Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Politia lui Toba a vrut sa blocheze anchetarea mortii agentului din coloana lui Gabriel Oprea; Cum a reusit un vasluian sa-si scada factura la energie electrica de la 300 de lei la 5 lei/luna; NYT: Cum ar fi fost torturati de CIA islamistii, in centre secrete din intreaga lume, inclusiv Romania

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Politia lui Toba a vrut sa blocheze anchetarea mortii agentului din coloana lui Gabriel Oprea.Corpul de control al premierului Ciolos detoneaza o bomba: sub ministrul de Interne Petre Toba, seful Politiei Romane a vrut sa omoare din fasa anchetarea mortii politistului Bogdan Gigina. Accidentul de motocicleta al acestuia din urma era investigat de catre Serviciul Omoruri din Politia Capitalei. Pentru a impiedica ancheta, seful Politiei Romane a trimis trei controale peste acest serviciu. Controalele au fost abuzive, supradimensionate si cu totul exceptionale, arata corpul de control al prim-ministrului. In seara zilei de 20 octombrie 2015, politistul Bogdan Gigina, care deschidea pe motocicleta drumul coloanei lui Gabriel Oprea, a murit dupa ce a cazut intr-o groapa din drum, la viteza mare. Ancheta deschisa de catre procurori a fost efectuata impreuna cu politisti si Serviciului Omoruri din Politia Capitalei. Trei luni mai tarziu, la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, ancheta se indrepta spre o concluzie periculoasa pentru fostul ministru de Interne Gabriel Oprea: acuzatia care se contura era „ucidere din culpa”, anuntaRomania Libera.

Cum a reusit un vasluian sa-si scada factura la energie electrica de la 300 de lei la 5 lei/luna.Tiberius Nechita (42 ani), din Barlad, si-a investit in ultimii ani toate economiile intr-un sistem alternativ, care ii asigura necesarul de energie electrica atat pentru consumul casnic, cat si pentru atelierul IT pe care il detine. In doar trei ani, barladeanul a reusit sa scada valoarea facturii la energie electrica de la 300 de lei pe luna la 5 lei lunar. Ultima factura emisa de furnizorul de energie electrica pentru perioada 12 iulie – 13 septembrie a fost de 15 lei, suma in care a fost inclusa si plata abonamentului radio-tv. ￯Scazand taxa radio tv, – 5 lei pentru ambele luni, am achitat pentru energia consumata 5 lei pentru luna iulie si 5 lei pentru luna august￯, explica Tiberius Nechita. Tiberius Nechita a inceput sa caute solutii alternative pentru sursele conventionale de energie electrica incepand cu anul 2011. L-au determinat costurile ridicate al facturilor, dar si penele dese de curent, care ii afectau activitatea la atelierul de service IT pe care il detine in imobilul care locuieste. Stiind de proiectul Casa Verde, Tiberius Nechita si-a depus dosarul, in speranta ca va obtine fonduri pentru sistemul alternativ, insa s-a impiedicat de birocratia romaneasca, programul fiind blocat pana in anul 2015. Initial, in 2012, a montat opt panouri fotovoltaice care ii asigurau energia electrica pentru pentru casa, scrieAdevarul.

NYT: Cum ar fi fost torturati de CIA islamistii, in centre secrete din intreaga lume, inclusiv Romania.Numerosi islamisti ce au fost detinuti la Guantanamo ori in cadrul programelor secrete ale SUA pentru interogarea suspectilor de terorism au dezvoltat afectiuni psihice, relateaza ziarul The New York Times, fiind evocat si cazul unui penitenciar CIA din Romania, ce ar fi functionat in perioada 2003-2006. Dupa ce au fost supusi tratamentelor agonizante in penitenciare secrete din numeroase tari ori practicilor coercitive din centrul militar pentru detentie de la Guantanamo Bay, multi fosti detinuti au dezvoltat probleme mentale persistente, conform unor documente medicale guvernamentale si unor fosti medici civili si militari, scrie cotidianul The New York Times intr-un material intitulat „Mostenirea lasata de tortura americana asupra mintilor”. Documentele atesta practicile la care au fost supusi suspectii de terorism in cadrul interogatoriilor efectuate de Agentia Centrala de Informatii (CIA). „Bataile, privarea de somn, amenintarile si alte tactici brutale au generat probleme psihice persistente pentru fostii detinuti din centrele speciale ale CIA si de la Guantanamo”, noteaza autorii materialului din NYT, Matt Apuzzo, Sheri Fink si James Risen. Cel putin jumatate dintre cei 39 de suspecti detinuti in cadrul programului CIA de „extradari extraordinare” si supusi „interogatoriilor speciale” – care includeau privarea de somn, stropirea cu apa aproape inghetata, lovirea de pereti si inchiderea in cutii asemanatoare cu sicriele – manifesta probleme de natura psihiatrica precum sindrom de stres posttraumatic, paranoia, depresie sau stari de psihoza, noteazaGandul.

I-am intrebat pe cativa artisti romani cum ii ajuta Facebook-ul sa traiasca din muzica.E de ajuns sa studiezi paginile oamenilor din muzica de la noi, ca sa-ti dai seama ca Facebook-ul creeaza un fel de popularitate nedreapta. Sigur, poate ca sunt subiectiva atunci cand nu inteleg de ce oamenii misto din industrie, pe care toti se inghesuie sa-i vada prin concerte sau pe la festivaluri, nu ating suta de mii de like-uri, in timp ce vreo siliconata de la Kanal D sau vreun tampitel care vibreaza la citatele din Poptamas depasesc milionul. Oamenii merg la live-urile celor de la Urma, Coma sau ale Alexandrinei si, cu toate astea, toti sunt de gasit pe paginile altora. Am vrut sa aflu chiar de la cateva trupe si cantareti romani cum sta treaba cu Facebook-ul, daca reteaua ii ajuta sau mai mult incurca, si am adunat impresiile de mai jos. Si, pentru ca e vorba despre Facebook, i-am abordat, evident, tot pe Facebook. Am observat urmatoarele atitudini: rockerii raspund foarte prompt si au vorbele la ei, cei cu milioane peste milioane de fani te trimit sa-i abordezi prin casele de discuri, iar artistii care posteaza diverse, din ora in ora, nu sunt la fel de activi si la citit mesaje, spuneVice.

Gara in stil vienez, reparatii in stil romanesc.Bani pentru salvarea unei cladiri de patrimoniu. Dupa mai bine de zece ani, Compania Nationala de Cai Ferate a alocat un milion 200.000 de lei pentru reabilitarea garii din Brad, in judetul Hunedoara. Cladirea veche de mai bine de un secol, o bAtat fatada frumoasei cladiri in stil vienez, cat si interiorul vor fi renovate cu banii primiti acum. Timp de peste 10 de ani, la institutiile statului au ajuns sute de petitii trimise atat de primaria din Brad, cat si de la localnici. Cladirea a fost construita in 1896 dupa model austriac. Iar unele detalii de arhitectura din gara seamana cu cele din celebra gara din Milano. In ultimii ani, cladirea s-a degradat accentuat. Peretii s-au crapat, tencuiala a cazut, geamurile au fost sparte, acoperisul s-a fisurat. Localnic: „Ar trebui s-o faca, sa fie frumoasa, ca ii dezastru acum, ii ruina.” Localnic: „Speram ca de data asta sa fie ultima amanare si sa salveze pana la urma aceasta bijuterie a Bradului.” Desi lucrarile de reparatii nici nu au inceput inca, primaria are deja planuri pentru amenajarea partii superioare a cladirii, anuntaDigi24.

O romanca a fugit din calea razboiului sirian si s-a refugiat in propria tara: „In Alep am vazut nenorociri de neimaginat”.Olimpia Stanciu (35), o romanca stabilita in Siria acum 11 ani, a reusit sa scape din teroarea razboiului si sa ajunga acasa, in comuna buzoiana Cochirleanca, impreuna cu cei patru copii ai ei. Femeia nu are niciun venit, iar sotul ei a fost nevoit sa ramana intr-o tabara de refugiati din Turcia. Saracia a impins-o pe Olimpia sa plece in Cipru, impreuna cu o sora si un frate. Alti trei frati au ramas acasa cu batranii, ca sa aiba grija de ei si de mica lor gospodarie. La varsta de 22 de ani, tanara l-a cunoscut pe sirianul Maher Al Abas, cu sase ani mai mare, venit in insula mediteraneana ca sa munceasca in agricultura. S-au stabilit in urma cu 11 ani intr-o localitate de langa orasul sirian Homs, unde si-au intemeiat o mica ferma cu vite si oi. Inainte sa aiba primul copil, in urma cu noua ani, Olimpia s-a convertit la islam si s-a casatorit cu Maher. Viata cuplului decurgea exact asa cum romanca visa odinioara, atunci cand abia facea fata saraciei alaturi de parinti si de frati in casuta lor din Cochirleanca. ￯Se traia foarte bine inainte in Siria. Sotul meu lucra in agricultura si aveam tot ce ne trebuia. Ne-am facut casa noastra, reuseam sa ne gospodarim si sa avem un venit stabil din ce cresteam in gospodarie. Eram foarte fericiti￯, isi aminteste Olimpia, citata deAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro