Subiectele Zilei: Cazul Colectiv a deschis robinetul cu ineptii parlamentare. "Romania a scapat de un plan diabolic: spargerea tarii in trei republici"; Urmasii lui Vadim. Cine preia discursul nationalist in Romania?; Kremlinul pierde o parte a "lumii ruse"
Cazul Colectiv a deschis robinetul cu ineptii parlamentare. „Romania a scapat de un plan diabolic: spargerea tarii in trei republici” Unii parlamentari, din dorinta de a a-si arata atasamentul fata de un lider politic, sau pur si simplu pentru a iesi din anonimat, depasesc cu mult granita grotescului. Este cazul deputatului PSD Ninel Peia si al senatorului independent Ioan Ghise, care au tesut o panza de scenarii ridicole pentru a mai sapuni imaginea patata a fostului premier Victor Ponta. Intr-un editorial intitulat „Incredibil! Noaptea cand tara a fost la un pas de disolutie!”, deputatul PSD Ninel Peia sustine ca tragedia de la Colectiv a fost un „incendiu criminal si nu un accident nenorocit”. Plecand de la aceasta premisa, Peia prezinta „un plan diabolic, care ar fi dus la spargerea tarii in trei republici”. Integral pe Adevarul.
Urmasii lui Vadim. Cine preia discursul nationalist in Romania? In Romania, Corneliu Vadim Tudor a fost cea mai reprezentativa figura a discursului extremist dupa 1989. Apogeul sau a fost in 2000, cand a fost aproape sa ajunga presedintele Romaniei, fiind votat de peste 33% din electorat. Dupa 2004, numarul votantilor PRM a fost insa in continua scadere, fapt dublat de preluarea discursului sau, de catre partidele traditionale. PSD a condus campania la prezidentiale sub sloganul „Mandri ca suntem romani”, strategii social-democrati facand deseori apel la „ortodoxismul” candidatului Victor Ponta. Inainte, PNL s-a asezat intr-o pozitie anti-maghiara, Crin Antonescu impingand UDMR in afara guvernarii chiar daca USL avea semenat un acord in acest sens cu Uniunea lui Kelemen Hunor, scrie Gandul.
Reindustrializarea Romaniei, un vis indepartat La capatul a peste doua decenii de dezindustrializare oficialii romani par a fi convinsi de nevoia relansarii sectorului productiv. Din pacate insa, scapa directiile in care trebuie facuta reindustrializarea si nici cu vointa politica nu stam foarte bine. Suna bine insa nimeni nu prea stie cum trebuie facuta, cat de usor este si de unde pot veni resursele necesare. Aceasta pare a fi soarta reindustralizarii, la douazeci de ani dupa ce s-a inchis o buna parte din industria socialista. Partea buna este ca reindustralizarea pare a fi un subiect imbratisat larg de politicieni, iar noul ministru al Economiei, Costin Borc, nu face exceptie, scrie Romania Libera.
La multi ani, romani, oriunde va aflati! 97 de ani de la Marea Decizie Unirea Transilvaniei, Banatului si a Partilor Ungurene cu Tara-Mama Romania are prea mult noroc, pentru a mai avea nevoie de politicieni!”. Celebrele cuvinte ale fondatorului Junimii si ale marelui politician Petre P. Carp, rostite in urma cu 100 de ani, explica si acum, cel mai bine, imprejurarile in care s-a format natiunea romana. Profitand, dupa Primul Razboi Mondial, de destramarea Imperiului Austro-Ungar, coroborata cu izbucnirea Revolutiei bolsevice in Rusia, asadar cu disparitia Imperiului Tarist, tarisoarele noastre si-au vazut visul cu ochii. Dintr-o singura lovitura, fara vreun merit deosebit al elitelor politice, Basarabia, Bucovina si Transilvania s-au unit cu Tara-mama, integral pe EVZ.
Kremlinul pierde o parte a „lumii ruse” Un site ucrainean atrage atentia asupra faptului ca dupa alegerile nerecunoscute din Transnistria care au avut loc duminica, 29 noiembrie, ar putea avea loc ruperea unei parti a „lumii ruse” de Federatia Rusa: Tiraspolul se va intoarce in componenta Republicii Moldova si se va reorienta spre Europa. Analistul site-ului apostrophe.com.ua, Dmitri Oreskin, considera ca acest scenariu este posibil si chiar probabil. Cu toate acestea, este greu sa spui cu exactitate cand se va implementa, deoarece rezultatele asa-numitului scrutin depind de resursele administrative si de intelegerile care se fac in interiorul republicii separatiste. Transnistria intampina probleme reale, dupa ce infrastructura vamala a acesteia s-a indepartat substantial de Federatia Rusa. In plus, s-a ingreunat traficul feroviar. Din aceste motive, legaturile comerciale reale ale Transnistriei sunt reorientate spre Occident, scrie Adevarul.
In ascunzatoarea homlesilor americani Un numar din ce in ce mai mare de orase americane da amenzi sau aresteaza homlesi doar pentru ca-s homlesi. Noile legi interzic comportamentul asociat cu homlesii ca dormitul pe strazi, scotocitul dupa mancare sau statul pe drum. Sustinatorii spun ca masurile astea sunt necesare ca sa-i faca pe oamenii strazii sa mearga in adaposturi si sa existe o siguranta publica. Criticii spun ca legile violeaza drepturile homlesilor si ignora lucrurile care duc la un astfel de comportament, cum sunt bolile mintale. Am gasit homlesi care si-au ridicat o tabara in padure ca sa scape de politie, un consultant care se opune hranirii homlesilor si un oras care ii forteaza sa mearga in adaposturi, informeaza Vice.
Comentariu: Faceti odata ceva! La Paris s-au reunit in jur de 150 de sefi de guverne pentru a lansa un semnal politic la inceputul summitului ONU pentru clima. Era si cazul, dupa atatia ani pierduti, e de parere Barbara Wesel. Incep din nou negocierile pe teme climatice. Este vorba despre atingerea telului magic, de a limita incalzirea globala cu cel mult 2 grade celsius. Cercetatorii spera ca in acest fel, consecintele grave ale schimbarilor climatice vor ramane si ele in anumite limite. Ultima incercare de a atinge acest tel s-a incheiat catastrofal in 2009, la Copenhaga. De atunci nu s-a mai facut nimic, in afara de cateva incercari timide, scrie Deutsche Welle.