Subiectele Zilei: "Ai 60 de minute sa evadezi". Prizonieri in casele din Bucuresti, noua atractie a romanilor; Epava navei "Rostock" blocheaza aderarea Romaniei la Spatiul Schengen; Monumentul istoric Marea Moschee, din Constanta, pe cale sa ajunga o ruina
Comentariu Deutsche Welle: Islanda renunta la UE si trage un semnal de alarma. Se traieste bine pe o insulita. Asa incat Islanda si-a retras cererea de aderare la UE. Motivele evidente ar trebui sa ii indemne pe europeni la reflectie, crede Christoph Hasselbach. In 2008, insulei din Atlanticul de Nord ii ajunsese apa pana la gat. Sistemul bancar umflat artificial cadea pe baricadele crizei economice, amenintand sa traga dupa el si micutul stat. Islandezii au intrat in panica. Desi creditele nu s-au lasat asteptate, FMI a intins imediat o mana de ajutor, statul nu s-a mai simtit la fel de bine in a sa „splendida izolare”, ci mai degraba singur si parasit. Mai multe informatii pe Deutsche Welle.
Monumentul istoric Marea Moschee, din Constanta, pe cale sa ajunga o ruina. „In timp ce ne rugam, ne cade vopseaua in cap”. Dupa cazinoul din Constanta, care a devenit o ruina, un alt obiectiv turistic impresionant se degradeaza in acelasi ritm cu nepasarea autoritatilor. Marea Moschee, cel mai cunoscut lacas de cult musulman din intreaga tara, are crapaturi in pereti si tencuiala scorojita. Asta desi e monument istoric si figureaza inclusiv in pliantele turistice. Cand sunt pusi in fata realitatii stanjenitoare, strainii nu isi ascund dezamagirea. Marea Moschee din Constanta, cunoscuta si sub numele de Moscheea Carol, se afla in zona peninsulara a orasului, la cateva sute de metri distanta de o alta cladire uitata de oameni – Cazinoul, relateaza StirileProTV.
Ruleta Ruseasca: invazia Ucrainei – partea 98. Ca sa serbeze Ziua Internationala a Femeii pe opt martie, asa-zisa Republica Populara Donetk (DNR) din estul Ucrainei a tinut un concurs de frumusete, in care participantele erau numai luptatoare rebele. Corespondentul VICE News Simon Ostrovsky a fost la concurs si a vorbit cu participantele care, in toiul conflictului, au spus ca sunt mandre sa se lupte pentru independenta regiunii. Vezi pe VICE cum a sarbatorit autoproclamata Republica Donetk ziua de 8 martie.
Constanta, baza militara americana. Tehnica militara vine pe calea ferata, iar Portul Constanta e pazit de sase nave NATO. Judetul Constanta a devenit pentru cateva zile cea mai sigura zona din tara. In port nimeni nu intra si nu iese fara sa apara pe radarele navelor NATO. Calea ferata a fost si ea folosita pentru a aduce la baza din Mihail Kogalniceanu mai multe garnituri cu tehnica de razboi americana. Oficialii romani spun ca este vorba despre exercitii planificate anterior. Portul Constanta a mai fost vizitat si in trecut de nave apartinand statelor membre ale Aliantei Nord Atlantice, dar vineri dimineata zona arata ca o fortareata, scrie Adevarul.
„Ai 60 de minute sa evadezi”. Prizonieri in casele din Bucuresti, noua atractie a romanilor. „Te inchidem intr-o camera si ai la dispozitie 60 de minute sa evadezi” – Acesta este conceptul din spatele unor afaceri care au inceput sa rasara in Capitala, inca de anul trecut. Daca la inceput bucurestenii s-au aratat reticenti sa accepte o astfel de provocare, in prezent, jocurile de tip „real room escape” sunt tot mai cautate de amatorii de puzzle-uri. Gazduite de case cochete, ascunse pe strazile laturalnice din centrul orasului, aceste jocuri isi propun sa ofere un alt tip de divertisment. Participantii trebuie sa gaseasca indicii, sa le puna cap la cap si sa evadeze din camerele decorate atent, cu obiecte de epoca si mobilier „custom made”. Am mers si noi sa vedem cum arata aceste camere si cine sunt „papusarii” care au orchestrat jocurile. La Chambers am descoperit o camera proiectata cu precizie, plina de lacate si obiecte special create pentru a ascunde fel de fel de indicii, iar la Real Room Escape am gasit o poveste smulsa parca dintr-un roman, poveste pe care participantii o pot trai pe pielea lor, relateaza Gandul.
Epava navei „Rostock” blocheaza aderarea Romaniei la Spatiul Schengen. Dupa zece ani de la scoaterea la suprafata, epava navei „Rostock” este in continuare un obstacol, de aceasta data blocand aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen. Blocajul a intervenit din cauza refuzului statului roman de a plati cele 12 milioane de euro pe care le datoreaza consortiului olandez care a realizat operatiunea de ranfluare, cum este denumita in termeni marinaresti scoaterea la suprafata a unei epave, scrie Romania Libera.
Serviciul de Ambulanta are nevoie de salvare. Mai mult de jumatate dintre masinile folosite de Serviciul de Ambulanta ar trebui duse la casat. Sunt foarte vechi si pot ramane oricand in drum, punand in pericol viata pacientilor care au nevoie de interventii medicale de urgenta. Constantin Spaiuc, sofer ambulanta la Institutul de Psihiatrie Socola Iasi: Uitati, toate sunt sudate, le-am facut si noi cum am putut, asa ne-am descurcat. Sunt vechi, sunt deteriorate. Usile sunt sudate. Aceasta este singura ambulanta a Institutului de Psihiatrie Socola din Iasi. Dacia, fabricata in 2005, are peste 350.000 de kilometri la bord. Caroseria este plina de rugina, usa este prinsa cu o sfoara, iar targa a fost sudata, potrivit Digi24.
Povestile oamenilor din Alba si Arges care vor sa transforme Romania intr-un loc mai bun. Ce au construit impreuna. Intr-o societate care si-a facut parca un reflex sa stea cu mana intinsa in asteptarea unor solutii salvatoare gandite de altii, exista totusi si cateva comunitati in care oamenii s-au unit pentru binele comun. Daca in Alba, primaria a construit o cantina sociala care ofera zilnica o masa calda sarmanilor, iar copiii sunt ajutati sa isi faca temele, in Arges, intr-un sat, gospodarii s-au transformat in constructori si si-au ridicat singuri dispensarul. Primarul gateste pentru ei si toata lumea simte ca se implica, relateaza StirileProTV.
Incendiile din Delta Vacaresti sunt simbolul nepasarii romanilor fata de ce-i inconjoara. Saptamana aceasta a avut loc un incendiu in Groapa Vacaresti, care a ars vreo cinci hectare de vegetatie si pe care pompierii l-au stins cu greu dupa o ora jumate. Imediat cum am aflat de incendiu, am citit pe net tot felul de statusuri cu teoria conspiratiei, de la oameni care spuneau ca au trecut p-acolo si n-au vazut foc, la faptul c-au folosit jurnalistii imagini de la incendii mai vechi de acolo, ca, de fapt, alea nu-s cinci hectare, de parca ne-a facut pe toti muma absolventi de Peisagistica si la Agronomie. Am citit si teorii mult mai dubioase, ca cineva are interesul ascuns sa se faca o rezervatie naturala (mafia biosferei?) si fraze de genul „de unde au aparut, dom’le, atatea specii de pasari, ca pe vremea lui Ceausescu n-am auzit de niciuna”, de parca comunistii erau regii accesului la informatii. O sa le demontez pe toate mai jos. Integral pe VICE.