Sari direct la conținut

Summit decisiv pentru unitatea UE: Acord pentru ajutorul pentru Ucraina / Protest masiv al fermierilor în Bruxelles, cu focuri și 1.000 de tractoare

HotNews.ro
Premierul ungar Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia
Premierul ungar Viktor Orban, Foto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Liderii Uniunii Europene au convenit joi, în unanimitate, să acorde un ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei, după săptămâni de opoziție din partea Ungariei. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, care a spus că decizia a fost votată de toți liderii UE – deci și de Viktor Orban – , Charles Michel subliniind că „unitate” este cuvântul-cheie în aceste momente. Summitul va continua joi și vineri cu alte subiecte pe ordinea zi, cum ar fi asistența militară pentru Ucraina și situația din Orientul Mijlociu. Pe agendă (cel puțin oficial) nu sunt protestele fermierilor europeni, deși manifestanți furioși, cu 1.000 de tractoare și utilaje, au venit chiar lângă clădirea Parlamentului European din Bruxelles, unde are loc summitul.

Cele mai importante informații de la summitul UE, LIVE pe HotNews.ro

14:31„Pur și simplu nu a mai avut nicio altă opțiune”: Cum a cedat Viktor Orban la summitul UE

12:35Cele 27 de țări membre s-au înțeles în privința ajutorului multianual de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, a anunțat președintele Consiliului European. La acest moment nu este clar cum a fost convins să renunțe la dreptul său de veto premierul ungar Viktor Orban.

12:27 Consiliul European a început în mod oficial, a anunțat purtătoarea de cuvânt a lui Charles Michel. Pe agendă sunt Cadrul Financiar Multianual, asistența militară pentru Ucraina și situația din Orientul Mijlociu. De remarcat, că – cel puțin oficial – pe ordinea de zi nu este și subiectul protestelor agricultorilor europeni.

12:05 Majoritatea statelor membre încearcă să „șantajeze” Ungaria la Bruxelles pentru a aproba un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

„Premierul poartă discuții continue la summitul UE, continuăm să ne străduim să ajungem la un acord ținând cont de interesele naționale, dar nu este sigur că acest lucru se va întâmpla”, a declarat Gergely Gulyas în cadrul unei conferințe de presă. (Reuters)

11:21 Cancelarul german Olaf Scholz a făcut joi un apel la o decizie unanimă a tuturor celor 27 de membri ai UE pentru a conveni asupra unui plan comun care să ofere finanțare stabilă Ucrainei în următorii ani.

„Cred că acum este momentul să se ajungă la o decizie. Voi lucra din greu pentru a ajunge la un acord al tuturor celor 27″, a declarat el la sosirea la Bruxelles.

Premierul polonez Donald Tusk a spus joi că nu există un „plan B” în ceea ce privește ajutorul Uniunii Europene pentru Ucraina, iar premierul ungar Victor Orban, care îl blochează, trebuie să decidă dacă Ungaria vrea să „facă parte din comunitatea noastră”.

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să cadă de acord asupra unui pachet de ajutor pe termen lung pentru Ucraina, a declarat și premierul Estoniei, Kaja Kallas. (Reuters)

11:04 VIDEO Fermierii protestează în Bruxelles, unde are loc summitul UE / Tractoare, focuri și petarde în fața Parlamentului European

10:46 VIDEO Klaus Iohannis, înainte de summitul crucial al UE: România este dispusă să ajute Ucraina cât timp este nevoie / Nu putem să ne întâlnim în Bruxellesul blocat de protestele agricultorilor și să nu vorbim despre acestea

10:34 Președintele Consiliului European, Charles Michel a spus că au loc consultări, înainte de începerea summitului. El a postat o imagine în care la masa discuțiilor sunt văzuți, alături de Viktor Orban, șefa CE, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Giorgia Meloni.

10:11 Premierul belgian Alexander De Croo a declarat joi că este încrezător că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor ajunge la un acord privind ajutorul financiar pentru Ucraina.

El a adăugat că nu există alternativă la un compromis privind ajutorul pentru Ucraina între cele 27 de state membre ale UE și că un astfel de acord este de o importanță capitală.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat, de asemenea, că este „optimist cu prudență” în privința ajungerii la un acord, „dacă Ungaria este dispusă să facă un compromis”. (Reuters)

10:04 Premierul ungar, Viktor Orbán, a ajuns în clădirea unde are loc summitul. Acesta a fost văzut intrând împreună cu ministrul său pentru afaceri europene, János Bóka – o figură cheie în cadrul negocierilor – și cu ambasadorul Ungariei la UE, Bálint Ódor. (The Guardian)

———————

„Am pornit spre Bruxelles. Mâine începe summitul UE. Vom apăra interesele Ungariei!”, a scris Orban pe Facebook miercuri, cu o zi înainte de reuniunea extraordinară prin care liderii UE vor să rezolve impasul.

Orban a acuzat marți UE că a planificat să declanșeze un „Armageddon”împotriva țării sale, dar că Ungaria nu și-a schimbat poziția față de deblocarea asistenței pentru Ucraina.

„Riscă să deraieze totul din nou”

Liderul ungar este acuzat la Bruxelles că a șantajat UE pentru a obține deblocarea fondurilor europene destinate țării sale, dar înghețate din cauza unor presupuse încălcări ale statului de drept la Budapesta.

Rezultatul reuniunii de joi pare foarte incert, în condițiile în care negocierile dintre UE și Budapesta nu au reușit până acum să găsească un numitor comun.

„Riscă să deraieze totul din nou”, a declarat îngrijorată o sursă diplomatică a France Presse. Cu toate acestea, un oficial european a spus că a văzut semnale „ceva mai bune” venind de la Budapesta.

Ajutorul european pentru Ucraina (33 de miliarde euro sub formă de împrumuturi și 17 miliarde sub formă de granturi) este inclus într-o prelungire a bugetului UE până în 2027.

Acest sprijin este extrem de necesar pentru a menține economia Kievului pe linia de plutire, în condițiile în care un pachet de ajutor din partea SUA a fost blocat în Congres.

Reînnoirea ajutorului pentru Ucraina, una dintre opțiuni

Ungaria solicită o revizuire anuală a acestui sprijin, cu un vot unanim, dar celelalte țări UE sunt hotărâte să nu-i ofere o astfel de ocazie pentru a bloca iar procedurile.

Concesia avansată de UE pentru Orban este de a organiza o dezbatere anuală la nivelul șefilor de stat sau de guvern, fără a exista posibilitatea unui drept de veto.

În cazul în care nu reușesc să îl convingă pe omologul lor ungar, ceilalți lideri au promis să găsească o soluție pentru a continua să sprijine financiar Ucraina, cel puțin pe termen scurt.

„Într-un fel sau altul, vom găsi o soluție, cu sau fără Orban, pentru a sprijini Ucraina”, a dat asigurări premierul polonez Donald Tusk.

O opțiune ar fi reînnoirea pentru un an a ajutorului macrofinanciar, care în 2023 a fost de 18 miliarde de euro, o formulă care necesită doar o majoritate calificată.

Dar un sprijin pe mai mulți ani în afara bugetului european nu este o soluție evidentă, a admis un diplomat european.

„Opțiunea nucleară”, un scenariu puțin probabil

Atât de mare este frustrarea față de poziției Budapestei încât unele state membre au fluturat amenințarea de a avansa cu o procedură de sancționare pentru încălcarea valorilor fundamentale ale UE (articolul 7 din Tratat) inițiată împotriva Ungariei în 2018.

Această procedură, deseori descrisă drept „opțiunea nucleară”, ar putea teoretic să ducă la suspendarea dreptului de vot al Ungariei la reuniunile europene, dar ar necesita acordul unanim al celorlalți 26 – un scenariu puțin probabil.

La summitul din decembrie, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, la care Viktor Orban s-a opus, a fost posibilă deoarece premierul ungar a fost de acord să părăsească sala în momentul în care s-a votat.

În ajunul reuniunii din decembrie, Comisia Europeană acceptase să deblocheze aproximativ 10 miliarde de euro din fondurile înghețate anterior destinate Ungariei, invocând reformele întreprinse de Budapesta pentru a îmbunătăți independența judecătorilor săi.

Însă alte peste 20 de miliarde de euro în fonduri europene sunt încă blocate, din cauza îngrijorărilor de la Bruxelles cu privire la respectarea drepturilor persoanelor LGBT+, a libertății academice și a dreptului de azil în această țară.

Potrivit Comisiei, nu s-a înregistrat încă niciun progres în aceste chestiuni pentru a permite deblocarea fondurilor.

Pe lângă problema bugetului UE, la summit se va discuta și despre creșterea ajutorului militar acordat Ucrainei. Cancelarul german Olaf Scholz, a cărui țară este principalul donator european al Ucrainei, a făcut apel la alte țări să facă mai mult pentru a ajuta Kievul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro