Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Seful asociatiei de vanatoare a lui Dragnea a dat un "tun" de 23 milioane de lei si a fugit; Am fost la o intalnire de comunisti romani care s-au adunat sa serbeze un dictator la Gara de Nord; Povestea de succes a unei orfane care a fost smulsa dintr-un cult periculos

HotNews.ro
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele Zilei, Foto: Colaj foto

Seful asociatiei de vanatoare a lui Dragnea a dat un „tun” de 23 milioane de lei si a fugit! Primaria Capitalei, condusa de Gabriela Firea Pandele, nu a fost in stare sa faca dezinsectia si deratizarea orasului, desi a platit 23.000.000 de lei. Si nu oricui, ci unei firme patronate de seful asociatiei de vanatoare a lui Liviu Dragnea. Dupa ce a luat banii de la primarie, „vanatorul lui Dragnea”, Virgil Lucian Constantin, a spalat putina. Cum a spalat putina? A vandut firma unui teleormanean, specializat in „transferarea” firmelor cu probleme pe numele unor egipteni care nu exista. Efectul asupra bucurestenilor e devastator: locuitorii Capitalei sunt terorizati de tantari si gandaci, in timp ce sobolanii se plimba ne-stingheriti pe mijlocul bulevardelor. Noaptea, pe zidurile Facultatii de Arhitectura, gandacii se comporta ca studentii de anul I, nerabdatori sa intre in salile de curs pentru a-si cunoaste colegii si profesorii. De ce s-a ajuns in situatia aceasta? Pe 29 februarie 2016, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, printr-o hotarare, Programul unitar de igienizare. In baza acestui document, Primaria Capitalei a organizat o licitatie publica pentru deratizare si combaterea tantarilor din Capitala. Contractul a fost castigat de firma Coral Impex, din Ploiesti, insa Primaria Capitalei nu a vrut sa semneze contractul. Un an mai tarziu, pe 22 februarie a.c., PMB a decis anularea licitatiei, ilegal. O luna mai tarziu, contractul a fost atribuit, in urma unei licitatii controversate, firmei Fitodep Viridana SRL. O firma fara experienta si cu un singur angajat, care il avea ca unic asociat pe Virgil Lucian Constantin, directorul Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman, anunta Romania Libera.

Cat castiga politicienii germani? Se stie ca politicienii din Germania nu duc lipsa banilor. Dar cine, cat castiga? Si cat de bine platita este Angela Merkel comparativ cu alti politicieni de rang inalt din lume? Sistemul de remunerare a politicienilor din Germania nu este tocmai pe intelesul tuturor. Oficial, pentru munca depusa, parlamentarii nu primesc salarii, ci „indemnizatii” – carora germanii le mai spun si „diete”. Insa „dietele” deputatilor germani sunt mult mai consistente decat ceea ce sugereaza binecunoscutul termen folosit in definirea unui regim alimentar sarac in anumiti nutrienti. Astfel, „dieta” unui parlamentar german este de 9542 de euro lunar plus o suma pausala de 4318 euro neimpozabila destinata cheltuielilor aferente mandatului politic: o locuinta in apropierea Bundestag-ului, deplasari, hrana, etc. Si nu este totul! Fiecare deputat are dreptul sa-si utileze biroul cu echipamente la cele mai noi standarde intr-un cuantum maxim de 12.000 de euro pe an. Banii sunt decontati ulterior numai in baza facturilor prezentate. Indemnizatiile parlamentarilor germani au fost majorate ultima oara anul acesta in luna iulie. Dietele cresc automat, in fiecare an, si se orienteaza dupa tendinta generala a salariilor din anul precedent. Si reprezentantii parlamentelor regionale beneficiaza de indemnizatii si pausale, de marimi foarte diferite de un land la altul. De exemplu, un deputat din Hamburg primeste 2641 euro lunar si o pausala de 350 de euro pe cand un parlamentar din landul Renania de Nord-Vestfalia este remunerat cu 9.500 de euro pe luna si niciun cent in plus, scrie Deutsche Welle.

Am fost la o intalnire de comunisti romani care s-au adunat sa serbeze un dictator la Gara de Nord. Socialismul extrem din Venezuela a lasat populatia fara hartie igienica, dar niste romani inca viseaza la asa ceva. Venezuela. Printre putinele tari din Multivers care-n secolul 21 inca mai experimenteaza cu socialismul ala blanao, autoritar, care lasa populatia fara hartie igienica si alte produse de lux. Si totusi, ieri, la Gara de Nord, in cadrul evenimentului „Todos somos Venezuela” (adica „Toti suntem Venezuela”, in caz ca nu te-ai uitat la Narcos), am intalnit oameni reali, in carne si oase, care vad socialismul bolivarian un model demn de urmat. Inainte sa continui cu relatarea, putin context. Cand a venit la putere, Hugo Chavez, mastermind-ul revolutiei bolivariene din Venezuela, si-a cladit distopia socialista fara sa ia-n considerare diversificarea economiei, crezand ca poate huzuri la infinit pe baza rezervelor imense de petrol. Asadar, dupa ce a fost rapus de cancer si inlocuit de Nicolas Maduro – un mustacios autoritar si lipsit de carisma, practic sosia latino a lui Stalin – au inceput sa apara si necazurile. Bine, ele existau dinainte, doar ca scaderea pretului petrolului din 2014 n-a facut decat sa inrautateasca lucrurile si sa bage Venezuela intr-o criza economica si politica perpetua. Cu ocazia asta s-au intetit si protestele anti-guvernamentale, la care Maduro a hotarat sa raspunda prin violenta (peste 40 de oameni au murit in ultimele luni) si castrarea Parlamentului controlat de opozitie prin diverse mijloace – ba prin intermediul Curtii Supreme, ba prin formarea unei Adunari Constituante, cu oameni loiali regimului, care si-a arogat practic puterea legislativa. Actiunile lui Maduro n-au ramas fara urmari, UE refuzand sa recunoasca legitimitatea Adunarii Constituante, in timp ce SUA lui Trump a impus noi sanctiuni economice Venezuelei si a amenintat chiar cu o posibila interventie militara, relateaza Vice.

Povestea de succes a unei orfane care a fost smulsa dintr-un cult periculos. Parintii o infometau pentru „purificare”. Paulina Mandache, de 19 ani, a simtit ca este copil doar cand a fost luata cu forta din sanul familiei si adusa intr-un centru de protectie a copilului din Constanta. Paulina Mandache, de 19 ani, eleva in clasa a XII-a la Liceul Traian din Constanta, pare un adolescent ca oricare altul, numai ca in copilaria ei a trait o drama. Fata si-a spus povestea vietii ei la reuniunea reprezentantilor UNICEF si ai Bancii Mondiale, care au venit la Constanta pentru a discuta despre inchiderea mai multor centre de plasament. De fata a fost si Andreea Marin, prezenta si ea joi la aceasta intalnire. „Eu mai am inca sase frati. Parintii au decis sa nu ne dea la scoala. Cand am ajuns aici, pentru noi a fost un soc, dar ne-am acomodat pe parcurs si am inteles ca ne este mult mai bine asa. La inceput am fost in Centrul de primire in regim de urgenta, apoi la Centrul Micul Rotterdam. Am inceput scoala si am devenit pasionata de scoala eu si fratii mei. Atat de mult mi-a placut ca am ajuns sa particip la multe concursuri si olimpiade. Si am ajuns la olimpiada de limba si literatura romana la faza nationala, care a fost un pas cheie pentru a-mi arata mie ca pot sa ma depasesc”, a marturisit eleva. Pe parcurs, si-a descoperit o noua vocatie: voluntariatul, activitate pe care o desfasoara de cinci ani. „Asa am reusit sa cunosc foarte multi copii si oameni deosebiti si am vizitat alte tari”. Din pacate, spunea ea, a cunoscut si multi copii cu dizabilitati si si-a dat seama ca nu ea are nevoie de ajutor, ci aceste suflete. „Mi-am dat seama ca trebuie sa dau ceva in schimb. Sunt aici pentru ca cineva a avut grija de mine si vreau sa ajut la randul meu. Doresc sa fac parte din organizatia UNICEF”, a spus fata, citata de Adevarul.

UE ia in calcul un guvern condus de Angela Merkel. UE ia in calcul faptul ca, dupa alegeri, Germania si Franta vor grabi reformele in Europa. Merkel si Macron sunt asteptati sa ia primele masuri in acest sens. Bruno Le Maire, ministrul francez al finantelor, este convins ca atunci cand noul Bundestag va fi ales si negocierile pentru formarea unei coalitii se vor fi incheiat, numele cancelarului va fi Angela Merkel. Franta a ales un presedinte proaspat – Emmanuel Macron. Germania isi pastreaza cancelarul. Locomotiva franco-germana ar putea in cele din urma sa urneasca din nou Uniunea Europeana. „La inceputul lui octombrie, cele mai importante doua tari din zona euro vor avea majoritati noi si va exista oportunitatea de a continua integrarea in zona euro”, a declarat recent ministrul francez la Tallinn cu ocazia reuniunea ministrilor de finante ai UE. „O fereastra a oportunitatilor” pentru UE, dupa alegerile din Germania, vede si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dupa cum a declarat in discursul de saptamana trecuta. Presedintele francez doreste sa prezinte propunerile sale de reformare profunda a UE la doua zile dupa alegerile din Germania.Emmanuel Macron se grabeste. Cei doi candidati la functia de cancelar al Germaniei au transmis clar ca sustin planurile liderului de la Paris. Ambii isi pot imagina existenta unui ministru de finante european si a unei flexibilitati economice „a la francaise”. Politica europeana a cancelarului Angela Merkel pare sa fie similara cu aceea a lui Martin Schulz, fost presedinte al Parlamentului European, noteaza Deutsche Welle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro