Subiectele Zilei: Thierry de Montbrial, specialist in relatii internationale: "In 35 de ani, despre Romania nu s-a vorbit niciodata la Bilderberg"; OZN-ul de la Turda. Descopera locul declarat "Obiectivul turistic nr. 1 al Romaniei"; Prima zi de putere a USL. Discrepante intre vorbele de campanie din opozitie si masurile luate de Guvernul Ponta
OZN-ul de la Turda. Descopera locul declarat „Obiectivul turistic nr. 1 al Romaniei”. Salina Turda este cel mai cautat obiectiv turistic din Romania. La un concurs national pentru desemnarea celui mai bun obiectiv turistic din Romania, salina de la Turda s-a clasat pe primul loc. Fosta mina de sare din Turda atrage in prezent, in fiecare an, peste 350.000 de vizitatori, adica aproape 1.000 in fiecare zi. Acest lucru aduce dupa sine independenta financiara fata de fondurile publice si cele municipale. In 2010, profitul net obtinut de Salina Turda a fost de 1,8 milioane de lei. In 2011, profitul inca nu a fost publicat de compania care administreaza salina. „Eu sunt geolog si nu imi place sa ma incurc in cifre”, spune Ovidiu Mera, directorul de la Salina Turda. Continuarea in EVZ.
Povestile imigrantilor din Romania: Shyam Lal Kasaju: Romania, experienta vietii mele. „Sa lucrez in Romania a fost experienta vietii mele”, isi aminteste Shyam Lal, un om modest de 36 de ani din Kathmandu, capitala Nepalului. Inainte sa vina in Romania, lucra ca magazioner la o companie care fabrica jucarii si avea un salariu minim de 4000 de rupii nepaleze (aproximativ 35 de euro) pe luna. Auzise multe povesti de la prieteni de-ai lui, rude sau colegi despre locuri de munca bine platite in strainatate. In timp ce asculta aceste povesti a inceput sa isi construiasca un vis despre un venit si un trai mai bun. Una dintre povestile pe care le-a auzit era despre posibilitatea de a munci in Romania, relateaza EurActiv.ro
Francois Hollande se plange ca liderii romani, portughezi, italieni vorbesc limba engleza, nu franceza. Francois Hollande a adaugat, insa, ca intelege necesitatea folosirii limbii engleze in conversatiile ”informale”, potrivit unor date aparute luni pe site-ul abcnews.go.com. Francois Hollande, precizeaza sursa, doreste ca lumea sa afle ca el stie sa vorbeasca engleza mai bine decat „pro-americanul Nicolas Sarkozy” si ca nu incearca sa faca lucrurile dificile pentru Barack Obama, in chestiuni precum cele referitoare la Afganistan, informeaza EVZ.
Thierry de Montbrial, specialist in relatii internationale: „In 35 de ani, despre Romania nu s-a vorbit niciodata la Bilderberg”. Membru in comitetul director al grupului despre care se spune ca ar guverna lumea din umbra, francezul Thierry de Montbrial isi lanseaza maine la Bucuresti, cartea „Jurnal romanesc”. Academicianul Thierry de Montbrial, directorul Institutului Francez de Relatii Internationale, se afla, incepand de astazi, in Romania, pentru a-si lansa cartea „Jurnal romanesc”, o culegere de insemnari din timpul numeroaselor vizite in tara noastra, incepute inca din 1990. Speculatiile tesute in jurul autorului se datoreaza faptului ca el este, de peste 30 de ani, membru in comitetul director al Grupului Bilderberg, organizatie despre care se afirma ca ar fi „guvernul care conduce lumea din umbra”. Integral in Adevarul.
Andrei Marga – pacostea de la Externe. Parteneriatul geostrategic cu Statele Unite si orientarea ferma spre Vest a Romaniei au fost puse sub semnul intrebarii prin balbaielile si declaratiile periculoase facute de Andrei Marga, noul ministru roman de Externe, atat in timpul audierilor de luni din comisia de specialitate din Parlament, cat si ieri, la ceremonia de instalare la MAE. Orice astfel de gafa facuta de seful diplomatiei, cel care aplica politica externa a tarii, poate sa genereze costuri enorme pentru Romania. Audierile in comisii si instalarea de la MAE au scos la iveala adevarata capacitate a celui desemnat sa conduca diplomatia romaneasca in urmatoarele sase luni. In numai cateva ore, Marga a reusit sa faca mai multe gafe decat toti predecesorii sai la un loc. Integral in EVZ.
Prima zi de putere a USL. Discrepante intre vorbele de campanie din opozitie si masurile luate de Guvernul Ponta. 300.000 de functionari publici scapa de obligatia de a returna banii incasati ilegal. Ex-ministrul UDMR Laszlo Borbely scapa si el, temporar, de inceperea urmaririi penale cerute de DNA. O decizie se va lua in cazul sau, in cel mai bun caz dupa 21 mai incolo. In cel mai rau caz, dupa locale sau, de ce nu, in sesiunea urmatoare. Apoi, ne-au crescut sansele ca, dupa alegerile din toamna, sa avem parlamentari alesi cu doar cateva sute de voturi, iar o mare parte dintre romani nu vor mai fi reprezentati in Parlament, scrie Romania Libera.
Simona Cretu, viitor consilier general al Capitalei: „Putem face Bucurestiul curat si verde”. La prima vedere, Simona Cretu pare orice numai politician nu. Imbracata lejer, cu ochelari si balerini, foarte bronzata si mereu zambitoare, pare mai degraba un hippie venit sa incurajeze „dragostea in lume” decat castigatoarea locului I pe lista PDL pentru Consiliul General. Atunci cand vorbeste despre sine este timida. E usor emotionata. Lucrurile se schimba cand incepe sa-si povesteasca proiectul care i-a adus locul de consilier, scrie EVZ.
Ce cautam in Europa? Romanii sunt europeni doar cu numele. Dupa cinci ani de la aderarea la UE, nu gasim niciun motiv sa serbam Ziua Europei, in conditiile in care suntem pe ultimul loc in toate domeniile care tin de calitatea vietii. La capitolul „speranta de viata”, de exemplu, Romania sta cel mai prost in comparatie cu celelalte state membre UE, cu o medie generala de 73,5 ani – 77,4 ani la femei si 69,8 ani la barbati. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), in acest clasament Romania imparte ultimul loc cu vecinii bulgari, fiind foarte departe de tari precum Danemarca, Germania, Spania, Italia sau Finlanda, unde speranta de viata depaseste 80 de ani, informeaza Adevarul.
Ce avem de castigat din fiesta de pe malul Dambovitei. 20 de mii de suporteri spanioli se afla astazi in Bucuresti pentru finala Europa League dintre echipele Atletico Madrid si Athletic Bilbao. De acest eveniment vor sa profite atat autoritatile, cat si comerciantii si prestatorii locali de servicii. Majoritatea suporterilor sunt asteptati sa soseasca astazi, cu peste 70 de curse speciale care vin din Spania, potrivit autoritatilor Aeroportului International „Henri Coanda”. O parte dintre fani au ajuns mai devreme in Bucuresti si au descoperit ca orasul nu este infernul despre care au citit in presa occidentala si la care se asteptau, relateaza Romania Libera.