Subiectele Zilei: Rusia a dezvoltat un avion militar hipersonic contra sistemului NATO. Rusii raspund si bazei de la Deveselu cu detasarea unor bombardiere in Crimeea; Rovana Plumb: Ordonanta privind salariile demnitarilor, in vigoare. Impactul este de 600.000 de lei; Principalele autostrazi pe care Romania vrea sa le realizeze pana in 2030. Care sunt scenariile posibile
Rusia a dezvoltat un avion militar hipersonic contra sistemului NATO. Rusii raspund si bazei de la Deveselu cu detasarea unor bombardiere in Crimeea Rusia a dezvoltat un avion militar hipersonic care va fi cel mai bun instrument de contracarare a sistemelor antiracheta instalate de NATO in Romania, Polonia si in alte tari europene, anunta surse citate de presa rusa. In Crimeea, Rusia va amplasa o escadrila de bombardiere strategice Tu-22M3, in replica la baza de la Deveselu. Avionul hipersonic – prezentat in presa sub denumirea „Obiectul 4.202” – a fost testat in ultimii ani ani si poate evita orice sistem antiracheta. Ultimele teste au avut loc recent la cosmodromul Baikonur si in regiunea Orenburg, in Kazahstan, scrie Adevarul.
Principalele autostrazi pe care Romania vrea sa le realizeze pana in 2030. Care sunt scenariile posibile Varianta finala a Master Planului General de Transport a fost publicata pe site-ul Ministerului Transporturilor. Master Planul reprezinta principalul document pentru dezvoltarea infrastructurii in Romania intre 2015 si 2030. Documentul prevede ca se vor construi peste 1200 de kilometri de autostrada, 1900 de kilometri de drum expres, drumuri Transregio si Transeuro si variante ocolitoare, valoarea estimata a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rutiere fiind de peste 26 miliarde de euro. Pentru sectorul feroviar este prevazuta modernizarea a peste 4000 de kilometri de cale ferata, achizitia de material rulant nou si „introducerea de servicii feroviare pentru cresterea atractivitatii acestui sector”, proiecte ce se ridica la aproximativ 14 miliarde de euro, informeaza Gandul.
Ping-pong cu „carti albe” intre China si Japonia Documentul anual care analizeaza apararea Japoniei avertizeaza despre pericolul pe care il reprezinta China pentru securitatea sa si subliniaza necesitatea adoptarii de catre guvern a unei legi pentru atribuirea unui rol mai important armatei. In noua sa „carte alba”, document de analiza publicat anual de Ministerul Apararii, Japonia cere Chinei sa puna capat forajelor si constructiei de platforme petroliere si gaziere offshore in estul Marii Chinei, in apropierea apelor disputate intre cele doua tari, potential bogate in gaz. Japonia se teme ca forajele chineze ar exploata rezerve care se intind si in zona submarina aferenta teritoriului sau, scrie Romania Libera.
Rovana Plumb: Ordonanta privind salariile demnitarilor, in vigoare. Impactul este de 600.000 de lei Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat joi ca aplicarea ordonantei privind salariile demnitarilor ar putea incepe de la 1 august, insa vor mai exista discutii si la rectificarea bugetara de saptamana viitoare, impactul bugetar fiind „foarte mic, sub 600.000 de lei”.”Ordonanta este in vigoare, aplicarea ei incepe de la 1 august. Saptamana viitoare vom avea rectificare bugetara si vom decide atunci daca va incepe aplicarea ei de la 1 august. Avand in vedere ca impactul bugetar este foarte mic, sub 600 de mii de lei, este posibil sa inceapa si aceasta aplicare a ordonantei. Mai ales ca acest prim pas de cresteri salariale este legat de continuarea implementarii, dupa adoptarea legii salarizarii”, a afirmat Plumb, la sediul central al PSD, intrebata ce se va intampla cu acest act normativ, conform EVZ.
Cum te faceai praf in Bucurestiul anilor ’90 Ca bucurestean, in primii 10 ani de dupa Revolutie, aveai mult mai putine optiuni decat acum. Nu prea erau baruri misto, inca nu se construisera mallurile, iar banii erau putini, spre deloc. Cand ii aveai, ieseai din casa si-i bagai in bautura. Si poate, in cazuri exceptionale, iti luai si ceva de la „impinge-tava”. Prin cartiere bantuiau gastile, proto-cocalarii, si haitele de maidanezi. Iar strazile erau pline de Dacii care faceau slalom printre gropi. Cand imi venea cate un prieten prin oras, il caram noaptea intr-un tur al Centrului Vechi. Era inainte ca locul sa se umple de pub-uri si de saormerii. De fapt, erau cateva cluburi si barulete, in rest era pustiu. Ca sa-ti faci o idee despre cat de pustiu era, iti zic doar ca rar de tot intalneai pe acolo vreun grup de tineri, in drum spre vreun local, scrie Vice.
Romanii se organizeaza pe Facebook ca sa iasa in strada pentru a condamna public justitia nedreapta si violul Peste 1.300 de bucuresteni si-au exprimat intentia a de iesi duminica in stada, in Piata Universitatii, pentru a condamna in mod public justitia nedreapta si violul. Organizatorii protestului sustin, intr-o postare pe Facebook, ca trebuie luata de atitudine dupa ce tanara din judetul Vaslui a fost violata pana la lesin de cei sapte tineri care sunt cercetati in stare de libertate. Acestia considera ca masura de eliberare de sub control judiciar a fost luata in mod arbitrar si ca a favorizat infractorii, scrie Adevarul.
Lunga noapte a deviationistilor Dupa o sedinta-maraton, parlamentul elen a aprobat a doua parte a planului de reforme convenit cu creditorii internationali. Debutul negocierilor privind al treilea program de ajutorare a Greciei este tot mai aproape. Din Atena relateaza Jannis Papadimitriou. Voturi la miezul noptii sau chiar dupa nu sunt o raritate in parlamentul atenian. Dar de data aceasta, deputatii greci s-au intrecut pe ei insisi: abia la ora 4.30 noaptea s-a aflat rezultatul votului privind a doua parte a pachetului de austeritate convenit cu creditorii tarii. 230 de parlamentari au votat in favoarea reformelor, 63 impotriva, cinci s-au abtinut. Premierul de stanga Alexis Tsipras dispune deci de o larga majoritate parlamentara pentru adoptarea directiei reformiste. Dar voturile nu le-a primit de la partidul sau, scrie Deutsche Welle.