Sari direct la conținut

Suspiciuni de spionaj la o cazarmă a armatei germane. Unitatea militară este folosită pentru instruirea soldaților ucraineni

HotNews.ro
Suspiciuni de spionaj la o cazarmă a armatei germane. Unitatea militară este folosită pentru instruirea soldaților ucraineni
Sisteme Patriot în baza militară de la Schwesing Foto: AXEL HEIMKEN / AFP / Profimedia

Poliţia germană desfăşoară o anchetă cu privire la survolul efectuat de mai multe drone deasupra unei cazărmi în nordul ţării în luna ianuarie, a declarat duminică pentru AFP o purtătoare de cuvânt a armatei germane, confirmând astfel o informaţie apărută în media, transmite Agerpres.

Între 9 şi 29 ianuarie, şase incidente implicând drone de origine necunoscută au avut loc deasupra unei cazărmi a forţelor aeriene din Schwesing, în apropiere de frontiera daneză, a relatat sâmbătă publicaţia Suddeutsche Zeitung (SZ).

Cazul a fost transmis poliţiei criminaliste din landul Schleswig-Holstein, potrivit acestei purtătoare de cuvânt a Bundeswehr-ului, care însă nu a conchis direct că ar fi vorba de o tentativă de spionaj.

Cazarma vizată adăposteşte un centru de instrucţie pentru rachete antiaeriene şi găzduieşte de asemenea soldaţi ucraineni care se instruiesc aici. Potrivit SZ, soldaţii aflaţi în acest centru învaţă să utilizeze sistemele de apărare antiaeriană Patriot, armamente costisitoare şi preţioase livrate Kievului pentru a face faţă bombardamentelor zilnice ale Rusiei.

Purtătoarea de cuvânt a armatei afirmă că „rapoartele privind observările de drone şi presupuse tentative de spionaj s-au înmulţit în ultimul timp”.

Dar armata rămâne prudentă asupra motivelor acestor incidente, întrucât „dronele disponibile în comerţ sunt la vânzare liberă şi persoane particulare pot utiliza de asemenea drone deasupra clădirilor militare fără să se gândească”.

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul german a autorizat armata să doboare dronele suspecte, proiect care mai trebuie să fie aprobat de Bundestag.

Germania se confruntă cu o recrudescenţă a incidentelor în Marea Baltică pe fondul războiului hibrid desfăşurat de Moscova împotriva ţărilor occidentale. Mai multe cabluri subacvatice de energie şi telecomunicaţii au fost astfel avariate în ultimele luni în această zonă. Experţi şi lideri politici au acuzat Rusia că ar fi responsabilă, ceea ce Moscova dezminte.

Cel mai important furnizor de ajutor militar pentru Ucraina după SUA, Germania este în special vizată de acţiunile Kremlinului, notează AFP.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro