Sari direct la conținut

Surse guvernamentale: Spitalele construite in parteneriat public-privat vor functiona ca spitale de stat. Pacientii vor beneficia de acelasi acces la servicii medicale ca in orice spital public, dar in conditii mai bune

HotNews.ro

Guvernul Ciolos a anuntat ieri,in timpul conferintei de presalegata de subiectul dezinfectantilor diluati, ca a initiat un program pilot de reconstructie a doua spitale noi printr-un parteneriat public-privat. Spitalele vizate sunt ambele in Bucuresti: Spitalul de Copii Marie Curie si Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu (de pe platforma Fundeni).

Conform unor surse guvernamentale consultate de HotNews, in noile spitale pacientii vor beneficia de acelasi acces la servicii medicale cum se intampla astazi in orice alt spital public. Noile spitale publice vor functiona intr-o cladire construita si intretinuta de un partener privat. Acest mecanism functioneaza deja in alte state UE.

Toate serviciile medicale efectuate in aceste spitale vor fi acoperite fie de contributia la fondul national al asigurarilor de sanatate, fie prin programele nationale. Diferenta majora consta in calitatea superioara a conditiilor din spitalul nou fata de cele din cladirea veche. Aceste conditii nu vor fi cu nimic mai prejos decat cele existente in orice spital occidental, iar orice abatere de la standardele de calitate va aduce penalizari pentru partenerul privat.

Actul medical va ramane strict in responsabilitatea statului, iar partenerul privat va fi responsabil pentru punerea la dispozitie a infrastructurii. Personalul medical din spital va ramane angajat al statului, managementul medical va fi in continuare sub controlul autoritatii publice, iar dupa 30 de ani si infrastructura privata va intra in proprietatea statului.

La proiect participa reprezentantii Bancii Europene de Investitii (BEI) si ai Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), au mai precizat pentru HotNews sursele consultate. Guvernul Ciolos va beneficia de asistenta tehnica si de finantarea din partea BERD a celei mai mari parti a cheltuielilor de pregatire a proiectului.

Conform surselor oficiale consultate, privatul va primi din partea statului asa-numitele plati de disponibilitate, dar doar daca va respecta anumite criterii de performanta specificate in contract.

Planul guvernului Ciolos este sa colaboreze cu companii care au experienta in constructia si intretinerea de spitale. Companiile implicate in astfel de proiecte isi construiesc planuri pe termen lung si au un profil diferit de firmele de constructii care ridica cladirea, predau cheia si apoi nu mai au nicio responsabilitate.

Orice slabiciune de design sau de constructie la inceput va insemna o pierdere financiara pentru partenerul privat mai tarziu, pe parcursul contractului. Este vorba de contracte pe durata indelungata, 30 de ani, fara ceea ce se cheama „risc de piata”. Dar partenerul privat este platit doar daca isi face treaba si totul functioneaza in spital in parametrii specificati in contract.

In prezent, un spital de stat incheie foarte multe contracte directe cu firme private: achizitii de dezinfectanti, reparatii, gestionarea deseurilor medicale, etc. Pentru fiecare dintre aceste contracte este necesara o achizitie publica distincta si apar si conflicte de interese. Firmele care castiga aceste licitatii publice nu mai au nicio responsabilitate dupa predare.

In modelul de parteneriat public-privat pe care guvernul Ciolos intentioneaza sa-l aplice, compania privata va fi responsabila pentru buna functionare a infrastructurii pe termen mediu si lung. Succesul unui astfel de program pilot depinde insa in mare masura de asigurarea unei transparente maxime in perioadele de pre-contractare si ulterior.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro