Sari direct la conținut

Sunt cu adevărat proști românii care nu se vaccinează? Daniel David: Oamenii ar fi așteptat să primească informații în limbajul lor de la guvernanți, dar aceștia nu au făcut-o

HotNews.ro
Vaccin anti-covid, Foto: USER UPLOADED
Vaccin anti-covid, Foto: USER UPLOADED

Psihologul Daniel David susține că oamenii care nu se vaccinează nu sunt proști, ci n-au suficiente cunoștințe pe care s-ar fi așteptat să le primească de la guvernanți, dar aceștia nu le-au transmis.

Sigur că nu sunt proști. Am văzut oameni cu bun simț (la protestele de sâmbătă-n.r.), poate nu cu nivel educațional foarte ridicat, dar cu siguranță nu oameni proști, oameni inteligenți, care însă nu au suficientă educație, n-au suficiente cunoștințe. Ar fi așteptat să le primească de la guvernanți în limbajul lor, dar n-au făcut lucrurul ăsta și au devenit prizonierii conspiraționiștilor în momentul respectiv”, a declarat Daniel David, la HotNews LIVE.

Profesorul a precizat că există, totuși, analize „care arată de exemplu că diferența în rata de vaccinare între diverse țări ale lumii poate să fie explicată, până la 50%, de diferența în performanța la teste PISA”.

„Altfel spus, țările care au perfomanță mai crescută la testele PISA au și o rată mai mare a vaccinării. Lucrul ăsta nu trebuie pus în termenii de inteligent, deștept sau prost. Noi știam și din studiile din țară că deschiderea spre vaccinare este mai ridicată în populațiile mai educate.

Dacă nu interpretezi corect testele PISA, cineva poate să spună rău intenționat că au performanțe reduse la testele PISA, deci sunt proști. Nu, nu sunt proști, performanța la testele PISA arată un anumit nivel educațional. Nu duce în zona diferențelor prost-deștept, inteligent-noninteligent. Dar există această legătură, 50% din varianța vaccinării între țări este explicabilă de varianța în rezultatele la testele PISA între țări”, a mai spus Daniel David.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro