Sari direct la conținut

Summit UE crucial pentru R. Moldova și Ucraina. Iohannis: Nu e toată lumea convinsă că pot începe negocierile de aderare. Discuțiile se anunță complicate

HotNews.ro
Maia Sandu și Volodimir Zelenski , Foto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia
Maia Sandu și Volodimir Zelenski , Foto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia

Urmează un summit istoric pentru Republica Moldova și Ucraina. Consiliul European va decide dacă cele două state vor începe negocierile de aderare. „Nu există nicio garanție la momentul acesta că rezultatul va fi unul pozitiv”, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, înaintea summitului de la Bruxelles.

​„Avem chestiunea legată de extindere. Problema se va pune pentru Ucraina și Moldova. Din informațiile pe care le avem, nu e toată lumea convinsă că pot începe negocierile de aderare. Eu voi solicita clar să înceapă. Aceste discuții se anunță complicate, sper să reușim să mișcăm lucrurile. Moldova a făcut progrese semnificative și merită să intre în următoarea etapă. (…) Nu există nicio garanție la momentul acesta că rezultatul va fi unul pozitiv. În politică lucrurile se rezolvă prin compromis. În acest moment trebuie să așteptăm rezultatul negocierilor”, a declarat Iohannis.

Ungaria și Austria se opun începerii negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina

După Ungaria, Austria se opune începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, întrucât nu este de acord cu o procedură accelerată şi consideră că „Kievul nu ar trebui să primească privilegii pe care Bosnia-Herţegovina nu le are”, relatează agenţia ucraineană RBC, care citează serviciul de presă al parlamentului austriac, acolo unde cancelarul Karl Nehammer şi ministrul de externe Alexander Schallenberg au fost audiaţi, marţi, în comisia pentru politica europeană.

Nehammer consideră că Ucrainei şi Republicii Moldova ar trebui să li se ofere perspectiva de a adera la UE „în semn de solidaritate”, dar se opune unei proceduri accelerate.

Astfel, cancelarul federal austriac Karl Nehammer le-a spus deputaţilor că „nu va fi de acord cu negocierile de aderare cu Ucraina în circumstanţele actuale”. Potrivit acestuia, „nu ar trebui să existe preferinţe pentru Ucraina, în detrimentul Bosniei-Herţegovina, care se află, de asemenea, în prezent în aşteptarea deschiderii negocierilor de aderare”.

Este o poziţie pe care o exprimase deja şi ministrul său de externe, Alexander Schallenberg, într-un interviu acordat luna trecută cotidianului Financial Times. Alexander Schallenberg le cerea atunci liderilor UE să nu favorizeze Ucraina în detrimentul ţărilor din Balcanii de Vest în ceea ce priveşte aderarea la blocul comunitar.

La 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să aprobe începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Subiectul deschiderii de negocieri de aderare cu Ucraina şi Moldova ar urma să figureze pe agenda summitului UE de joi şi vineri. Ungaria a anunţat deja că se va opune deciziei de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina, or, pentru o astfel de decizie este nevoie de unanimitate. Potrivit presei, din cauza împotrivirii Ungariei, decizia pe tema extinderii UE ar putea fi amânată.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro