Suedia a început construirea complexului în care va depozita pentru 100.000 de ani combustibil nuclear uzat
Suedia a început miercuri construcția complexului final de depozitare pentru combustibilul său nuclear uzat, acesta urmând să fie doar al doilea astfel de sit din lume, unde deșeurile extrem de radioactive vor fi depozitate timp de 100.000 de ani, relatează Reuters.
Cum să depozitezi deșeuri radioactive extrem de periculoase până devin sigure este o întrebare care a bântuit industria nucleară încă de la începutul operării reactoarelor comerciale în anii 1950.
Finlanda este singura țară aproape de finalizarea unui sit de depozitare permanentă.
„Este dificil de exagerat semnificația pentru Suedia și pentru tranziția climatică a faptului că construcția depozitului final este în curs”, a declarat miercuri ministrul suedez al Mediului, Romina Pourmokhtari. „Au spus că nu va funcționa, dar funcționează”, a adăugat el.
Asociația Mondială pentru Energie Nucleară estimează că există aproximativ 300.000 de tone de combustibil nuclear uzat la nivel mondial, care necesită eliminare. Majoritatea este depozitat în bazine de răcire din apropierea reactoarelor care l-au produs.
Pe lângă combustibilul uzat deja produs, mai multe țări din Europa și din lume plănuiesc să construiască noi reactoare pentru a genera electricitatea necesară tranziției de la combustibilii fosili.
Combustibilul nuclear va fi îngropat în tuneluri săpate la mare adâncime
Depozitul final Forsmark, situat la aproximativ 150 de kilometri nord de Stockholm, pe coasta de est a Suediei, va consta în 60 km de tuneluri îngropate la 500 de metri adâncime în rocă veche de 1,9 miliarde de ani.
Va fi casa finală pentru 12.000 de tone de combustibil nuclear uzat, introdus în capsule de cupru rezistente la coroziune, lungi de 5 metri, care vor fi ambalate în argilă și îngropate.
Facilitatea va primi primele deșeuri la sfârșitul anilor 2030, dar nu va fi finalizată până în jurul anului 2080, când tunelurile vor fi umplute și închise, a declarat Compania Suedeză de Gestionare a Combustibilului și Deșeurilor Nucleare (SKB).
Procesul, însă, ar putea fi întârziat. MKG, o organizație neguvernamentală suedeză preocupată de subiectul deșeurilor nucleare, a atacat în instanță planurile de construcție, solicitând verificări suplimentare de siguranță.
Reprezentanții MKG susțin că cercetările de la Institutul Regal de Tehnologie al Suediei au arătat că capsulele de cupru ar putea rugini și elibera elemente radioactive în apa subterană.
„Avem timp să așteptăm zece ani pentru a lua o decizie, având în vedere că este ceva de care trebuie să fim siguri timp de 100.000 de ani”, a declarat Linda Birkedal, președinta MKG.
Depozitul Forsmark va costa aproximativ 12 miliarde de coroane (1,08 miliarde de dolari) și va fi finanțat de industria nucleară, a precizat SKB.
El va avea capacitatea de a depozita toate deșeurile produse de centralele nucleare aflate în funcțiune în Suedia.
Totuși, nu va găzdui combustibil provenit din reactoarele viitoare. Suedia plănuiește să construiască încă 10 reactoare până în 2045, inversându-și în 2023 politica de decenii privind renunțarea treptată la energia nucleară.