Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Tribunalul Sibiu a suspendat retrocedarea a 43.000 de hectare de padure ce urmau a fi vandute de deputatii Adam si Hrebenciuc; Ce rol a jucat Iohannis in cazul adoptiilor; Cum se pierd zeci de milioane de euro destinate autostrazilor

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Tribunalul Sibiu a suspendat retrocedarea a 43.000 de hectare de padure ce urmau a fi vandute de deputatii Adam si Hrebenciuc. Tribunalul Sibiu s-a pronuntat pentru suspendarea executarii deciziei pronuntate de Tribunalul Covasna in cererea de revizuire din dosarul retrocedarilor de paduri catre apropiatii lui Viorel Hrebenciuc. „In cauza avand ca obiect cererea de revizuire a deciziei civile nr. 231/R/2012, pronuntata de Tribunalul Covasna, cauza stramutata la Tribunalul Sibiu, instanta de judecata s-a pronuntat azi, 10.11.2014, in sensul ca: a respins incidentele procedurale invocate in cauza, privind lipsa calitatii de reprezentant pentru Comisia Locala de Fond Funciar si lipsa calitatii procesual active a revizuentei Regia Nationala a Padurilor; a dispus suspendarea executarii deciziei pronuntate de Tribunalul Covasna in cererea de revizuire, in concret a deciziei cu nr. 231/R/2012, iar in final a dispus suspendarea judecarii prezentei cauze pana la solutionarea cauzei penale ce face obiectul dosarului nr. 63/P/2012 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie. Aceasta ultima dispozitie a fost luata ca urmarea faptului ca, in cauza penala aratata, se efectueaza cercetari cu privire la aceleasi imprejurari invocate, de asemenea, si in cauza de fata”, se arata intr-un comunicat al Tribunalului Sibiu, scrieEVZ.

Ce rol a jucat Iohannis in cazul adoptiilor: matusile copiilor infiati se contrazic. Presedintele PNL si candidatul ACL la alegerile prezidentiale a fost acuzat, in repetate randuri, ca ar fi intermediat adoptii ilegale catre cetateni canadieni. In prezent, matusile copiilor adoptati au acceptat sa faca declaratii in fata presei, insa versiunile celor doua sunt contradictorii. Mioara Iliut, matusa copiilor din partea tatalui, a declarat duminica seara, in emisiunea „Sinteza Zilei” difuzata la Antena 3, ca nu are nicio informatie referitoare la soarta nepotilor sai. Ea l-a acuzat pe Iohannis ca ar tainui date referitoare la familia sa, anuntaAdevarul.

PSD face din preoţi agenţi electorali pentru Ponta: „Am vorbit cu toţi popii. În fiecare biserică, un om trimite un SMS. La fiecare secţie de votare, să văd doi oameni. Să fie directori de şcoli, poştaşul din sat”. O stenogramă obţinută deGânduldezvăluie planul de acţiuni al PSD pentru cucerirea Ardealului, folosindu-se toţi directorii din instituţiile publice. Liderul de la Satu Mare, Mircea Govor, a făcut deja planul de bătaie pentru ziua alegerilor. La secţia de votare ar trebui să fie prezenţi, potrivit stenogramei, de la primar şi viceprimar, până la poştaş şi reprezentantul direcţiei sanitar-veterinare.

Consiliul Concurentei cauta informatori. Consiliul Concurentei (CC) vrea sa incurajeze persoanele fizice sa denunte companiile care incalca legea concurentei, cu dovezi pentru inceperea unei investigatii, recompensate financiar, dupa modelul aplicat de Ungaria, un proiect de act normativ pe aceasta tema urmand sa fie lansat anul viitor. „Vrem sa dam posibilitatea persoanelor fizice de a furniza elemente care sa stea la baza declansarii investigatiilor noastre. Ele pot si acum, dar incercam exact sa reglementam”, a declarat luni presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la conferinta „Mediafax Talks about Competition”. El a aratat ca cel mai elocvent exemplu este al Statelor Unite ale Americii, cu o practica foarte raspandita privind incurajarea celor care prezinta autoritatilor dovezi de incalcare a legii si unde se poate ajunge la compensatii financiare foarte mari, fara a exista o limitare a acestor sume, scrieRomania Libera.

Tot mai multi romani raman mutilati dupa accidente la vanatoare. Legea este mult prea permisiva cand vine vorba de instruire. Medicii oftalmologi atrag atentia ca s-au inmultit cazurile in care oamenii raman mutilati, pe viata, dupa ce impusca iepuri, fazani sau rate, la partide de vanatoare. Duminica noapte, un barbat lovit in ochi de o alice a fost adus de urgenta la Spitalul de Oftalmologie din Capitala. Din pacate, doctorii nu i-au mai putut salva vederea. Este al doilea caz in doua saptamani, iar reprezentantii Asociatiei Vanatorilor spun ca multi dintre romanii care vor sa vaneze isi fac instruirea de forma din cauza legislatiei mult prea permisive. O alica de plumb, de dimensiunea unui bob de mazare, l-a mutilat pe viata pe un barbat de 59 de ani. In acest sfarsit de saptamana, dupa ce a fost la vanatoare intr-o padure din judetul Valcea, omul a fost nimerit accidental de o alica in ochiul drept. Duminica noapte a fost adus de urgenta la Bucuresti, sperand ca doctorii vor reusi sa faca o minune, anuntaStirileProtv.ro.

DW: O demisie tarzie si o inlocuire problematica. Teodor Melescanu urmeaza sa-l substituie pe Titus Corlatean ca sef al diplomatiei romane. Demisia celui din urma e justificata, dar insuficienta, survine tardiv si e urmata de un demers foarte discutabil. Ingrijorator e, intre altele, riscul ca demisia si inlocuirea lui Corlatean cu un fost candidat prezidential pro-Ponta, fost sef al SIE, serviciu secret din care in mod ilegal pare sa fi facut parte insusi premierul, pe cand era magistrat, sa camufleze intentii nu tocmai onorabile. Si sa prelungeasca neajunsurile electorale care au transformat reprezentantele diplomatice ale Romaniei in bastioane antidemocratice. Romanii din Europa au reactionat de altfel rapid. „Nu ne multumeste demisia ministrului Corlatean, cerem 1000 de sectii de vot”, a reliefat un comunicat al FADERE, o organizatie a romanilor din Europa, informeazaDeutsche Welle.

Cum se pierd zeci de milioane de euro destinate autostrazilor. Europenii ne dau bani, iar autoritatile nu sunt in stare sa faca drumuri. Daca tronsoanele incepute nu vor fi gata la anul, cand este termenul limita, UE va taia finantarile. Mai mult, va trebui sa returnam si sumele cheltuite. Noua ani am avut la dispozitie sa cheltuim banii alocati de Uniunea Europeana pentru construirea de autostrazi si drumuri nationale in exercitiul financiar european 2007-2015, asta dupa ce autoritatile au primit o derogare de trei ani, in 2012. In prezent, 10 tronsoane de autostrada nu s-au finalizat, riscam sa pierdem banii alocati si sa ne cautam in buzunare- ca sa platim de la buget construirea tronsoanelor care nu vor fi gata. Contactat de „Evenimentul zilei„, directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), Narcis Neaga, sustine ca se lucreaza la foc continu si ca se discuta cu europenii pentru a vedea cum se poate rezolva problema, in caz ca nu vor fi gata tronsoanele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro