Subiectele zilei: Scandalul "Case pentru generali": Corneliu Dobritoiu a vandut ilegal doua case date de Armata; Digi24: Viata romanilor aflati in mijlocul conflictului israeliano – palestinian; Victor Ponta: "Din 2014 voi coabita cu Crin, ar putea sa fie chiar mai dificil"; DW: Cetatenia europeana poate fi si cumparata
Politista violata din Bals, pazita de mama in spital. Motivul nebanuit din spatele divortului anuntat de sot. In ciuda problemelor de sanatate, Melania Renghea a nascut, luni dimineata, prin cezariana, un baietel perfect sanatos. Despartirea anuntata de sotul ei nu ar fi tocmai ceea ce pare. In sapte zile, testele ADN vor arata daca el este si tatal biologic. Desi este internata inca de la jumatatea lui martie, Melania Renghea, 28 de ani, a trecut neobservata in randul paznicilor si asistentelor de la Spitalul Universitar din Bucuresti. Joi seara, sectia de Obstetrica- Ginecologie e aproape pustie. Pe oricine ai intreba despre politista care a devenit celebra dupa ce si-a injunghiat seful, ridica din sprancene. Directionarea catre salonul in care se reface proaspata mamica se face dupa mai multe cautari in „catastife”, noteaza EVZ.
DW: Confuziile dosarului Kosovo. In privinta provinciei Kosovo, pozitia exprimata cu incapatanare de presedintele Traian Basescu in ultimii 5 ani de zile, pare lipsita de sens. Subiectul Kosovo revine in actualitate punand in evidenta stilul nebulos in care administratia Basescu a abordat acest subiect din 2007 si pana astazi. Presedintele nu a argumentat niciodata in mod clar si convingator optiunea Romaniei de a nu recunoaste independenta provinciei Kosovo, pentru care pledasera solidar SUA si cele mai influente state ale Uniunii Europene. In toamna anului 2007, presedintele Traian Basescu dadea asigurari ministrului de externe al Serbiei, Vuk Jeremic, ca va sustine cauza sarba. In ianuarie 2008, aflat in vizita la Belgrad, presedintele declara mult mai apasat ca sustine integritatea teritoriala a Serbiei, insistand in mod curios asupra gratuitatii gestului sau, scrie Deutsche Welle.
Victor Ponta: „Din 2014 voi coabita cu Crin, ar putea sa fie chiar mai dificil”. Crin Antonescu si Victor Ponta au avut un schimb de replici la Congresul PSD. Crin Antonescu le-a spus delegatilor ca Traian Basescu nu trebuie reevaluat, iar Victor Ponta a replicat ca preconizeaza o coabitare cu Crin Antonscu ar putea fi mai dificila decat cea cu Traian Basescu. Dupa ce liderul PNL si-a incheiat discursul, presedintele PSD, Victor Ponta, a spus ca impartaseste toate ideile de unitate exprimate de Crin Antonescu, dar ca este putin „ingandurat”. „Impartasesc toate aceste idei de unitate si dorinta de a duce la capat proiectul nostru. Eram ingandurat, ma gandeam ca de la anul coabitez cu Crin si s-ar putea uneori sa fie chiar mai dificil. Dar sigur va fi mai bine pentru Romania”, a spus Ponta, dupa discursul presedintelui PNL, Crin Antonescu, conform Adevarul.
Digi24: Viata romanilor aflati in mijlocul conflictului israeliano – palestinian. Aproape 800 de romani incearca sa reziste in mijlocul conflictului israeliano – palestinian. Sunt oameni care au decis sa paraseasca Romania din diferite motive si pentru care viata de zi cu zi din teritoriile palestiniene este o adevarata lectie de supravietuire. In mijlocul unor teritorii macinate de conflicte zilnice este greu sa crezi ca ar putea exista romani care sa isi croiasca o viata dupa stilul si religia musulmana. La aproape 50 de kilometri de granita Cisiordaniei cu Israelul, echipa Digi24 a intalnit o familie de romani. Sau mai bine zis o familie care a trait romaneste pret de zeci de ani. Aici, toata lumea cunoaste pe toata lumea. Luminita a ajuns in Cisiordania imediat dupa 1990. S-a stabilit aici alaturi de Ismail, un tanar arab care pe atunci studia in Romania. Imediat dupa revolutie, cei doi s-au casatorit si au venit in teritoriile palestiniene. Aici au continuat sa creada intr-o viata normala, in mijlocul unei lumi pline de conflicte.
Scandalul „Case pentru generali”: Corneliu Dobritoiu a vandut ilegal doua case date de Armata. Evenimentul zilei – a descoperit ca fostul ministru al Apararii, Corneliu Dobritoiu, a primit nu o casa, ci doua case de la stat. Prima a fost o garsoniera modesta, pe care a vandut-o in 1994. A doua, pentru care este cercetat de DNA, este un apartament in centrul Capitalei. Dupa ce l-a vandut, in 2007, Dobritoiu s-a mutat intr-un penthouse. Scandalul „Case pentru generali”, care a fost cap de afis in presa anilor 2007 -2009, a revenit in actualitate in aprilie 2013, odata cu inceperea urmaririi penale de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie(DNA). EVZ a publicat in exclusivitate lista celor 12 persoane care sunt urmarite penal pentru ca au facut declaratii in fals in baza carora au cumparat locuintele de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, fara a avea acest drept. Printre urmaritii penal se afla si fostul ministru al Apararii Nationale si ex-secretar de stat la acelasi minister, Corneliu Dobritoiu – in prezent senator in Parlamentul.
Zgonea: Pe cetateni nu-i intereseaza cine e sef la DNA. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a afirmat, vineri, lacongresul PSD, ca prioritatea partidului trebuie sa fie guvernarea, ca pe cetateni nu ii intereseaza cine e sef la DNA sau ministru al Justitiei, aratand ca PSD nu trebuie sa lase scandalurile sa-l distraga de la ce are de facut. „Prioritatea noastra este guvernarea, pastrarea locurilor de munca, venituri decente. Pe cetateni nu-i intereseaza pe cine punem sef la DNA, ministru al Justitiei. Toate aceste scandaluri nu intereseaza pe nimeni, pe ei ii intereseaza daca au bani pentru intretinere, scoli bune pentru copiii lor, spitale curate. Nu trebuie sa lasam scandalurile sa ne distraga de la ce avem de facut”, a afirmat Zgonea, conform Gandul.
DW: Cetatenia europeana poate fi si cumparata. Daca banii nu aduc neaparat fericirea, macar ofera detinatorilor sansa intrarii pe usa din dos in familia celor cu pasaport european. Ciprul este doar una din aceste cai laturalnice de acces intr-un spatiu rivnit. Uniunea Europeana stirneste sentimente contradictorii: este vorbita de rau, dar mai toti sunt bucurosi sa faca parte din tot mai numeroasa ei familie. Numarul cetatenilor cu pasaport european sporeste nu doar prin aderarea tarii lor la Uniune ci si prin darea de mina pe care unii dintre ei o au, fara a fi neaparat originari din statele membre. Ei isi pot cumpara cetatenia europeana, sau ea le poate fi acordata, ca rasplata sau despagubire. In acest din urma caz, Ciprul este adresa potrivita, informeaza Deutsche Welle.