Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: CSAT: Anul viitor, Romania va trimite peste 2.000 de militari si politisti in misiunile din afara tarii; Cum este generatia care l-a pus pe Klaus Iohannis presedinte; S-ar putea construi o axa Bucuresti-Berlin-Washington?

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

CSAT: Anul viitor, Romania va trimite peste 2.000 de militari si politisti in misiunile din afara tarii. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat marti ca Armata sa disloce anul viitor pentru misiuni si operatii in afara teritoriului 895 de militari, urmand ca Ministerul de Interne sa participe la misiuni sub egida NATO, UE, OSCE si ONU cu 1.183 de militari si politisti, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale. „Referitor la Planul de intrebuintare a fortelor armate ale Romaniei care se trimit la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2015, Consiliul a aprobat ca Armata Romaniei sa disloce la astfel de misiuni si operatii un numar de 895 de militari. Comparativ cu anul 2014, numarul acestor forte este diminuat cu 416 de militari. In ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Interne, fortele care vor participa la misiuni sub egida NATO, UE, OSCE si ONU vor fi de 1.183 de militari si politisti. Fata de anul 2014, numarul acestora este mai mare cu 392 de cadre”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale, scrieEVZ.

Cum este generatia care l-a pus pe Klaus Iohannis presedinte. Klaus Iohannis a fost dat drept exemplu atat in presa din Romania, cat si in cea internationala. Este primul om ales presedinte cu un aport imens din partea social media. Cum sunt insa oamenii care au contribuit la asta? In cazul lui Klaus Iohannis publicatia „The Telegraph” se intreaba daca este victoria lui o dovada ca social media te poate ajuta sa castigi alegeri. Raspunsul, pe scurt, ar fi ca nu. Social media nu exista ca entitate, ci este suma indivizilor si uneltelor care o compun. Suna ca un truism, dar este pe cat de puternici sunt si oamenii sai. Cum sunt insa acesti oameni si cum se integreaza in societate? Generatia despre care se spune ca l-a ajutat pe Klaus Iohannis in cursa prezidentiala se bazeaza fix pe ceea ce social media si tehnologia actuala ofera: o comunicare si o conectare la un nivel nemaiintalnit pana acum, anuntaAdevarul.

Revolutia Facebook se muta la Chisinau? Moldovenii din diaspora pot decide daca tara lor merge cu Europa sau cu Rusia. Cetatenii Republicii Moldova sunt asteptati duminica la urne, pentru a vota in cadrul alegerilor legislative care vor decide configuratia viitorului Parlament, a urmatorului Guvern si, in 2016, inclusiv numele presedintelui tarii. Pe buletinele de vot, vor fi trecute 21 de partide, un bloc electoral si patru candidati independenti. Toti acesti candidati vor incerca sa adune cat mai multe din cele 101 locuri din legislativul moldovean. Sondajele de opinie indica faptul ca doar 4-6 partide vor intruni pragul electoral de 6%. Pentru a guverna, au nevoie de 51 de mandate. Niciun partid nu se apropie de acest numar, astfel ca esentiala dupa alegerile de duminica va fi componenta coalitiei de guvernare. Exista trei scenarii posibile in acest moment, unele mai putin dezirabile pentru viitorul european al Moldovei decat altele, informeazaGandul.

S-ar putea construi o axa Bucuresti-Berlin-Washington? Alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte deschide calea, judecand dupa entuziasmul cu care a fost primita vestea alegerii sale in Germania, unei apropieri mai mari intre Berlin si Bucuresti. In acelasi timp, Romania are un parteneriat strategic cu Statele Unite, pe care Iohannis s-a angajat sa il mentina in continuare. Daca la inceputul mandatului sau presedintele Traian Basescu vorbea despre o „axa Bucuresti-Londra-Washington”, acum, cu toate ca Iohannis nu a vorbit despre asa ceva, se poate naste o noua optiune, bazata pe cultivarea unor relatii speciale cu cele doua tari, care ar putea aduce pe viitor beneficii uriase Romaniei. Sau ar putea, pe de alta parte, esua intr-un dezastru, scrieRomania Libera.

Au primit o amenda, au platit-o, iar apoi statul le-a trimis „surpriza” in plic. Situatia absurda in care sunt pusi soferii. Legea prost facuta ii pune in situatii absurde pe soferii care au ghinionul sa fie amendati in alta localitate decat cea de domiciliu. Primariile nu comunica intre ele, asa ca multi se pot trezi executati silit si cu conturile blocate, chiar daca au achitat sanctiunea. Iar cand merg la ghiseu cu dovada ca nu sunt datori, afla ca trebuie sa astepte pana se va rezolva incurcatura. Statul se grabeste sa le ia banii, dar nu si sa-i inapoieze cand greseste. Necazul familiei Bostea a inceput anul trecut cand unul dintre soti a parcat neregulamentar in Pantelimon si a fost amendat de politia comunitara. Ca sa plateasca cea mai mica suma au mers imediat la primarie. Au stat linistiti vreme de un an, cand au primit prima somatie de plata. 600 de lei. 500 de lei amenda si 100 de lei cheltuieli de judecata, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Numirea surprinzatoare de la Externe. Bogdan Aurescu la Externe. Relatia cu SUA, aparent intarita. Guvernul Ponta castiga timp? Traian Basescu va fi jucat un rol? Daca da, a fost foarte discret sau poate Victor Ponta a fost foarte maleabil. Numirea lui Bogdan Aurescu la Externe netezeste comunicarea Guvernului Ponta cu Washingtonul. El este, in orice caz, omul din Ministerul de Externe romanesc care a avut in ultimii ani cele mai stranse si mai fertile relatii cu oficialitatile americane. A fost negociatorul Acordului incheiat in 2011 privind amplasarea scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei si a devenit ulterior secretar de stat in MAE pentru afaceri strategice, preluand, practic, in coordonarea sa toate problemele legate de relatia cu SUA. Cu exact o saptamana in urma, la Bucuresti, Bogdan Aurescu se intalnea cu Rose Gottemoeler, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala in cadrul Departamentului de Stat al SUA, pledand, conform unui comunicat MAE, „pentru consolidarea prezentei SUA si NATO in Romania”, informeazaDeutsche Welle.

Sefii din Politie care au ingrozit DNA si SRI prin abuzurile lor, arestati preventiv pentru 30 de zile. Seful Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, Ioan Ovidiu Muresan, seful Serviciului Politiei Rutiere judetene, Roberto Hasnas, si seful Politiei orasului Nasaud, Leon Closca, au primit mandate de retinere pentru 24 de ore in urma perchezitiilor efectuate in cursul zilei de luni, in judetului Bistrita-Nasaud, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, potrivit comunicatului remis marti de aceasta institutie, scrieEVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro