Subiectele Zilei: Topul lucrurilor pe care scoala ar fi trebuit sa ne invete si nu a facut-o; Protestele de la Chisinau par rupte din Romania anilor '90; Comisia Europeana: Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile Schengen. Decizia admiterii este politica
Topul lucrurilor pe care scoala ar fi trebuit sa ne invete si nu a facut-o Programearea – Cum tehnologia este unul dintre cele mai importante subiecte ale zilelor noastre, este greu de crezut ca in multe scoli nu se invata informatica. Iar prin informatica nu ne referim la combinatia dintre matematica si calculatoare, ci la aptitudinile de a lucra pe un computer. Potrivit Code.org, noua din zece scoli nu predau lectii de codare, chiar daca meseriile de inginer sau programator sunt unele dintre cele mai profitabile din zilele noastre. Cititul in viteza – Faptul ca poti citi repede nu te face un geniu sau nu-ti ofera posibilitatea de a intelege foarte bine cartile, dar tehnicile care te invata cum sa fii un cititor rapid pot fi mai mult decat folositoare. Trecerea razanta peste o carte te ajuta sa-ti dai seama daca merita citita sau nu. Integral pe Playtech.ro.
Foto: Bucurestiul intre secole – Calea Victoriei: Ce a fost, ce este acum, dar si ce am pierdut Calea Victoriei a fost si este unul dintre simbolurile Capitalei, care a trecut prin multe transformari de-a lungul deceniilor. De numele ei se leaga povesti cu Capsa si intamplari din Micul Paris. In ultimii ani a fost reabilitata si modernizata de Primaria Capitalei. Este un loc de promenada pietonala, care are si piste pentru biciclisti. Mai mult chiar, exista bucurestenii care militeaza pentru transformarea Caii Victoriei in artera exclusiv pietonala. Prin prisma acestui interes pentru unul din principalele simboluri ale Bucurestiului RealitateaBucuresti continua albumul foto inceput pe 28 august 2015 cu o noua serie de fotografii inedite, surprinse din aceleasi unghiuri din care, cu zeci de ani in urma, fotografii interbelici comparau cu mandrie capitala Romaniei cu Micul Paris.
Protestele de la Chisinau par rupte din Romania anilor ’90 Zeci de mii de moldoveni au iesit in strada, in weekend, sa ceara inapoierea miliardului de dolari care a disparut din trei banci, combaterea coruptiei si, bineinteles, alegeri anticipate. „A rare show of defiance”, a scris entuziasmat un jurnalist de la Euronews, iar presa internationala s-a grabit sa observe ca protestele i-au vizat si pe oligarhii care controleaza Republica Moldova. Care oligarhi, pentru a-i pacali pe oameni sa nu mearga la marele protest, ar fi fost in spatele organizarii a doua mega-concerte: unul la Chisinau si altul la Orhei, scrie Vice.
Presedintele RADET: Exista un risc real ca in aceasta iarna sa nu se asigure continuitatea alimentarii cu energie termica a populatiei Gradul de incasare pentru energia termica in Bucuresti este de peste 95%, cel mai ridicat din tara, insa populatia incepe sa-si piarda increderea in sistemul centralizat avand in vedere ca risca sa ramana fara caldura in iarna din cauza instalatiilor invechite, a declarat Gabriel Dumitrascu, presedintele Consiliului de Administratie al RADET Bucuresti. „Gradul de incasare la Bucuresti este de este 95%. Deci exista si obligatia morala sa le asiguram agentul termic pentru ca este cel mai inalt grad de incasare din tara. (…) La Bucuresti, in ultimii ani, investitiile au tins spre zero. Din cei 3.000 de kilometri de retea de transport, doar 8% sunt reabilitati, peste 70% din retea este mai veche de 40 de ani, si-a depasit durata de viata. Nu este nicio surpriza in aceste conditii ca exista un risc real ca in aceasta iarna sa nu se asigure continuitatea alimentarii cu energie termica a populatiei”, a explicat Dumitrascu, potrivit Adevarul.
„Romania-i doctorat, oare care-i plagiat?” Dupa o simpla analiza, academicianul Solomon Marcus are un raspuns transant: „Trebuie reconsiderate toate tezele din ultimii 20 de ani” Academicianul Solomon Marcus, in varsta de 90 de ani, este printre primii romani care si-au obtinut titlul de doctor, in cazul sau, in matematica. Profesorul Marcus l-a avut ca indrumator de doctorat pe academicianul si matematicianul Miron Nicolescu. Solomon Marcus spune ca, in 1956, atunci cand si-a sustinut teza de doctorat acest lucru era o raritate. „Pana la mine se acordasera 20 si ceva de titluri de doctor. Era foarte rar ca cineva sa ajunga sa sustina doctoratul. Eram foarte putini doctori”, iti aminteste Solomon Marcus. Cazurile rasunatoare de plagiat din randul politicienilor l-au determinat pe Andrei Plesu sa faca zilele trecute o propunere mai putin obisnuita: toti cei care au muncit serios pentru titlul de doctor sa renunte la acesta, determinandu-i pe plagiatori sa faca si ei acest lucru, scrie Gandul.
Comisia Europeana: Romania si Bulgaria indeplinesc criteriile Schengen. Decizia admiterii este politica Comisia Europeana a anuntat ca Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile pentru admiterea in Schengen, dar decizia este una politica. „Nu este o decizie care sa fie luata de Comisia Europeana, este o decizie politica ce trebuie luata de Consiliul Uniunii Europene si de Consiliul European”, a spus Natasha Bertaud, purtatorul de cuvant al Executivului comunitar. In urma cu cateva ore, vicepremierul bulgar Meglena Kuneva afirma ca admiterea Bulgariei si Romaniei in Spatiul Schengen este parte a solutiei pentru depasirea crizei imigrantilor din Uniunea Europeana, scrie EVZ.
Grecia: masurile de austeritate, sub semnul intrebarii? In lupta electorala din Grecia politicienii pun sub semnul intrebarii termenii de acordare a noii transe de ajutor financiar. Cu ocazia recentei sale aparitii la Salonic, fostul premier elen Alexis Tsipras s-a aratat hotarat: „razboiala” cu creditorii internationali privind imbunatatirea termenilor de acordare a noilor credite nu s-a incheiat. Politicianul socialist sustine ca vizeaza mai ales o restructurare a datoriilor. Pe agenda sa se mai gasesc protejarea creditorilor bancii si a angajatilor, dar si a averii statului – avere ce nu trebuie „vanduta”. In preambulul alegerilor parlamentare programate pe 20 septembrie si liderul opozitiei conservatoare, Evangelos Meimarakis, s-a prezentat la fel de bataios: guvernul sau nu va majora impozitele si taxele pentru agricultori, ci va propune alte optiuni, informeaza Deutsche Welle.