Sari direct la conținut

Sute de oameni au fost salvați după cutremurul din Tibet. Peste 14.000 de salvatori continuă căutarea

HotNews.ro
Sute de oameni au fost salvați după cutremurul din Tibet. Peste 14.000 de salvatori continuă căutarea
Cutremur in Tibet. Credit line: Sunil Sharma / Zuma Press / Profimedia

Peste 14.000 de salvatori au sosit în Tibet pentru a continua căutarea supraviețuitorilor după un cutremur puternic care a ucis cel puțin 126 de persoane într-o parte îndepărtată a Chinei de vest.

Peste 400 de persoane au fost salvate, spune presa de stat chineză, după ce seismul a lovit marți, la aproximativ 80 de kilometri de baza Muntelui Everest, distrugând mii de case.

Vicepremierul Zhang Guoqing a sosit miercuri pentru a supraveghea operațiunea, împiedicată de temperaturile de -16°C peste noapte.

Cutremurele sunt frecvente în zonă, care se află pe o falie geologică majoră, dar cel de marți a fost unul dintre cele mai severe din ultimii ani.

Cutremurul cu magnitudinea 7,1, care a lovit la o adâncime de 10 km, potrivit datelor de la US Geological Survey, și a fost simțit în Nepal și în părți din India.

Accesul la internet este restricționat în Tibet, iar reporterii nu pot călători acolo fără permisiunea guvernului. O mare parte din ceea ce se știe despre cutremur și consecințele sale provine din mass-media de stat chineză.

Forțele aeriene dar și drone au fost desfășurate în zonă pentru a ajuta salvatorii, în timp ce președintele Xi Jinping a cerut eforturi maxime pentru a limita numărul victimelor și proporțiile dezastrului.

Media chineză scrie că peste 30.000 de oameni au fost relocați. Serviciul de electricitate și telefonie mobilă din Tingri, în apropiere de epicentru, au fost restabilite miercuri dimineață, potrivit presei de stat.

Oficialii estimează că peste 3.600 de clădiri s-au prăbușit, lăsând mii de persoane fără adăpost.

Videoclipurile publicate de postul de stat CCTV din China au arătat case distruse și clădiri dărâmate în orașul Shigatse din Tibet. „Aici, casele sunt făcute din pământ, așa că atunci când a venit cutremurul… multe s-au prăbușit”, a spus bărbatul de 34 de ani, adăugând că ambulanțele au dus oamenii la spital de-a lungul zilei.

Au fost peste 40 de replici în primele ore după cutremur.

Asezat la poalele Muntelui Everest, care desparte Nepal de China, Tingri este o baza populara pentru alpinisti care se pregatesc sa urce pe cel mai inalt varf din lume.

Tururile de vizitare a Everestului în zonă au fost anulate, a declarat un membru al personalului de turism pentru presa locală, adăugând că zona a fost închisă.

„Îmi fac rugăciunile pentru cei care și-au pierdut viața și îmi exprim dorințele de recuperare rapidă tuturor celor care au fost răniți”, a spus actualul Dalai Lama într-un comunicat.

El a fugit din Tibet în India în 1959, după ce China a anexat regiunea și, de atunci, a fost văzut ca o sursă alternativă de putere pentru tibetanii care nu au controlul Beijingului – care se extinde la mass-media locală și accesul la internet.

În timp ce în Nepal s-au simțit cutremure puternice, nu au fost raportate pagube majore sau victime, a declarat un oficial de la Centrul Național de Operațiuni de Urgență pentru BBC Newsday – doar „daune minore și crăpături la case”.

Cutremurele de marți dimineață, care i-au făcut pe mulți locuitori din Kathmandu să fugă din case, au adus în minte amintiri despre cutremurul mortal din 2015. Cutremurul cu magnitudinea 7,8 s-a produs în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, ucigând aproape 9.000 de oameni și rănind peste 20.000.

„În 2015, când a avut loc cutremurul, nici nu m-am putut mișca”, a declarat Manju Neupane, proprietarul unui magazin din Kathmandu, pentru BBC Nepali. „Astăzi situația nu a fost înfricoșătoare așa. Dar, mi-e teamă că un alt cutremur major ne poate lovi și vom rămâne prinși între clădiri înalte”.

INTERVIURILE HotNews.ro