Sari direct la conținut

Summit-ul UE, divizat pe fondul migrației. Ce variante de lucru există

HotNews.ro
Summit UE, Foto: YouTube
Summit UE, Foto: YouTube

Unul dintre summit-urile cheie ale Uniunii Europene s-ar putea încheia fără o soluție pentru problema migrației ilegale, relateazăBBC.

Italia, punctul de intrare a mii de migranți, în principal din Africa, spune că va vota o declarație comună asupra întregii agende dacă nu se va găsi o soluție.

Noua guvernare populistă a Italiei a dat prioritate unui acord la nivel european privind imigrația și azilul. Problema a jucat un rol major în alegerile italiene, catapultând liderul naționalist al Ligii, Matteo Salvini, la putere. Dar este o chestiune electorală puternică la nivelul UE.

Guvernul de dreapta al Austriei preia președinția rotativă a UE luna viitoare și are o poziție fermă privind migrațiile ilegale. La fel și vecinii Grupului de la Vișegrad: Cehia, Slovacia, Ungaria și Polonia. Acest grup a respins un program al UE de relocare a 160.000 de refugiați din lagărele supraaglomerate din Grecia și Italia.

O mare parte a atenției este acordată cancelarului german care se află sub presiunea de a găsi o soluție rapidă pentru a impiedica sosirea a noi valuri de migranți. Ministrul de interne, Horst Seehofer, a amenințat că va începe să blocheze migranții la graniță, dacă aceștia s-au înregistrat deja într-o altă țară a UE. Fără partidul său, CSU, ea ar putea pierde majoritatea parlamentară.

Președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, le-a spus liderilor în scrisoarea sa de pre-summit că „mizele sunt foarte mari și timpul este scurt”. El a avertizat că problemele UE cu privire la politica în domeniul migrației au dat muniție populiștilor care „oferă răspunsuri simple la cele mai complicate întrebări”.

Printre soluțiile oferite, se numără crearea unor „platforme regionale de debarcare”, o idee austro-daneză, menită să distrugă modelul de operare al bandelor de traficanți de persoane. Aceasta este considerată o modalitate de a accelera procesarea cererilor de azil și de a opri migranțiile economice ilegale.

O altă variantă este consolidarea agenției de frontieră a UE, Frontex. Comisia Europeană spune că acest lucru va transforma Frontex într-o adevărată poliție de frontieră.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro