Sute de oameni au manifestat in statul Arizona in semn de sustinere fata de cazul familiei Bodnariu: "Este sfasietor sa-mi imaginez prin ce trec"
Sute de persoane au manifestat, sambata, in statul american Arizona in semn de sustinere fata de cazul familiei Bodnariu, ai carei copii au fost luati de statul norvegian, ca parte a unui protest global care s-a desfasurat in peste 50 de orase din toata lumea, scrie site-ul azcentral.com, citat de Mediafax.
Protestatarii au iesit pe strazile din Phoenix, capitala statului Arizona, sudul SUA, pentru a-si manifesta solidaritatea fata de Marius si Ruth Bodnariu, ai caror copii au fost luati de Serviciul pentru Protectia Copilului din Norvegia (Barnevernet), fiind acuzati de „indoctrinare” si „abuzuri fizice”.
Manifestantii, adunati in fata Curtii de Justitie din comitatul Maricopa, au scandat in romana si in engleza mesaje de incurajare pentru familia norvegiano-romana.
Demonstratia din Phoenix face parte din cele 50 de astfel de manifestatii care s-au desfasurat in orase din lumea intreaga pentru a condamna serviciile pentru protectia copilului din Norvegia pentru decizia din luna noiembrie de a lua din custodia familiei Bodnariu cei cinci copii cu varste cuprinse intre trei luni si noua ani.
„Este sfasietor sa-mi imaginez prin ce trec”, a declarat Ema Hasna, o mama a doi copii, originara din Romania, care a participat la protestul de sambata din Phoenix.
„Doar gandul ca suntem parinti si noi si ca ne-ar putea fi luati copii este inimaginabil, nu exista cuvinte suficiente pentru a descrie suferinta prin care trec”, a adaugat romanca stabilita in Glendale.
Republicanul american Trent Franks, reprezentant in Congresul american, a vorbit la demonstratia de sambata, organizata de un grup de lideri civici si religiosi romano-americani.
El spune ca ceea ce s-a intamplat in cazul familiei Bodnariu in Norvegia se intampla si in Arizona si a insistat asupra importantei unor reglementari in baza carora serviciile pentru protectia copilului fie trase la raspundere pentru actiunile lor.
„Atat de multi oameni care fac parte din sistemul din Arizona (de protectie a copiilor) sunt dedicati cu adevarat in a face tot ce e corect pentru binele copiilor”, a declarat Franks, fostul director al Serviciilor pentru Protectia Copiilor din Arizona.
„Dar, cu toate acestea, am vazut si cazuri izolate in care nu s-a intamplat acest lucru”, a adaugat acesta.
Franks sustine ca, in majoritatea cazurilor, famiile pot oferi cel mai bun mediu pentru dezvoltarea unui copil. „Daca cineva ar veni la mine acasa si ar vrea sa ma aresteze pentru crima, ar fi mai putin traumatizant pentru mine decat daca m-ar anunta ca-mi ia gemenii de sapte ani”, a explicat Franks.
Hasna spune ca si alte familii de imigranti care s-au confruntat cu astfel de cazuri s-au simtit incurajate sa vorbeasca despre experienta lor cu Barnevernet. „Le-a fost teama sa vorbeasca despre aceste lucruri intrucat cei de la Barnevernet i-au amenintat ca, daca spun ceva, nu-si vor mai vedea vreodata copiii”, sustine Ema Hasna.
Proteste similare au avut loc si in statul american Washington, in orasul Seattle, in Westlake Park, scrie komonews.com. Sora lui Marius Bodnariu locuieste in apropiere de Portland, statul Oregon.
Copiii familiei romanului Marius Bodnariu, inginer IT, si sotiei sale norvegiene Ruth, asistenta medicala, au fost luati de catre Serviciul de Protectie a Copilului din Norvegia, Barnevernet, in noiembrie, dupa ce doua dintre fete, cele mai mari din familie, ar fi spus ca primesc corectii fizice de la parinti. De asemenea, parintii ar fi suspectati de indoctrinarea religioasa a copiilor. Cei cinci copii au fost plasati in trei familii-surogat, iar de curand a fost deschisa procedura adoptiei internationale pentru ei, potrivit reprezentantilor familiei.