Subiectele Zilei: Conditiile din inchisori si abuzuri ale Politiei, in raportul Departamentului de Stat; Cele mai grele operatii reusite in Romania; Bac 2015. Corectarea lucrarilor de Bacalaureat in alte judete va genera haos
Cele mai grele operatii reusite in Romania Profesorul Ioan Lascar, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva de la Spitalul Floreasca a facut o serie de operatii foarte dificile, insa doua dintre cazuri au reusit sa atraga atentia inclusiv jurnalistilor de la BBC. Una dintre cele mai grele operatii a fost cea a Lucicai Bunghez, o brasoveanca pe care chirurgul Ioan Lascar a operat-o in anul 2004 si care, dupa 15 ani de la interventie, inca mai vine la consultatii periodice. Femeia avea o tumora gigant, greutatea ei fiind de doua ori mai mare decat greutatea pacientei. Un alt caz dificil de operat a fost cel al omului „pasare”, un barbat caruia i-au crescut pe maini negi, sub forma unor aripi. Si atunci, interventia a durat foarte mult, isi reaminteste profesorul Ioan Lascar. Tanarul fusese diagnosticat cu sindromul sindromul Lewandowsky, o patologie rara si cel care l-a operat a fost tot Ioan Lascar, pe 4 iunie 2007, scrie Adevarul.
Conditiile din inchisori si abuzuri ale Politiei, in raportul Departamentului de Stat Conditiile din inchisorile romanesti au continuat sa fie grele si sa nu respecte standardele internationale, se arata in raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014, privind „Practici in materie de drepturile omului”. In ceea ce priveste conditiile fizice din inchisori, suprapopularea a reprezentat o problema, in unele penitenciare, nu s-a respectat suprafata standard de 4 m patrati per detinut, conform recomandarilor Comitetului pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei. Unele inchisori au oferit acces insuficient la servicii medicale, iar hrana a fost de proasta calitate si insuficienta. In unele inchisori nu au existat incalzire si ventilatie adecvate si iluminatul a fost insuficient, scrie Gandul.
Raport dur al Departamentului de Stat American referitor la Romania: Coruptia guvernamentala a ramas o problema raspandita. Plus ce abuzuri au fost comise in justitie in 2014 Potrivit documentului postat pe site-ul Ambasadei SUA, „printre problemele serioase de drepturile omului s-au numarat hartuirea si relele tratamente aplicate detinutilor si romilor de catre politie si jandarmi, inclusiv moartea a cel putin unei persoane, cauzata de politie. Coruptia guvernamentala a ramas o problema raspandita care a afectat toate sectoarele societatii. Discriminarea sociala sistematica a romilor le-a afectat acestora dreptul la educatie, locuinta, ingrijire medicala si oportunitati de angajare adecvate”. La capitolul „Arestul si detentia arbitrare”, raportul face referire la faptul ca, in 2014, s-au inregistrat o serie de abuzuri, atat din partea politistilor, cat si a judecatorilor, informeaza EVZ.
Perchezitii DNA la Parchetul Tribunalului Iasi. Vizat, procurorul Emilian Eva, pentru acte nelegale de comert cu 200 de tablouri, unele falsificate Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie fac, joi, perchezitii la domiciliul procurorului Emilian Eva, la biroul sau de la Parchetul Tribunalului Iasi, in alte opt locatii – firme si domicilii ale unor persoane fizice. Intre acestea se afla domiciliile rudelor sale Lucian Eva, Bianca Madalina Eva, ca si la domiciliul colaboratului sau intr-ale afacerile cu obiecte de arta, Dan Nicolae Tesloianu, si la sediul firmei acestuia SC CARDIOMED SRL. Procurorii suspecteaza operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia de procuror in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite. De asemenea, procurorul Eva este suspectat de fals in declaratii in declaratiile de avere in care NU a trecut obiectele de arta, scrie Romania Libera.
Bac 2015. Corectarea lucrarilor de Bacalaureat in alte judete va genera haos Oficialii din Educatie au schimbat regulile jocului pe ultima suta de metri si au hotarat ca lucrarile candidatilor care sustin Bacalaureatul sa fie corectate, pentru prima data in istoria examenului, in alte judete decat in cele in care absolventii de liceu au dat examenul. Cu doar cateva zile inainte ca absolventii de clasa a XII-a sa sustina probele scrise la examenul de Bacalaureat, mai-marii de la Educatie au luat o decizie care ar putea crea haos si care va intarzia cu o zi afisarea rezultatelor partiale. Concret, oficialii din Ministerul Educatiei au hotarat, prin ordin de ministru, ca lucrarile candidatilor la Bacalaureat sa fie corectate in alte judete decat cele in care acestia au sustinut examenul, anunta Adevarul.
Elevii romani spun ca educatia sexuala se invata de pe Pornhub, din cauza ipocriziei religioase Zilele astea, diverse organizatii crestine militeaza pentru promovarea abstinentei pana la casatorie in scoli, in frunte cu Asociatia Parintilor pentru Ora de Religie, al carei vicepresedinte era teologul Romeo Mosoiu, un consilier la Ministerul Educatei. Mosoiu, care a fost acuzat in repetate randuri ca si-a folosit functia publica in folos personal, si-a dat demisia, dar doar din APOR, nu din minister. El si altii ca el lupta impotriva introducerii unei ore de Educatie Sexuala in scolile din Romania. Toate astea in conditiile in care Romania e in primele zece locuri din Europa la boli venerice, iar natalitatea in randul adolescentelor este de opt ori mai mare, decat in Olanda sau in tarile nordice. Organizatia Natiunilor Unite a atras atentia ca e nevoie de o Strategie Nationala in domeniul drepturilor sexuale si reproductive, mai ales ca multe tari europene tin orele astea de Educatie Sexuala inca de acum cinci decenii. Integral pe Vice.com.
O reasezare a raporturilor de putere Numirea lui Mihai Razvan Ungureanu la SIE ar fi o mutare semnificativa in ecuatia puterii de la Bucuresti. Nu intamplator premierul, aflat in concediu, a protestat atat de categoric. Dar nu doar pentru ca M. R. Ungureanu este un vechi dusman politic, ci mai ales pentru ca numirea acestuia in fruntea SIE i-ar diminua, in buna masura, posibilitatile de comunicare externa. De fapt, din punctul de vedere al PSD nici nu exista o varianta mai proasta. Abia acum se vede cat de mult s-au schimbat raporturile de putere: PSD ar putea vota in Parlament contra lui M. R. Ungureanu, dar UNPR a anuntat deja ca sustine toate initiativele presedintelui legate de armata si servicii de informatii. UDMR il va sustine la randul sau pe candidatul presedintelui. Cu alte cuvinte s-a creat o majoritate prezidentiala ad-hoc, care reprezinta un precedent nelinistitor pentru PSD. Liviu Dragnea a marturisit cu sinceritate ca partidul e anxios, deoarece se vede purtat intr-o directie politica nedorita, scrie Deutsche Welle.
Unul dintre satelitii lui Saturn, mai similar Pamantului decat se credea pana acum Cercetatorii au descoperit in trecut ca Titan este singurul corp ceresc din Sistemul Solar, in afara de Terra, pe care se produc ploi si exista rauri si mari. Ca si Pamantul, Titan este mai mare decat planeta Mercur si are o suprafata telurica. Oamenii de stiinta au descoperit recent inca un fenomen pe care Titan si Terra il au in comun: vanturile polare. In plus, vanturile polare de pe Titan extrag cu regularitate din atmosfera acestui corp ceresc anumite cantitati de gaze pe care le elimina in spatiu, scrie Playtech.