Subiectele Zilei: Judetele afectate de ninsoare vor primi de la Guvern combustibil gratuit din rezervele de stat, la trei luni dupa ce s-a topit zapada; Taxa radio -TV ar putea fi optionala; De ce a renuntat Romania la tancurile rusesti T72?
Premiera in UE. Seful Politiei primeste rang de secretar de stat. Senatul a adoptat, marti, in calitate de prima Camera sesizata, un proiect de lege propus de Guvern prin care seful Politiei Romane primeste rang de secretar de stat, conform Mediafax. Presedintele Comisiei de Aparare din Senat, liberalul Corneliu Dobritoiu, care a mentionat ca vorbeste in numele grupului PNL, a aratat ca Romania va fi astfel primul stat din UE care acorda un rang politic sefului Politiei. „Acest demers legislativ este unul inutil si pagubos intr-un an cu doua alegeri. Vom fi primul stat din Uniunea Europeana care acordam un rang politic sefului Politiei Romane. Cream un clivaj intre ceilalti sefi de arme din interiorul aceluiasi minister”, a explicat acesta. Tot Dobritoiu, aratand ca, potrivit legii in vigoare, seful Politiei este numit de premier, a intrebat de ce ar fi nevoie de o noua legiferare „pentru a da un titlu politic unui functionar public, unui militar cu patru stele pe umar”, scrieRomania Libera.
Cod Rosu de campanie. Judetele afectate de ninsoare vor primi de la Guvern combustibil gratuit din rezervele de stat, la trei luni dupa ce s-a topit zapada. Mai multe judete din sudul si sud-estul tarii au fost, in luna ianuarie, sub cod portocaliu sau rosu de viscol si ninsoare. Dupa trei luni de la topirea zapezii, Parlamentul a votat astazi o lege initiata de Guvern prin care mai multe consilii judetene si primarii vor primi, practic, in plina campanie electorala, gratuit, cateva tone de benzina si motorina din rezerva de stat. Ideea a venit de la trei senatori PSD, cu justificarea ca, in timpul starii de alerta, s-a facut deszapezire pe cont propriu, primariile ramanand cu datorii. Printre beneficiari se numara Consiliile Judetene Constanta, Vrancea, Braila, Ialomita, Constanta, Tulcea, controlate de PSD, dar si Calarasi si Buzau, conduse de liberali. Sub cod galben au fost insa si alte fiefuri ale PSD: Teleorman, Giurgiu sau Prahova. Toate aveau contracte de deszapezire, in multe situatii cu firme avand legaturi politice ori din domeniul transporturilor, anuntaGandul.
De ce a renuntat Romania la tancurile rusesti T72? Colonelul Ifim Trofimov: „Rusiei i-ar trebui mai putin de 12 ore sa ne cucereasca”. Romania nu doar ca nu si-a respectat angajamentul fata de NATO, de a investi in fiecare an cate 2% din PIB pentru modernizarea armatei, dar a luat decizii, de-a lungul vremii, care au ingropat definitiv „scutul tarii”. Exemplul cel mai concret s-a petrecut la Targoviste, intre 2011-2004, in cea mai moderna si utilata unitate militara din Romania, unde s-a renuntat la 30 de tancuri de origine ruseasca T72, in valoare de multe zeci, poate sute de milioane de euro, pentru ca nu suntem in stare sa fabricam munitie care sa si explodeze, informeazaAdevarul.
DW: Coruptia la vedere este pe de-a-ntregul iertata. Presedintele Traian Basescu a admis ca administratia publica a fost uneori folosita pentru a aduna semnaturi de sustinere in beneficiul fiicei sale. Coruptia nu poate fi definita usor, caci ea nu consta pur si simplu in nesocotirea legilor. Ba mai mult, exista coruptie legala si o cursa teribila a legiuitorilor moralisti de a o prinde din urma cu legi tot mai constrangatoare. Faptul ca in Europa declaratiile de avere si de interese nu sunt peste tot la fel, ca unele sunt mai severe (ca in Romania) si altele mai indulgente, ne arata ca e vorba de ceva ce nu poate fi prins in contururi precise. In orice caz, putem conveni ca, in linii mari, cel care deturneaza institutiile folosindu-le in scop personal comite un act de coruptie. Statul, fie el democratic sau nu, creeaza reguli cu valabilitate generala, care pot fi corupte prin deturnarea lor in scop individual. De aceea, codul penal nu poate prinde toate formele coruptiei, care se adapteaza mereu la situatie si inventeaza procedee noi, scrieDeutsche Welle.
Raspunsul militar al Occidentului la criza din Ucraina: Masurile concrete ale NATO depasesc in premiera granitele fostei URSS. NATO decide, marti si miercuri, masurile concrete prin care Alianta urmeaza sa sprijine fortele armate ale Ucrainei si sa asigure o prezenta sporita in estul Europei. Ministrii de externe din cele 28 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice s-au reunit pentru doua zile la Bruxelles pentru a discuta o serie de optiuni care vor fi privite de catre Rusia, considera Reuters, drept „provocatoare”. Pe fondul discutiilor de la Bruxelles, revista Der Spiegel dezvaluie care va fi raspunsul NATO la anexarea Crimeii de catre Rusia: occidentalii vor depasi pentru prima oara, din punct de vedere militar, granitele fostei URSS, anuntaCursdeguvernare.ro.
Taxa radio -TV ar putea fi optionala. Taxa radio -TV ar putea fi platita doar daca cetatenii doresc sa beneficieze de serviciile publice de radio si televiziune, potrivit unui proiect initiat de un grup de deputati PPDD. Proiectul a trecut, tacit, de Camera Deputatilor, dupa cum arata comunicatul transmis, ieri, de acest for: „Propunerea legislativa pentru modificarea art. 40 din Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune (…) a fost adoptata tacit, prin depasirea termenelor de dezbatere si vot final”. Initiativa prevede ca articolul 40 din Legea 41/1994, care obliga posesorii receptoarelor de radio si de televiziune la plata taxei de abonament catre serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune sa fie modificat dupa cum urmeaza: „Persoanele fizice cu domiciliul in Romania care au optat pentru serviciile publice de radiodifuziune si televiziune, posesorii receptoarelor de radio si de televiziune, in calitate de beneficiari ai acestor servicii, sunt obligati sa plateasca o taxa de abonament catre serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune”, informeazaBursa.ro.
Cele trei judecatoare care au decis anularea pedepsei lui Dinel Staicu, urmarite penal pentru fals intelectual. Judecatoarele Veronica Carstoiu, Dumitrita Piciarca si Liliana Badescu, care au decis anularea pedepsei lui Dinel Staicu in dosarul BIR – de la Curtea de Apel Bucuresti – sunt urmarite penal si pentru fals intelectual, informeaza Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus extinderea urmaririi penale pentru alte fapte decat cele initiale si au dispus punerea in miscare a urmaririi penale fata de: Badescu Liliana, judecator la Curtea de Apel Bucuresti; Cirstoiu Veronica, fost judecator la Curtea de Apel Bucuresti; Piciarca Dumitrita, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, scrieRomania Libera.