Subiectele Zilei: Dupa modelul somalez, banditii lui Sisoie si-au facut enclava in mijlocul Romaniei; Dosarul abuzului in serviciu de la Romsilva; In "lagarul" cobailor de la Baneasa se moare pentru viata; Romanian dream in SUA: Cum sa fondezi o afacere de succes cu 175 de dolari
Dupa modelul somalez, banditii lui Sisoie si-au facut enclava in mijlocul Romaniei. Sase insi fac legea in nordul judetului Valcea. Calare pe cai, ataca in miezul zilei, bat tot ce misca, incendiaza case si ameninta cu moartea pe oricine le sta in cale. Politistii tremura ca varga. O banda de hoti la drumul mare isi face de cap in judetul Valcea. Intr-o tara europeana sa intampla grozavii ca in Vestul Salbatic. Tarani batuti in propria gospodarie si care merg pe ulita cu capul plecat, speriati de moarte. Un primar sechestrat in propria Primarie de golanii care au semanat teroarea. O comuna cu un singur politist, si acela incepator si care abia isi poate pazi spatele. Alte comune cu politisti apatici si lipsiti de curaj. Oamenilor li se intra in casa, li se da in cap, li se fura mancarea si bautura din beci, iar talharii se plimba liberi prin comuna, dorm linistiti noaptea, in patul lor, si, in miezul zilei, iti rad in nas pentru ca stiu ca nimeni nu are curaj sa le faca nimic, scrie EVZ.
Dosarul abuzului in serviciu de la Romsilva.Pesedistul Ion Dumitru a cumparat un tanc cand era sef al institutiei. Astazi a fost achitat. Deputatul PSD Ion Dumitru si ceilalti inculpati din dosarul privind achizitionarea supraevaluata a unui tanc au fost achitati de Sectia penala a instantei supreme, decizia putand fi contestata la Completul de cinci judecatori. Motivul de achitare a fost, conform minutei deciziei, articolul 10, alineatul d din Codul de procedura penala, care prevede ca exercitatea actiunii penale este impiedicata daca lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii. Potrivit decizie instantei, au fost achitati Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru, Mihai Liviu Daia, Sorin Vintila Mirel, Mirel Dumitrache, Constantin Corduneanu si Bogdan Stanciu. Totodata, instanta a respins ca nefondata actiunea civila a Romsilva. Decizia poate fi atacata cu recurs in zece zile la Completul de cinci judecatori. In acest dosar, Ion Dumitru este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, anunta Gandul.
Procesoman de meserie, caut cauza. Se considera urmariti, persecutati, iar orice li se intampla poate fi motiv de judecata. Acestia sunt procesomanii, „specia” care contribuie generos la sufocarea Justitiei romane. Sistemul judiciar din Romania, suferind la capitolul resurse umane, este sufocat de numarul urias de dosare, iar procesomanii sunt ca sarea pe rana deschisa, un cosmar pentru procurori, judecatori, ba chiar si pentru grefieri. Obsedati de lege, procesomanii vin la tribunal ca la serviciu. Au sute de dosare pe rol si singura constanta care-i caracterizeaza este inventivitatea cu care gasesc o noua pricina de judecata. Cand, in sfarsit, sunt amendati pentru abuz de drept, cotesta amenda, apoi rezultatul contestatiei si asa mai departe. Unele cazuri sunt atat de frapante, incat notorietatea lor a depasit cadrul instantelor de judecata. Maria Igiescu, de pilda, intenteaza procese de peste trei decenii. In acest moment are peste 700 de dosare la diferite instante din tara. Un alt caz este al lui Mihai Roman, care numai la o singura sectie a Curtii de Apel Bucuresti, cea de contencios administrativ, a depus 195 de plangeri, informeaza Adevarul.
Politisti arestati pentru luare de mita, despagubiti cu 25.000 lei. Acum doi ani, printr-o actiune de amploare a DGA, 39 de politisti de la Constanta erau retinuti de colegii lor, fiind suspectati de abuz in serviciu, luare de mita si trafic de influenta. Intre timp, majoritatea acestora au scapat de urmarirea penala, au fost reincadrati pe functii si au primit cate 25.000 de lei despagubiri morale. Au facut recurs si solicita 50.000 de lei. Pe 25 iunie 2009, dupa sase luni de urmarire, ascultare a telefoanelor si filaj, politistii de la Directia Generala Anticoruptie (DGA), impreuna cu cei de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) au arestat 39 de politisti de la Serviciul Politiei Rutiere Constanta, adica 75% din angajatii brigazii. Oamenii legii erau banuiti ca cereau bani soferilor pentru a trece cu vederea diverse infractiuni comise de acestia in trafic. A doua zi, 11 politisti au primit mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile, iar alti 28 urmau sa fie cercetati in stare de libertate pentru aceleasi infractiuni, scrie Romania Libera.
In „lagarul” cobailor de la Baneasa se moare pentru viata. Statiunea Baneasa a Institutului Cantacuzino din Bucuresti are cea mai mare crescatorie de animale experimentale din tara. Colonii intregi de soareci si sobolani sunt ingrijite in cutii speciale, asta pentru ca legislatia privind „cazarea” lor este foarte stricta: custi speciale, ventilate individual, temperatura de 18 – 24 de grade Celsius, apa si mancare la discretie. In fiecare an, statiunea produce cam 25.000 de soareci si sobolani, cam 3.000 de cobai si 1.000 de iepuri neo-zeelandezi, cu blana alba si ochi rosii. Cristin Coman, directorul statiunii Baneasa, spune ca, imediat dupa ’90, Romania nu avea o legislatie care sa reglementeze experimentele pe animale. Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, a trebuit sa adoptam niste legi care urmaresc recomandarile anumitor directive comunitare – cele care stabilesc normele de crestere si alimentatie, dar si codurile de etica privind experimentele, anunta EVZ.
Costel Corduneanu si alti membri ai retelei au fost arestati de Tribunalul Baia Mare. Liderul gruparii Cordunenilor, Costel Corduneanu, si alt membru al retelei au fost arestati, marti, de Tribunalul Baia Mare, la solicitarea DIICOT, care a reclamat ca membrii retelei, eliberati in urma cu cateva luni, nu au respectat conditiile impuse de judecatori. Costel Corduneanu si inca un membru al retelei au fost ridicati, marti, de catre DIICOT, dupa ce Tribunalul Baia Mare a emis pe numele lor mandate de arestare intrucat au incalcat conditiile impuse de judecatori cand au fost eliberati. Costel Corduneanu a stat in arest un an si doua luni. Cei doi membri ai gruparii Corduneanu au fost dusi in arestul Politiei Maramures. In ultima perioada, pe masura ce membrii gruparii au incalcat conditiile eliberarii, impuse de anchetatori, ei au fost reincarcerati, informeaza Gandul.
Generalul Ceausescu, pe „frontul” politic al Armatei. Din responsabil cu agricultura a devenit adjunctul lui Emil Bodnaras la Ministerul Apararii Nationale. La 18 martie 1950, prin Decretul nr. 232, Nicolae Ceausescu a fost incadrat in armata cu gradul de general-maior si functiile de ministru adjunct al Fortelor Armate si sef al Directiei Superioare Politice a Armatei (DSPA). Un paradox, ca multe altele ale armatei populare, caci tanarul de 32 de ani nu satisfacuse stagiul militar. Ce-i drept, si ministrul Bodnaras in tineretea-i la fel de revolutionara, dezertase din randurile armatei pe care acum o conducea, trecand Nistrul la sovietici. Dar aceasta era acum un mare merit, nicidecum o culpa! Prin acelasi decret al Prezidiului Marii Adunari Nationale, au patruns in armata si alti activisti de partid. Leontin Salajan (Silaghi) a devenit general-maior si seful Marelui Stat Major. Mai tarziu il va inlocui pe Emil Bodnaras in fruntea Ministerului Fortelor Armatei (MFA), intre 1955 si 1966. Un altul, polonezul William Suder, membru al CC al PCR, a fost numit ministru adjunct „pentru problemele care privesc spatele armatei”, scrie Adevarul.
Romanian dream in SUA: Cum sa fondezi o afacere de succes cu 175 de dolari. Desi lucreaza „twenty-four/seven” (24/7), cum zic americanii, Radu Rosu (36 de ani) spune ca este multumit cu ceea ce face: si-a pus pe picioare o afacere de succes, are doi copii „care cresc frumos” si este casatorit de zece ani. Totusi, fata de confratii sai, programatorii din Romania, el munceste de la balconul casei, deasupra unei paduri si asculta pasarile. In Chapel Hill, Carolina de Nord. In 2001, dupa tragedia 9/11, a hotarat ca e momentul sa puna bazele unei companii de software, Eloquentix, in care lucreaza cu alti 25 de romani. Radu spune ca nu este un om caruia i-a mers bine, ci „daca mie imi merge bine, este datorita lor” (echipei de programatori cu care lucreaza, n.r.). Aventura lui Radu a inceput cand avea 11 ani, iar familia Rosu a hotarat sa emigreze in Statele Unite. Era un copil care facea nazbatii, „golanas intr-un fel sau altul”, insa tupeul de atunci l-a ajutat cand a pus bazele companiei, explica el, anunta Romania Libera.