la BNR au crescut in timp ce imprumuturile de la banca centrala s-au diminuat. In 2010, in medie, bancile au avut un excedent de bani de circa 250 de milioane de euro in fiecare zi. Cifra reprezinta valoarea depozitelor pe o zi facute de bancheri la BNR anul trecut, de 387 de miliarde de lei, de peste sapte ori mai mari decat cea din 2009, conform datelor bancii centrale citate de Mediafax.

A murit omul care a incercat sa-l ucida pe Ceausescu. Raul Volcinschi a fost singurul detinut care a evadat din beciurile Securitatii Cluj. Dupa Revolutie, profesorul a fondat un partid care a fuzionat cu PNTCD, l-a consiliat pe Gavril Dejeu si a figurat in dosarul „Valiza” al lui Becali. Unul dintre cei mai cunoscuti detinuti politici din vremea comunismului, profesorul Raul Volcinschi, a trecut in eternitate. El a fost unul dintre cei care au organizat revoltele anticomuniste din Cluj, din anul 1956. Apoi, Raul Volcinschi a fost protagonistul singurei evadari din beciurile Securitatii Cluj, relateaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro