Subiectele Zilei: Cum moare un fermier; Armata rusa vs armata turca. Pe ce loc se situeaza armatele celor doua tari in topul mondial; Cine sunt dusmanii Romaniei
Cum moare un fermier Softul sistemului informatic al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) s-a defectat exact in ultimele zile in care fermierii isi mai puteau primi o parte din subventia la hectar acordata de stat. Un total de 700.000 de fermieri ar trebui sa incaseze 53 de euro pe hectar, avansul subventiei, dar numai 250.000 fusesera introdusi in baza de date la finalul saptamanii. Agricultorii ar fi trebuit sa primeasca in total aproximativ 400 milioane de euro. Chiar daca Ministerul Agriculturii a anuntat ca angajatii APIA vor lucra peste program, e greu de crezut ca toti fermierii vor putea primi avansul din subventie pana astazi, ultima zi acceptata de Uniunea Europeana pentru aceasta plata. Trebuie spus ca Ministerul Agriculturii a avut la dispozitie o luna si jumatate pentru a face aceste plati, iar faptul ca s-a ajuns in ultima zi a termenului-limita denota incompetenta autoritatilor. Fermierii care nu vor primi acesti bani vor mai avea de asteptat inca doua luni, scrie Romania Libera.
Armata rusa vs armata turca. Pe ce loc se situeaza armatele celor doua tari in topul mondial militar Armata rusa vs armata turca. Doborarea unui bombardier rus de tip S-24 de catre aviatia militara turca a tensionat relatiile diplomatice si militare dintre Rusia si Turcia, doua tari cu o traditie indelungata in privinta rivalitatii. Moscova a suspendat cooperarea militara cu Ankara, in timp ce presedintele rus Vladimir Putin i-a cerut omologului sau turc Recep Tayyip Erdogan sa prezinte scuze pentru incident. Rusia este a doua putere militara a lumii, dupa SUA, potrivit clasamentului Global FirePower. Conform aceluiasi clasament, Turcia este a zecea putere militara a lumii, dar, spre deosebire de Rusia, face parte din NATO, cea mai puternica alianta militara din istorie. Armata Turciei este continuatoarea fortelor fostului Imperiu Otoman si ramane garantul securitatii si integritatii republicii fondate de Kemal Ataturk, integral pe Adevarul.
Toate posturile TV si de radio din Romania ar putea fi obligate sa ia aceasta decizie. Propunerea venita din Parlament Un grup de 75 de senatori si deputati PSD, PNL, UDMR, ALDE si minoritati a depus la Camera Deputatilor o propunere legislativa de modificare a Legii audiovizualului prin care cere introducerea „Minutului de stiinta” in jurnalele de stiri, fie ca este vorba despre posturi publice sau private de radio si televiziune, argumentand ca toate studiile arata ca Romania se afla pe primele locuri in Europa la capitolul analfabetism stiintific, 42% dintre romani afirmand ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si 80% din populatie neavand cunostinte stiintifice elementare, anunta Gandul.
Asasinarea lui Ioan Luchian Mihalea, o crima care socheaza si dupa 22 de ani Artistul a fost omorat in seara de 29 noiembrie 1993. Legistii au numarat pe trupul sau 27 de lovituri cu obiecte din fier. Pe 30 noiembrie 1993, locatarii blocului de pe strada Brasov, din cartierul bucurestean Drumul Taberei, au vazut ca usa de la apartamentul unde locuia Ioan Luchian Mihalea era intredeschisa. Au intrat si au gasit trupul schilodit de lovituri al artistului. A demarat o ancheta cum nu ne mai fusese dat sa traim, ziaristii pareau a cunoaste fiecare miscare a politiei, fiecare audiere de martori si o dadeau in zecile de ziare care apareau atunci.Victima era pe jos, pe holul dintre baie si dormitor al apartamentului. Medicii legisti aveau sa numere 27 de lovituri cu doua obiecte din fier, dovedite a fi un box si un letcon (ciocan de lipit rudimentar), scrie EVZ.
Cine sunt dusmanii Romaniei De Ziua Nationala, televiziunile au pregatit emisiuni despre asa-numitele „povesti de succes” cu romani din toate colturile lumii care au excelat in domeniile lor. Oricat de inaltatoare ar fi aceste istorii personale, credem insa ca este un bun moment sa reamintim ce anume da aceasta tara inapoi de zeci de ani si o impiedica sa isi atinga potentialul. Cine este Sistemul pe care il acuzam de atata vreme si de ce este atat de toxic pentru Romania? Daca ar fi sa ne luam dupa ultimul discurs al Elenei Udrea din Parlament, cand parlamentarii au votat bezmetic pentru retinere, dar impotriva arestarii, Sistemul ar fi reprezentat de „serviciile de informatii, institutiile de forta si justitie”, care ar conspira pentru a acapara puterea in Romania, pentru a indeparta oamenii de afaceri autohtoni (precum Dorin Cocos sau Ion Nicolae), care sunt arestati si incarcerati in vreme ce angajatii lor sunt concediati, si pentru a pregati astfel drumul pentru marile companii multinationale, scrie Romania Libera.
Statul Islamic ameninta Romania, dar asta nu inseamna ca jihadistii vor da navala aici Statul Islamic a facut un nou filmulet de propaganda in care apare si Romania printre dusmani. Jihadistii ameninta toate tarile care participa la coalitia impotriva lor ca „flacarile razboiului va vor arde pe dealurile mortii”. Nu trebuie sa te stresezi prea mult din cauza asta si sa-ti inchipui ca ne asteapta un val de atentate. Este vorba de discursul apocaliptic obisnuit al gruparii, iar dealurile alea ale mortii la care face trimitere sunt pe undeva prin Siria. Filmul este narat in engleza cu accent american, de un tip care pronunta din cand in cand termeni in araba ca un vorbitor nativ al acestei limbi, integral pe Vice.
Comentariu: Spaimele Americii A pierdut deja America lupta cu Statul Islamic (SI)? Aparent da. Militiile teroriste au repurtat in orice caz o prima victorie de etapa. Prin brutalitatea lor si prin atacurile pe care le comit mai nou si in inima Europei, SI nu vrea doar sa ucida si sa sadeasca panica. Islamistii vor sa distruga modul de viata occidental. Ei vor sa izbandeasca in lupta contra ideilor si valorilor cu ajutorul ideologiei lor violente si opresive, vor sa infranga libertatea si umanismul. In fata teroririi SI, toti politicienii acestei lumi cheama la unitate. Dar tocmai America, lidera occidentului, este divizata mai mult decat oricand in fata chestiunii daca valorile sale mai pot fi traite la umbra amenintarii teroriste omniprezente, scrie Deutsche Welle.