Sari direct la conținut

Sunt prea puține femei care ocupă funcții de conducere în Europa, deplânge Sanna Marin / Ce spune despre revenirea în politică

HotNews.ro
Sunt prea puține femei care ocupă funcții de conducere în Europa, deplânge Sanna Marin / Ce spune despre revenirea în politică
Sanna Marin, la Paris, Franța, 29 septembrie 2023. Sursa foto: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fostul prim-ministru finlandez Sanna Marin afirmă că nu există suficiente femei care să conducă în politica europeană, scrie joi Politico.

„Cred că am avut mai multe femei în rolul de lider în țările nordice (decât în alte părți) din cauza modelului nostru de societate”, a declarat ea în cadrul unui podcast al publicației de la Bruxelle. „Dar încă există un decalaj și în țările nordice, și ar trebui să ne întrebăm cu adevărat de ce se întâmplă acest lucru”, a precizat Sanna Marin.

„Sprijinim suficient femeile? Pentru că femeile nu sunt mai slabe decât bărbații. (…) Ele sunt foarte capabile, sunt talentate, sunt curajoase”, a adăugat ea.

„Dar, din anumite motive, societățile noastre sunt construite într-un mod” care împiedică femeile să obțină roluri de conducere, a mai spus fostul oficial finlandez.

Snna Marin, un personaj care a strălucit pe scena politică europeană de centru-stânga, a fost prim-ministru al Finlandei din 2019 până în 2023, conducând un cabinet majoritar feminin. Popularitatea ei a avut de suferit pe plan intern din cauza creșterii datoriei publice a țării.

Ea a pierdut la limită alegerile din aprilie 2023 și a demisionat din funcția de președinte al partidului său social-democrat, alăturându-se Institutului Tony Blair în calitate de consilier strategic, în septembrie.

Dintre cei 27 de lideri ai țărilor membre ale UE care participă la Consiliul European din această săptămână, doar patru sunt femei, alături de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Marin a mai declarat că țările europene trebuie să fie „parteneri mai buni” ai NATO, adăugând că Finlanda a luat decizia corectă de a adera la alianța militară condusă de SUA. Ea se afla la conducerea guvernului de la Helsinki atunci când Moscova și-a lansat invazia pe scară largă din Ucraina și a supervizat intrarea Finlandei în NATO.

„Toată lumea trebuie să se asigure cu adevărat că avem acele capacități care nu depind doar de ajutorul SUA, deoarece trebuie, de asemenea, să ne asigurăm că propria noastră curte este sigură și securizată”, a insistat ea. „Sunt foarte fericită că Finlanda face parte din NATO și suntem membri ai NATO din cauza Rusiei, pentru că Rusia a atacat Ucraina”, a adăugat Sanna Marin.

„Acum sunt liberă”

Însă ea a respins speculațiile potrivit cărora are în vedere o revenire în politica finlandeză sau ocuparea unei funcții la Bruxelles, afirmând că, deși „niciodată nu ar spune niciodată”, ea „nu caută poziții instituționale”.

„Acum sunt liberă, așa că pot spune ce vreau. Asta e frumos”, a completat fostul premier finlandez.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro