Subiectele Zilei: Cui i-e frica de legea antifumat. Cine pune presiune pentru ca proiectul sa nu fie adoptat; Gafa de proportii a hackerilor Anonymous; Cine sunt intermediarii judecatorilor corupti si cum functiona "selectia" infractorilor buni de muls de bani
Cui i-e frica de legea antifumat. Cine pune presiune pentru ca proiectul sa nu fie adoptat PSD a scos legea antifumat de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor chiar inainte de votul final. Potrivit unor surse politice, oameni de afaceri din cercul partidului au facut presiuni ca legea sa fie revizuita, desi deputatii invoca doar motive de impact mediatic. Legea care interzice complet fumatul „in toate spatiile publice inchise, in spatiile inchise de la locul de munca si in locurile de joaca pentru copii” ar fi trebuit sa primeasca votul final miercuri, dupa patru ani de la initiere, insa a disparut subit de pe ordinea de zi, cu doar cateva ore inaintea sedintei de plen. Explicatiile deputatilor sunt incalcite si arata, mai degraba, ca nu stiu cum sa faca sa paseze vina de la un partid la altul. Spre exemplu, liberalii ii acuza pe social-democrati ca au actionat pe sest, fara sa se consulte cu restul partidelor, asa cum prevede Regulamentul Parlamentului, scrie Adevarul.
Ce se va intampla cu procurorul care spunea despre un dosar ca „este o labareala trista” Procurorul Laura Gradinta de la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj este cercetat disciplinar de Inspectia judiciara pentru „atitudini nedemne” in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii, informeaza Gandul. Intr-o inregistrare audio aparuta, joi, in presa clujeana, si care este atribuita procurorului Laura Gradina intr-o discutie cu un barbat, se aude vocea ridicata a acesteia. „Tonul jos, ca va scot afara! Este asa o labareala trista dosarul asta, contestati pe toata lumea, contestati toate probele din dosar? Aveti un tupeu inimaginabil, cred ca dumneavoastra nu aveti proprietatea cuvintelor, pe bune”, se aude in inregistrare.
Gafa de proportii a hackerilor Anonymous. Din cele 2.000 de conturi ale jihadistilor care ar fi fost sparte, multe sunt inca active. Numele unor personalitati, folosite doar „de umplutura” Anuntul grupului de hackeri Anonymous prin care a declarat ca a spart conturile de socializare a membrilor ISIS contine o gafa impadonabia. Hakerii au anuntat ca peste 20.000 de conturi de Twitter ale jihadistilor au fost inchise, insa lista include nume importante, precum cel al presedintelui american Barack Obama, Hillary Clinton sau prestigioase institutii de presa – BBC, CNN, New York Times sau alte conturi ale unor jurnalisti individuali. Numeroase conturi au fost incluse pe lista, desi nu au nicio legatura cu ISIS, doar pentru ca erau in limba araba. Multe conturi de pe lista care nu au nicio legatura cu grupul terorist sunt inca active, desi nu este clar deocamdata daca ele au fost sparte si apoi redeschise sau au fost folosite doar pentru a „umple” lista, scrie EVZ.
Musulman roman, dupa tragedia din Franta: „Sa dea Allah sa fie mai rau” Dobrogea este un exemplu de toleranta religioasa, dar asta nu inseamna ca nu exista exceptii. De mai mult timp, conducerea comunitatii musulmane sustine ca aici exista mai multe fundatii care, sub acoperirea unor activitati culturale, tin de fapt cursuri despre islam, fara ca nicio autoritatea a statului sa stie de fapt ce se intampla. E ca si cum, spun reprezentantii Muftiatului, un crestin ar vrea sa-si faca o biserica privata, fara autorizatii de la Arhiepiscopie. In anii trecuti, mai multi musulmani au fost expulzati, discret, din Romania – serviciile nu au dat explicatii, dar putem banui fapte grave in spatele acestei decizii. Dincolo de speculatii, este sigur un lucru: exista, in Dobrogea, musulmani radicali, ale caror declaratii sunt naucitoare. Unul dintre ei, care are ca profil un nume fals, dar pozele sunt reale, il cearta pe muftiu pe Facebook: „Mai ai putin si tii doliu dupa francezi. Sa dea Allah sa fie mai rau”, anunta Romania Libera.
Tot ce stim pana acum despre elicopterul moldovenesc capturat in Afganistan Un elicopter de transport, de tipul Mi-17, operat de o companie din Republica Moldova a aterizat fortat, ieri, in Afganistan. In acest moment, exista doua variante cu privire la cauza incidentului. Fie talibanii au deschis focul asupra aparatului de zbor, fie, cum spun proprietarii aparatului, citati de Deutsche Welle, a avut loc o defectiune tehnica. Cert este ca talibanii au capturat o parte dintre persoanele aflate la bord. Proprietarii au declarat, ieri, la Chisinau ca la bordul aparatului se aflau 18 membri ai fortelor de securitate afghane si trei membri ai echipajului, acestia din urma cetateni ai Republicii Moldova. Patru persoane, printre care unul dintre moldoveni, au fost ucise, insa nu se stie exact in ce circumstante. Integral pe Vice.
Cine sunt intermediarii judecatorilor corupti si cum functiona „selectia” infractorilor buni de muls de bani Ultimele cazuri de coruptie in randul judecatorilor contureaza un adevarat „modus operandi”. Pentru a se expune cat mai putin riscurilor de a fi prinsi, tot mai multi magistratii corupti folosesc intermediari. Cel mai adesea, acestia provin din randul avocatilor dispusi sa-si asume rolul de negociatori si de carausi ai spagilor. Judecatorii care se folosesc de roba pentru a face bani murdari din sentinte masluite in favoarea infractorilor isi iau masuri serioase de precautie pentru a nu fi prinsi. Cei dispusi sa plateasca pentru a scapa de problemele din justitie nu-i vad niciodata la fata pe magistratii care le „albesc” dosarele. Asta pentru ca spagile sunt negociate prin diversi intermediari, scrie Adevarul.
Comentariu: Solidaritatea are un pret ridicat Presedintele francez Francois Hollande foloseste contextul politic actual pentru a solicita solidaritate din partea Germaniei. Daca da curs doleantei, Angela Merkel va plati un mare cost politic, afirma Barbara Wesel. Ca urmare a recentei serii de atacuri teroriste din Paris, lumea arata diferit. Acum, presedintele francez vorbeste nu numai de razboiul impotriva teroristilor si sustinatorilor lor din secta asasina Statul Islamic, ci vrea chiar sa conduca aceasta ofensiva. In cadrul cinei de la Palatul Elysee, gazda i-a spus limpede Angelei Merkel acest lucru. Sefa cancelariei germane i-a oferit lui Hollande un cadou foarte generos: promisiunea de a trimite pana la 650 de soldati germani in Mali, care sa-i inlocuiasca pe colegii francezi. Pentru standardele germane, o astfel de promisiune reprezinta o schimbare de paradigma diplomatica. Integral pe Deutsche Welle.