Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Procesul Colectiv- după ce s-au folosit de imaginea lui la tragedie, Arafat spune adevărul; Românii au făcut copii în toată lumea în ultimii 10 ani, în timp ce populația țării e tot mai îmbătrânită; Cum au încercat autoritățile române să mintă Comisia de la Veneția

HotNews.ro
subiecte, Foto: Colaj foto
subiecte, Foto: Colaj foto

Iohannis: Europa este România și România este Europa.Președintele Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului European, prezentând viziunea României asupra viitorului Uniunii Europene. A fost, din partea lui Klaus Iohannis, un discurs neutru, ca la un simpozion, fără propuneri concrete pentru perfecționarea mecanismelor europene. Președintele a bifat toate grijile comunitarilor: locuri de muncă, securitate, liberă circulație a cetățenilor și mărfurilor. Unitatea, a spus Iohannis, este esența proiectului european. Toate evoluțiile la care Europa trebuie să se adapteze nu pot însă afecta valorile și principiile fundamentale ale Uniunii. Europa nu poate lăsa în urmă nici o țară, nici un cetățean și nu poate funcționa în mai multe viteze, scrieDeutsche Welle.

Unul din 5 accidente are loc lângă o școală. În 10 ani, 600 de oameni au murit, majoritatea elevi.Date îngrijorătoare vin de la Poliţia Rutieră – unul din cinci accidente rutiere se petrece lângă o şcoală, iar victimele sunt aproape întotdeauna elevi. În ultimii 10 ani, peste 28 de mii de accidente au avut loc în apropierea unităţilor de învăţământ, iar 600 au fost mortale. Cele mai multe accidente au loc în jurul orei 12:00. E momentul când ies de la şcoală elevii care învaţă de dimineaţă. În perimetrul şcolilor, de obicei la intrarea şi la ieşirea de la cursuri, sunt parcate maşini chiar şi pentru câteva minute iar acestea restrâng câmpul vizual al şoferului şi, în plus, înălţimea copiilor fac ca acestă apariţie să fie văzută preas târziu, scrieDigi24.

Cum au încercat autoritățile române să mintă Comisia de la Veneția.La cel puţin trei articole importante din legislaţia penală, autorităţile româneşti au transmis Comisiei de la Veneţia versiuni diferite în limba engleză faţă de textele adoptate de Parlament, cu scopul de a prezenta variante mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale. Experţii europeni au sesizat însă „erorile” şi au analizat textul original, nu cel alterat. Maniera de a „greşi” nu pare deloc întâmplătoare: la primele două articole au fost eliminiate cuvinte în versiunea engleză faţă de cea românească, iar la ultimul a fost adăugat un cuvânt. Sensul „greşelilor” a fost însă, în toate cele trei cazuri, acelaşi: acela de a prezenta Comisiei de la Veneţia versiuni mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale, faţă de textele adoptate în realitate în Parlament, potrivitAdevarul.

Procesul Colectiv- după ce s-au folosit de imaginea lui la tragedie, Arafat spune adevărul.Sub lumina crudă a reflectoarelor, o țară din ce în ce mai tulburată le soarbe fiecare cuvânt. Cel mai mult vorbește Raed Arafat, pentru medicul că are o credibilitate incontestabilă, meritat câștigată. În spatele lui se ascund politicieni, guvernanți și manageri de spitale. In zilele care urmează, ministrul Bănicioiu spune că ”avem condiții ca în Germania, nu e nevoie de nimic” și Raed Arafat, prin tăcere, îl aprobă. El coordonează și sistemul de transport internațional. Arafat demite trei șefi ai ISU, iar procurorii trimit în judecată pe cei doi angajați care fuseseră la Colectiv într-un control pe care nu-l trecuseră în catastife! Opinia publică se trezește, scrieTolo.

Românii au făcut copii în toată lumea în ultimii 10 ani, în timp ce populația țării e tot mai îmbătrânită.Datele oficiale arată că am ajuns inclusiv în Madagascar, Costa Rica, Belize ori Laos. Şi totuşi, cei mai mulţi copii români sunt în Italia şi Spania. Italia conduce în clasament cu cei mai mulţi copii care au cel puţin un părinte cetăţean român – aproape 145.000, din 2007 şi până acum, potrivit datelor Ministerului de Interne. Urmează Spania, cu 82.000 de copii, Republica Moldova – cu peste 71.000, şi Marea Britanie, cu 40.000. În total, în întreaga lume, sunt 483.250 de copii şi practic, nu există țară în care românii să nu fi ajuns, inclusiv la maternitate, potrivitStirile ProTv.

Elevii din Roma, județul Botoșani, printre mormane de moloz, până la veceul deschis.Copiii și muncitorii folosesc aceeași toaletă, plătită cu bani de la Banca Mondială. Nimeni – primari, inspectori școlari sau oficiali ai prefecturii – nu poate spune exact când, la ce preț și de ce au apărut aceste caricaturi de școli pe teritoriul județului. Inspectoratul școlar: „N-avem nicio implicare!” Printre movilele de pietriș și nisip, copiii se strecoară spre toaleta turcească din fundul curții. Școala primară nr. 2 și grădinița din satul Roma, comuna Roma, Botoșani, sunt în renovare. Lucrările au început anul acesta. Dar de câțiva ani, lecțiile se fac într-un modul din panouri sandwich. Seamănă mai degrabă cu o baracă decât cu o instituție de învățământ, potrivitLibertatea.

Moment critic în învățământul profesional: liceele tehnologice conservă joburile profesorilor, în loc să se concentreze pe elev – Avertisment al Coaliției pentru Educație.Învățământul profesional și tehnic, organizat începând din 2009 în cea mai mare parte prin licee tehnologice care primesc copiii cu scopul declarat de a le oferi o calificare profesională, “este o minciună construită pentru a da țării cât mai mulți studenți sau cel puțin candidați care ar putea să acceseze studiile superioare”. Avertismentul a fost lansat de Daniela Vișoianu, președintele Federației Coaliției pentru Educație. Peste 50% dintre elevii unei generații urmează Învățământul profesional și tehnic (IPT), spune Federația. După ce Ecaterina Andronescu a golit școlile de arte și meserii și a relocat cifra de școlarizare liceelor tehnologice, copiii s-au trezit pe o rută profesională care se termină cu Bacalaureatul. Așa se face că “doar puțin peste 20% dintre elevii unei generații ajung de fapt la facultate, în timp ce o pondere foarte mare a fiecărei generații nu este sprijinită în a-și atinge potențialul real”, spune Federația Coaliției pentru Educație, potrivitEdupedu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro