Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: De ce il pazeste SPP pe Adrian Sobaru?; Noul Antipa, cel mai frumos loc din Romania in 2011; Primul Craciun in care Salvarea este chemata pentru intoxicari cu etnobotanice. Au crescut tentativele de suicid

HotNews.ro
subiectele zilei, Foto: Colaj foto
subiectele zilei, Foto: Colaj foto

De ce il pazeste SPP pe Adrian Sobaru? Adrian Sobaru, angajatul TVR care s-a aruncat de la balconul salii Parlamentului in care se dezbatea motiunea de cenzura, este pazit la usa salonului din spital. In timp ce surse din spital sustin ca agentii de paza apartin SPP, serviciul care se ocupa exclusiv cu protectia demnitarilor neaga acest lucru. Salonul de la Spitalul Universitar Bucuresti unde e internat electricianul televiziunii publice, care s-a aruncat de la unul dintre balcoanele plenului Parlamentului, e pazit discret, se pare, de catre angajati ai Serviciului de Paza si Protectie (care se ocupa prin lege cu securitatea demnitarilor). In aceste conditii, este, practic, imposibil sa obtii informatii de la protestatar. Acest lucru a fost remarcat de reporterul RL care a incercat sa stea de vorba cu pacientul. La capatul coridorului era un alt agent de paza imbracat in civil. In acelasi timp insa, SPP a negat ca si-ar fi pus angajatii sa-l pazeasca pe protestatar. „E o confuzie. E exclusa prezenta unui SPP-ist in interes de serviciu. Daca cumva o fi fost vreunul dintre angajatii nostri, cu siguranta nu era in timpul serviciului”, spune Andra Troneci, unul dintre ofiterii de presa ai acestei institutii. Surse credibile din Spitalul Universitar au spus pentru RL o cu totul alta varianta. „Normal ca au adus SPP-ul, insa n-or sa recunoasca niciodata. Cat timp e internat in acest spital, e supravegheat ca sa nu obtineti nimic de la baiatul ala. Daca vreti sa aflati ceva, trebuie ca familia sa ceara transferul lui la un alt spital”, informeaza Romania libera.

Noul Antipa, cel mai frumos loc din Romania in 2011. Lucrarile de modernizare a muzeului bucurestean, incepute in urma cu doi ani, sunt aproape de final, publicul urmand a se bucura, de la inceputul lui 2011, de noutatile si atractiile costisitoare cu care cladirea de la Sosea ii va intampina. „Antipa” devenise, in ultimele decenii, un loc comun pentru a desemna ideea de vechitura, iar muzeul de stiinte ale naturii ce poarta respectivul nume ajunsese nefrecventabil, parand condamnat definitiv la desuetudine. Piesele amalgamate si prezentate plictisitor, lipsa unei comunicari cu publicul, spatiile aglomerate au facut ca un muzeu valoros si interesant in sine sa fie desconsiderat, desi, in momentul in care a fost gandit de Grigore Antipa, la inceputul secolului al XX-lea, era unul dintre cele mai moderne muzee de acest gen din Europa, scrie Gandul.

Bisericile Catolica si Ortodoxa: Proiecte sociale de 24 milioane de euro. Biserica Catolica, prin intermediul Caritas, si Biserica Ortodoxa, prin Patriarhia Romana, deruleaza cele mai importante programe de binefacere din Romania. Aproape 800.000 de beneficiari, bugete ce se apropie anual de 24 milioane de euro si 11.000 de angajati si voluntari. Caritas si Patriarhia Romana sunt cei mai mari filantropi din Romania. Nu sunt foarte vizibile, dar sunt extrem de active. Este vorba despre Fundatia Caritas a Bisericii Catolice si despre Patriarhia Romana. Anual, acestea deruleaza proiecte si programe sociale pentru sute de mii de beneficiari, respectiv batrani, copii si familii nevoiase. Aproximativ 50% din fondurile atrase provin din donatii. In 2009, Patriarhia Romana a derulat proiecte in valoare totala de 10,6 milioane de euro, in urma carora au fost infiintate 49 de institutii de protectie sociala, respectiv centre pentru copii, pentru batrani, cantine si brutarii sociale, centre medico-sociale si policlinici, potrivit Adevarul.

2011. Ne asteapta al treilea Razboi Mondial? De-a lungul istoriei, lumea a fost permanent macinata de razboaie, provocate de diverse motive: dorinta de putere, eliminarea unor inamici sau lupta pentru resursele dintr-o anumita regiune. De noua ani, razboiul din Afganistan provoaca din ce in ce mai multe victime, atat in randul militarilor NATO, cat si in randul adversarilor talibani dar, din pacate, si printre civilii afgani. Razboiul din Afganistan, declarat antiterorist de la inceput, a fost declansat in toamna anului 2001, dupa atacurile din 11 septembrie asupra turnurilor gemene din New York, cand SUA au cerut activarea articolului cinci din Carta Aliantei, care spune ca atunci cand un stat membru este atacat, celelalte state membre sunt obligate sa acorde ajutor. In urma atentatelor din 2001, presedintele american George Bush a declarat un „razboi global impotriva terorismului”. Cu superioritate militara covarsitoare, Statele Unite, impreuna cu Marea Britanie si alti aliati, au atacat Afganistanul si au alungat regimul taliban, scrie Romania libera.

Cum se rezolva lucrurile in Romania: Telefonul unei mame de la Palatul Victoria determina statul sa gaseasca un aparat de un milion de euro pentru inima copiilor. Interventia unui consilier al premierului Boc a scos din bugetul de la Sanatate un milion de euro. Banii au fost folositi pentru achizitionarea unui angiograf, aparat care va investiga si corecta defectele cardiace ale copiilor internati la Spitalul Marie Curie. Istoria pe scurt: Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc, proaspata mama, isi duce copilul sa-l trateze la spitalul Marie Curie. Afla de la medici ca se face un nou departament de cardiochirurgie si ca au nevoie de un aparat foarte scump. Il suna pe ministrul Sanatatii, Attila Cseke. Aparatul ajunge in saptamana Craciunului. Un miracol de Craciun? Sau un obicei al locului numit Romania, unde doar interventia unor demnitari importanti deblocheaza lucrurile? Poate ca, in final, nici nu mai conteaza, devreme ce rezultatul este „unul bun”, dupa cum spun reprezentantii spitalului, care spera acum sa salveze vietile a mii de copii, relateaza EVZ.

Unde se duc brazii dupa Craciun. Mii de brazi au ramas abandonati in pietele Romaniei, ca si in ultimii ani. Multi vor ajunge lemn de foc; altii vor lua drumul tarilor ortodoxe de rit vechi. Unii comercianti tineau la pret si in a doua zi de Craciun, in timp ce altii au abandonat brazii in bratele persoanelor fara adapost, care-i vindeau doritorilor cu 5 sau 10 lei. Vanzatorii au supraestimat si in acest an cererea de brazi de pe piata, astfel ca, la fel ca in anii precedenti, pietele marilor orase au devenit depozite improvizate pentru sute si mii de „pomi de iarna” lasati in urma de comerciantii care nu au stiut sa lase la pret. Cei mai multi brazi abandonati sunt, ca de obicei, in Bucuresti. Serviciile de salubrizare din unele sectoare au intervenit in noaptea de sambata spre duminica, astfel ca in multe piete, ieri dimineata era deja curatenie. Nu si in Piata Obor, unde sute de brazi, care costau pana vineri pana la 250-300 de lei, au fost parasiti de vanzatori pe trotuare. Mai multe persoane fara adapost au profitat de situatie, luand in stapanire pomii de iarna, pentru a-i vinde cu 10 lei bucurestenilor care nu au avut timp sa cumpere inainte de Craciun, sau care au asteptat „reducerile finale”, potrivit Adevarul.

Cum au inventariat politistii betivii de pe sosele. Craciun insangerat pe soselele din tara, dupa ce noua persoane au murit si alte 28 au suferit leziuni grave. Doua dintre cele mai grave accidente au avut loc la Suceava, respectiv Arad. Distantele lungi si drumurile proaste au provocat cele mai multe dintre evenimentele rutiere grave, au declarat pentru gandul, surse din cadrul Politiei Rutiere. Starea vremii a facut ca, pe drumurile nationale, sa alterneze portiunile uscate cu cele umede sau inghetate. Vineri, in ajunul Craciunului, au avut loc 36 de accidente, cu sase morti si 36 de raniti. De Craciun, alte 28 de accidente grave au provocat moartea a noua persoane si ranirea grava a altor 28. Multi au plecat la drum inca de marti sau miercuri, iar drumurile au fost libere in week-end. Din aceasta cauza, unii soferi au mers mai tare, anunta Gandul.

Revelion 2011: In ce club iti faci ultima noapte alba a anului? Cu 50 de lei in Regie, sau cu o mie de euro pentru un grup in Bamboo, cluburile din Capitala au oferte pentru toate buzunarele pentru petrecerea dintre ani. Petrecerea de Revelion nu se va desfasura nici anul acesta in prea mare austeritate. Distractia dintre ani in Capitala ajunge sa coste, in cluburile de lux, pana la 1000 de euro, mai mult decat un sejur de o saptamana in strainatate, dar exista si variante cu numai 20 de lei. Oferte sunt destule, pentru toate buzunarele, ramane doar sa o alegeti pe cea mai buna. Pentru cei care nu au de investit in petrecerea Revelionului mai mult de 50 de lei si carora le-au mai ramas sarmale si caltabosi de la Craciun, exista varianta clubului Dumars din Regie. Aici, organizatorii serii de Revelion nu ofera un meniu, ci doar bautura, iar pretul de 50 de lei reprezinta intrarea in club si locul la masa, scrie EVZ.

Primul Craciun in care Salvarea este chemata pentru intoxicari cu etnobotanice. Au crescut tentativele de suicid. De Craciun, la Iasi s-a inregistrat recordul alcoolemiei. Un barbat a ajuns la Spitalul de Urgenta Sfantul Ioan cu o alcoolemie de 6 la mie. Dupa ce a iesit din coma alcoolica, ieseanul le-a povestit medicilor ca bause peste 2 litri de coniac. Pe langa cei 20 de pacienti ajunsi la spital din cauza abuzului de alcool, la unitatea de primiri urgente au fost internati si tineri intoxicati cu substante necunoscute, denumite generic plante etnobotanice. Majoritatea tinerilor nu se aflau la prima coma produsa de substantele halucinogene. La Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti au apelat in zilele de Craciun aproximativ 1.800 de bucuresteni, informeaza Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro