Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Zi istorică pentru femeile saudite. Interdicţia de a conduce o maşină a fost ridicată; Povestea românului care a pus pe picioare 25 de afaceri de succes în 25 de ani; Mii de oameni au semnat o petiție online prin care cer stoparea publicității pe ”televiziunile mincinoase” Antena 3 și România Tv

HotNews.ro
subiecte, Foto: Hotnews
subiecte, Foto: Hotnews

Zi istorică pentru femeile saudite. Interdicţia de a conduce o maşină a fost ridicată. Decizia, anunţată din septembrie 2017, a fost inspirată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi face parte dintr-un vast plan de modernizare a bogatei ţări petroliere. “Este un pas important, o etapă esenţială pentru mobilitatea femeilor”, a rezumat măsura Hana al-Khamri, autoarea unei cărţi în curs de apariţie despre femeile din jurnalismul saudit. Pentru multe femei, saudite sau expatriate, măsura le va permite să-şi reducă dependenţa de şoferii privaţi sau de bărbaţii din familia lor, ceea ce va duce la economii financiare, potrivitStirile ProTv.

Proteste la Chișinău. Manifestanții pichetează Parlamentul. Piața Marii Adunări Naționale din fața Guvernului s-a umplut duminică după ce două instanțe de judecată au invalidat alegerile și au refuzat să valideze mandatul de primar al lui Andrei Năstase. În cele din urmă, manifestanții s-au mutat în fața Parlamentului, iar organizatorii au anunțat că vor rămâne acolo cel puțin până luni, când Curtea Supremă de Justiție va examina recursul înaintat de Andrei Năstase împotriva deciziilor de invalidare a alegerilor, potrivitDeutsche Welle.

Povestea românului care a pus pe picioare 25 de afaceri de succes în 25 de ani. În lumea afacerilor există o specie aparte de oameni, cea a antreprenorilor în serie. Au idei, le pun în practică, le dezvoltă şi după ce afacerile sunt mari şi înflorite le vând. Şi o iau de la capăt. Sunt oameni cărora le plac provocările, care simt că trebuie să o ia de la capăt de mai multe ori. Un astfel de om este Marius Ghenea: a pus pe picioare şi a dezvoltat 25 de afaceri, potrivitDigi24.

Satul în care oamenii pot săpa o groapă numai în prezenţa arheologului fiindcă se găsesc comori romanice la tot pasul. Actualul sat Reşca, mult mai cunoscut drept destinaţia favorită de vânătoare a fostului preşedinte comunist Nicolae Ceauşescu, s-a construit peste cetatea romană atât de puţin promovată. Un drum extrem de lung mai este până ca cetatea Romula să poată fi vizitată, dar până la a culege roadele introducerii pe harta turistică a lumii a satului lor, cetăţenii se plâng de cheltuieli suplimentare şi, uneori, de imposibilitatea de a mai constui pe proprietăţile lor, potrivitAdevarul.

Mii de oameni au semnat o petiție online prin care cer stoparea publicității pe ”televiziunile mincinoase” Antena 3 și România Tv. O petiție online, inițiată sâmbătă, a strâns aproape 10.000 de semnături pentru stoparea publicității la televiziuni precum Antena 3 și România Tv. Motivul: ”pentru că din acești bani sunt finanțate propaganda, dezinformarea și discursul urii”. Inițiatoarea petiției este Raluca Feher, președinta Asociația Frontline Club Bucharest. Ea a fost autoarea unui demers similar în 2017, acuzând atunci Antena 3, România Tv și B1 Tv de propagarea de informații false, denigratoare, de natură de a dezinforma și manipula în mod grav opinia publică, potrivitG4media.

Rusia și-a scos blindatele pe străzi, în Transnistria, după Rezoluția ONU. Rusia forțează nota în Republica Moldova după ce Adunarea Generală a ONU a votat la solicitarea Chișinăului, o rezoluție privind retragerea trupelor rusești de pe teritoriul țării. Guvernul de la Chișinău a acuzat militarii ruși, dislocați în regiunea separatistă transnistreană, de încălcarea Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992, după ce o coloană de blindat, fără semne distinctive și fără numere de înmatriculare, a fost filmată deplasându-se pe traseul Râbnița-Tiraspol de la depozitele rusești cu armament de la Cobasna, potrivit Deutsche Welle.

Metoda inedită prin care un medic învață copiii să mănânce sănătos. În Europa, obezitatea infantilă a atins cote alarmante. Si în România, 1 din 3 copii are probleme cu greutatea, potrivit unui studiu la care a participat şi un medic român. Ca să schimbe aceste cifre, endocrinologul Veronica Mocanu, din Iaşi, luptă pentru un viitor mai sănătos al celor mici: merge în grădiniţele şi în şcolile primare ca să-i înveţe pe copii beneficiile alimentaţiei echilibrate şi ale sportului. Prin poveşti. Aşa îi învaţă Veronica Mocanu pe copii cum să crească sănătos, potrivitDigi24.

Cum ar putea ieşi româncele la pensie mai devreme chiar şi cu 10 ani. Vârsta de pensionare a femeilor ar putea fi redusă în funcţie de numărul de copii născuţi, conform unui proiect de lege înregistrat recent la Senat de PSD. Concret, iniţiativa prevede că vârsta-standard de pensionare se va reduce cu câte doi ani pentru fiecare copil născut şi crescut cel puţin până la vârsta de zece ani. Asta înseamnă că, de exemplu, o mamă cu cinci copii va putea să iasă la pensie cu zece ani mai devreme decât o femeie fără copii. Acest lucru va fi posibil doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, adică cele care au o vechime legală în muncă de 35 de ani, potrivit Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro