Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Constantin despre dosarul APIA: Eu sper sa nu aiba niciun fel de influenta asupra Bruxelles-ului; Nini Sapunaru, favoritul lui Crin Antonescu la Transporturi, e urmarit penal de DNA; Povestea vilei de lux ridicata de Petru Groza in timpul crizei interbelice

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

D. Chitoiu: C. P. Tariceanu, cel mai bun premier din ultimii 20 de ani. Chiar daca sunt la guvernare sub conducerea lui Victor Ponta, liberalii nu il considera pe liderul PSD cel mai bun prim-ministru. Ministrul liberal al Finantelor, Daniel Chitoiu, il vede pe Calin Popescu Tariceanu drept cel mai bun premier din ultimii 20 de ani, argumentul fiind evolutia economica a tarii intre 2004-2008. „Cel mai bun prim ministru: Calin Popescu Tariceanu, pentru ca Romania a avut cea mai buna evolutie economica”, a sustinut, la Digi24, Daniel Chitoiu.

Prima regina a vamilor. Afacerea „Tigareta II” si alcoolul de contrabanda l-au „detronat” pe Sapunaru. De 13 ani deputat PNL, Nini Sapunaru s-a remarcat ca un abil functionar, specializat in vanarea unor banoase functii de conducere. Nascut in 1963, dupa absolvirea liceului a lucrat ca proiectant la Institutul „Vrancea” din Focsani. Intra in politica in 1990, ca tanara speranta, partidul oferindu-i recunostinta maxima intre 1997 si 1999, cand a fost „uns” in functia de secretar de stat in cadrul Directiei Generale a Vamilor din Ministerul de Finante. In guvernarea CDR, cu Nini Sapunaru si cu Costin Georgescu sef al SRI, contrabanda din vami s-a derulat in liniste. Continuarea in EVZ.ro

Constantin despre dosarul APIA: Eu sper sa nu aiba niciun fel de influenta asupra Bruxelles-ului. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca spera ca dosarul APIA, in care directorul adjunct al institutiei, Aurel Pana, a fost arestat pentru fapte de coruptie, „sa nu aiba niciun fel de influenta asupra Bruxelles-ului”. Intrebat daca Romania ar putea avea de suferit din cauza dosarului APIA in relatiile privind politica agricola cu Uniunea Europeana, Daniel Constantin a raspuns ca spera ca acest dosar „sa nu aiba niciun fel de influenta asupra Bruxelles-ului”, noteaza Mediafax.

DW: Istoria, ce materie grea. Cum trebuie interpretata semnificatia actului de la 23 august 1944? Ce aflam din absenta oricarui consens cu privire la acest capitol esential al trecutului romanesc? Am facut greseala de a urmari o vreme discutiile cu privire la 23 august de pe forumuri. Nu ca ar fi edificatoare in privinta adevarului istoric. Nu ca ar fi semnificative din unghiul opiniei pe care poporul roman si-o va face, in cele din urma, despre un moment cheie din istoria sa. Dar m-am vazut expus grav unui puseu de tristete cand am constatat ca, la 23 de ani de la fericita cadere a regimului impus Romaniei de sovietici mai exista totusi multi care nu s-au edificat cu privire la atrocele preludiu fascist al comunismului, scrie Deutsche Welle.

Reportaj: De unde te imbraci cu 50 lei in centrul Bucurestiului. In inima Capitalei, se gaseste punctul cel mai fierbinte de pe harta magazinelor de imbracaminte, dar, de cele mai multe ori, cumparatorii trebuie sa scoata din buzunar sume importante de bani pentru articolele vestimentare. „Adevarul” va propune sa aflati care sunt magazinele din centrul Bucurestiul din care va puteti cumpara haine cu doar 50 de lei. Pe bulevardul Elisabeta din Capitala, la parterul cladirilor vechi, se afla trei dintre cele mai ieftine magazine cu haine din oras. Pasionatii de cumparaturi se imbulzesc si incerca sa gaseasca cele mai frumoase piese vestimentare. In apopierea Garii de Nord se mai gasesc alte cateva astfel de magazine.

„Insurectia”, o minciuna care a durat 45 de ani. Digi24 a descoperit primul film de propaganda facut de comunisti. Digi24 a descoperit in subsolul fostului Muzeu al Partidului primul film de propaganda facut de regimul comunist: ,”Insurectia antifascista”. Am transpus imaginile de pe pelicula in format digital si astazi demontam cliseele istorice pe care le-am invatat la scoala timp de 45 de ani. Din nevoia de a se legitima, Partidul Comunist si-a construit o ideologie elaborata, bazata pe exagerari si minciuna. Cuvantul „insurectie” inseamna o forma de lupta armata organizata, de obicei a fortelor sociale progresiste, patriotice, revolutionare, cu participarea maselor populare impotriva unui regim politic reactionar sau pentru izgonirea de pe teritoriul national a unei armate de ocupatie. Este titlul pe care l-au ales activistii comunisti pentru primul film de propaganda facut despre ziua de 23 august 1944.

Nini Sapunaru, favoritul lui Crin Antonescu la Transporturi, e urmarit penal de DNA. Seria „penalilor” de la conducerea Ministerului Transporturilor nu se opreste la Relu Fenechiu si Ovidiu Silaghi. EVZ a descoperit ca preferatul lui Crin Antonescu la preluarea sefiei Transporturilor, Nini Sapunaru, este urmarit penal de DNA de un an. In urma cu o luna, fostul sef al vamilor a vrut sa scape de ancheta procurorilor.

Povestea vilei de lux ridicata de Petru Groza in timpul crizei interbelice. Fostul sef al primului guvern comunist instaurat la 1946 a locuit in Deva, intr-o casa cu o arhitectura cubista, ce atrage atentia turistilor care ajung la poalele cetatii. Arhitectii din Deva au numit casa in care a locuit Petru Groza una dintre cele mai reprezentative constructii pentru municipiu. Vila ridicata de cel care a devenit seful primului guvern comunist, desi nu a fost niciodata membru al Partidului comunist, are o arhitectura moderna chiar si pentru zilele noastre, sunt de parere arhitectii. Constructia vilei lui Petru Groza a demarat la inceputul anilor 1920 si s-a incheiat in vremea marii crize economice de la sfarsitul celui de-al doilea deceniu al secolului trecut. In prezent, vila impunatoare din Deva nu mai este locuita. Constructia si curtea acesteia ocupa aproape un sfert din Parcul municipal Cetate, in centrul istoric al Devei. Ceea ce aminteste de faptul ca aici a locuit fostul om politic este placa memoriala, amplasata pe fatada vilei, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro