Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Mireasa jihadista, calul troian al ISIS; Primesc "bonus" daca se conformeaza. Gravidele, momite sa mearga la analize; Patriarhul Daniel s-a suparat ca vacarul pe Stat. Seful imperiului financiar BOR vrea de la Guvernul Ciolos tot ce Cuza a luat Bisericii

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Mireasa jihadista, calul troian al ISIS Din ce in ce mai multe femei se alatura in ultima perioada gruparii teroriste Stat Islamic (ISIS), facand uz de orice mijloace pentru a duce la indeplinire agenda jihadistilor. Atacul comis miercuri in oraselul San Bernardino din California, SUA, soldat cu moartea a 14 persoane si catalogat de FBI drept „un act de terorism”, aduce in discutie o tema mai putin dezbatuta pana acum si anume portretul-robot al femeii care sustine cauza jihadistilor. Subiectul capata noi valente in contextul in care atacul din 2 decembrie a fost comis de un barbat american de religie musulmana, pe nume Syed Farook (28 de ani), si de sotia sa, Tashfeen Malik (27 de ani), o femeie de origine pakistaneza, pe care acesta o cunoscuse pe internet si care l-a urmat anul trecut in SUA. La scurt timp dupa atac, in presa internationala au aparut informatii potrivit carora Tashfeen Malik, care si-a petrecut foarte multi ani din viata in Arabia Saudita, a fost initial o persoana care parea apropiata de valorile occidentale, noteaza publicatia „The Daily Mail”, conform Adevarul.

Lupta pe care merita sa o duc pana la capatul vietii. Un interviu altfel cu regizorul Alexandru Darie Este vorba despre omul Alexandru Darie, cel care se bucura in anii studentiei, pe strazile Londrei, ascultand muzica la walkman-ul cumparat dintr-o „diurna amarata”, de cel pentru care speranta exploda in 1989 intr-o Romanie cenusie, de cel caruia ii este dor de zambetul oamenilor pe strada. „Ne-am obisnuit cu nefericirea. Nefericirea a devenit un fel de conditie de baza a existentei in Romania”, spune, adaugand insa cu un optimism aproape dezarmant ca speranta nu este pierduta. A vazut-o in `89, a vazut-o in 2007, la integrarea Romaniei in 1989, a vazut-o acum, in 2015, cand o tragedie extraordinara a adus oamenii unii langa altii pentru o schimbare pe care putini si-ar fi inchipuit-o, integral pe Gandul.

Primesc „bonus” daca se conformeaza. Gravidele, momite sa mearga la analize Daca fac macar cele opt controale recomandate de medicii ginecologi, inca din momentul cand raman insarcinate, viitoarele mamici ar putea primi, gratuit, la iesirea din spital, hainute si produse pentru ingrijirea bebelusului. In Romania, doar o gravida din trei se prezinta la consultatiile prenatale, in perioada sarcinii, desi medicii le recomanda viitoarelor mame sa mearga la cel putin opt controale ginecologice in cele noua luni cat poarta in pantece bebelusii. Majoritatea ajung la doctor cand sarcina este foarte avansata, unele chiar in ultimele saptamani, de aici decurgand o serie lunga de probleme de sanatate. Aceasta este motivatia principala pentru care 32 de parlamentari au depus, la Senat, un proiect legislativ menit sa le „momeasca” pe viitoarele mamici sa mearga la controale, scrie EVZ.

Planul „0 lei pentru biserici” poate fi dat peste cap in Parlament Format preponderent din specialisti fara coloratura politica si lipsit, prin urmare, de presiunea pe care o genereaza anul electoral asupra oricarui politician, Cabinetul Ciolos s-a gandit sa introduca o premiera in proiectul bugetului pe 2016: sa nu mai aloce bani pentru lacasurile de cult. Decizia a fost intampinata cu entuziasm de o parte a societatii, dar in urma reactiei dure a Bisericii Ortodoxe Romane, premierul a facut deja un mic pas inapoi. Iar decizia finala se va lua, oricum, in Parlament, prietenos in trecut cu BOR, integral pe Romania Libera.

Patriarhul Daniel s-a suparat ca vacarul pe Stat. Seful imperiului financiar BOR vrea de la Guvernul Ciolos tot ce Cuza a luat Bisericii Seful Bisericii Ortodoxe Romane, institutie care si-a cladit un adevarat imperiu financiar, si-a mai „indulcit” mesajul, dupa ce premierul Dacian Ciolos l-a sunat, duminica dimineata, pentru a-l asigura de sprijin „in masura posibilitatilor”, seful Guvernului facand referire la rectificarile bugetare in care pot fi prevazuti bani inclusiv pentru constructia si modernizarea bisericilor. Finantarile de la stat pentru proiecte precum Catedrala Mantuirii Neamului, care nu se mai regasesc in proiectul de buget pentru 2016, sunt si cele care par sa fi declansat reactiile dure ale liderului BOR, scrie Adevarul.

De ce le e ciuda barbatilor cand femeile dau lovitura Acest fenomen e unul mult prea cunoscut in istorie: din secolul XIX si pana in secolul nostru, de cate ori o femeie obtine gloria, e subminata de un barbat care vrea sa-i fure succesul. In 1868, Charles Annan a intrat in magazinul unde Margaret E. Knight tocmai inventase masina care facea pungi de hartie si a hotarat ca ar arata mai bine cu numele lui; Otto Hahn a sters numele profesoarei germane Lise Meitner – prima femeie profesor din Germania – de pe monumentala lucrare pe care o scrisesera impreuna si care anunta ideea de fizica nucleara; iar Charles Babbage a reusit sa obtina credit total pentru programarea computerelor care a fost inaugurata de Ada Lovelace. Dar cazurile si mai curioase in care contributiile femeilor au fost umbrite de barbati au loc cel mai des in lumea artei, scrie Vice.

Balcanii – depozit de armament? Un Kalasnikov la 300 de euro Majoritatea armelor de foc din comertul ilegal european provin din Europa de sud-est. Criminalii si teroristii se aprovizioneaza la preturi mici din Balcani, amenintand astfel intreg continentul. Teroristii de la Paris au folosit, potrivit presei, printre altele si doua mitraliere de tip Zastava M70 fabricate in fosta Iugoslavie. Si in atacul de la redactia saptamanalului „Charlie Hebdo”, din luna ianuarie, atentatorii au tras cu arme provenite din Balcani. Cu putine zile in urma, distrugerea unei celule teroriste kosovare in Italia si Kosovo a scos la iveala un intreg depozit de armament, ascuns intr-un sat din Kosovo, anunta Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro