Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Satul islamic. Reportaj din singura localitate majoritar musulmana din Romania; Reteaua judecatoarelor care vindeau sentinte pe bani; Dosarul de plagiat a lui Ponta redeschis. Lipseste o singura semnatura

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Satul islamic. Reportaj din singura localitate majoritar musulmana din Romania Musulmanii din Dobrogea traiesc de sute de ani alaturi de crestini. Niciodata pana acum cele doua comunitati nu si-au facut rau din motive religioase. La Dobromir, in judetul Constanta, musulmanii sunt mai multi decat crestinii. E singura comuna din tara in care populatia de religie islamica e majoritara: din 3.000 de locuitori, aproximativ 60% sunt romani de etnie turca, ramasi aici de pe vremea stapanirii otomane, la fel ca majoritatea musulmanilor din Dobrogea. Au doua moschei in care se roaga, au scoli in care se preda religie islamica, au hogea ai lor care slujesc in geamii si, cel mai important, au in spate secole de convietuire pasnica alaturi de romanii crestini, scrie Adevarul.

Premierul Ciolos vorbeste despre autostrazi: as vrea sa incepem proiectul pe Pitesti-Sibiu Premierul Dacian Ciolos a declarat, duminica seara, ca pentru Cabinetul sau investitiile in infrastructura sunt prioritare, precizand ca pana la 15 decembrie intentioneaza sa prezinte Parlamentului un plan de actiuni sectoriale care sa includa proiectul de autostrada Pitesti-Sibiu. „Ma gandesc in primul rand la investitiile in infrastructura, cele care tin de Ministerul Transporturilor, chiar am discutat inainte cu doua ore cu ministrul Transporturilor, care pregateste pentru maine (luni -n.r.) lista cu proiectele prioritare. Vom continua anumite investitii care au fost incepute la nivel de autostrazi, as vrea sa incepem, sa demaram proiectul pe autostrada Pitesti-Sibiu, care mi se pare important”, a declarat premierul Dacian Ciolos, la Digi24, precizand ca, din cate stie, in cazul acestui proiect mai trebuie sa se lucreze la studiile de fezabilitate. De asemenea, prim-ministrul a vorbit si despre o alta prioritate a sa, respectiv legatura dintre Moldova si Transilvania, scrie Gandul.

Reteaua judecatoarelor care vindeau sentinte pe bani Arestarea judecatoarei Geanina Terceanu, fosta Teodorovici, era previzionata. Procurorii DNA descoperisera, in urma cu mai bine de trei ani, ca la nivelul Tribunalului si al Curtii de Apel Bucuresti se traficheaza sentinte favorabile contra spaga de catre mai multi judecatori. Printre ei se afla si Geanina Teodorovici de la Sectia I penala a TMB. Ea facuse parte din completul care a decis, in 11 februarie 2013, eliberarea lui Dinel Nutu, fost Staicu. Geanina Teodorovici si o colega de-a sa au dat verdict favorabil arestatului, in timp ce a treia judecatoare din complet s-a opus eliberarii. Pe baza informatiilor, la DNA se conturase o lista a spagarilor in roba, dar atat. Lipsa unor probe clare a facut ca prima arestare sa se produca abia in vara lui 2013, in dosarul de rasunet al lui Dinel Staicu. Judecatoarea Veronica Cirstoiu, de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), a fost pusa sub acuzare de catre DNA pentru cea mai mare mita descoperita pana atunci: un milion de euro, anunta EVZ.

Dosarul de plagiat a lui Ponta redeschis. Lipseste o singura semnatura Reprezentanti ai Universitatii Bucuresti ne-au confirmat faptul ca soarta plagiatului lui Victor Ponta se afla, exclusiv, la dispozitia noului ministru al Educatiei, Adrian Curaj. „Dosarul lui Victor Ponta, care in acest moment este la Comisia de Etica din cadrul Ministerului Educatiei, trebuie reactivat. Nu mai e nevoie de nicio dezbatere pe marginea acestui subiect. Noul ministru al Educatiei trebuie sa se pronunte pe dosarul de plagiat pe care Universitatea Bucuresti l-a intocmit. Apoi, Adrian Curaj – daca va confirma raportul nostru – poate da dispozitia de retragere a titlului de doctor in cazul lui Victor Ponta”, ne-a precizat Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, informeaza Romania Libera.

Ce au insemnat pentru Germania 10 ani sub conducerea Angelei Merkel De 15 ani Angela Merkel se afla la conducerea CDU, de zece ani in fruntea guvernului de la Berlin. In urma cu zece ani, politicanul conservator in varsta de 51 de ani prelua puterea in cea mai mare economie si cea mai populata tara a Europei, conducand Germania intr-o noua era de lider la nivel mondial. Angela Merkel este rezervata si ia decizii tarziu, dar in momente de criza nu se da batuta. Ea a devenit duminica al treilea cancelar german care reuseste sa ramana un deceniu la putere, de la cel de-al Doilea Razboi Mondial si pana in prezent, dupa Konrad Adenauer si Helmut Kohl, si cel mai longeviv lider din Uniunea Europeana. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, „cheia supravietuirii sale este abilitatea de a ramane calma si de a lasa o imagine de competenta modesta”, integral pe Adevarul.

Plangaciosul saptamanii: Romanii patriotarzi de pe Facebook vs. un barbat panicat din Bucuresti Incidentul: Saptamana asta, unii romani de pe Facebook au ales sa-si puna steagul Frantei peste poza de profil, in semn de solidaritate cu victimele atacurilor teroriste de vinerea trecuta. Alti romani de pe Facebook nu au apreciat gestul. Reactia normala: Cui ii pasa? Cei mai multi si-au pus steagul ala la profil doar ca sa se simta utili si sa arate lumii cat de empatici sunt ei. Meh. Gestul asta avea de-a face mai mult cu propriul lor confort moral, decat cu solidaritatea fata de victime. Reactia plangaciosului: Dar unii nu stiu sa inchida ochii, cand e cazul. De exemplu, niste romani patriotarzi de pe Facebook au inceput sa se ia de aia care si-au pus steagul francez la profil, cu texte de genul: „HEI, DAR FRANCEZII NU SI-AU PUS POZA DE DOLIU PENTRU VICTIMELE DIN COLECTIV, VOI DE CE VA PUNETI POZA DE DOLIU PENTRU VICTIMELE ATACURILOR DIN PARIS?” Dupa care, in semn de raspuns, au inceput sa-si puna steagul Romaniei la poza de profil. Da, asta o sa ii invete minte pe tradatorii de neam. Muie, Franta. Hai, Romania, integral pe Vice.

Comentariu: Cercul de foc de la Paris pana la Bamako Atacul dintr-un hotel din Bamako, Mali, arata lumii intregi ca lupta impotriva terorismului nu se limiteaza doar la Paris sau Hanovra. Sunt necesare aliante neobisnuite, crede Claus Stacker. Paris, Ankara, Beirut, Sharm el Sheikh si Bamako. Ceva mai la sud Yola si Kano. Daca unim cu o linie aceste orase in care s-a semanat teroarea, atunci putem intelege ce definesc militarii prin „cercul de foc”. Linia tot mai putin sigura, controlata acum de extremisti si de conflicte, inconjoara practic Europa. In urma cu 24 de ani, cel mai important comandant al trupelor de pace germane, generalul Klaus Naumann, avertiza asupra unei „centuri de criza din Afganistan pana in Maroc”. La momentul respectiv, cei mai multi au considerat ca generalul exagereaza. Referirea facuta atunci de Naumann, care credea ca „varsarea de sange nu mai are voie sa fie un tabu pentru soldatii germani”, reprezenta de fapt incalcarea unui tabu, scrie Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro