Sari direct la conținut

Taiwanul, în război cu J.K. Rowling, după ce autoarea Harry Potter s-a implicat în dezbaterea privind genul pugilistelor de la Jocurile Olimpice

HotNews.ro
J.K. Rowling, autoarea romanelor „Harry Potter”, Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia
J.K. Rowling, autoarea romanelor „Harry Potter”, Foto: Yui Mok / PA Images / Profimedia

Politicienii și jurnaliștii din Taiwan au criticat-o dur pe J.K. Rowling, unii fani ai cărții sale, Harry Potter, au jurat să-i boicoteze produsele, iar taiwanezii obișnuiți i-au luat apărarea lui Lin Yu Ting, pugilista de 28 de ani din Taipei, care s-a aflat în centrul unei dezbateri aprinse despre biologie și sport, cu scriitoarea britanică aflată clar de o parte a disputei, scrie revista Time.

Pugilista taiwaneză Lin Yu Ting și Imane Khelif în special, sportiva din Algeria, au devenit țintele unui cor de critici care cer scoaterea lor din competiția feminină de box, pe motiv că au mai degrabă caracteristici biologice specifice unor bărbați – un lucru negat de Comitetul Olimpic Internațional (CIO), care le-a admis la concursul de la Paris.

CIO a subliniat că ambele pugiliste s-au identificat ca femei încă de la naștere și ambele au concurat și au pierdut în fața femeilor la evenimente internaționale de box, inclusiv la Jocurile Olimpice anterioare, de la Tokyo.

Printre cele mai proeminente voci care s-au plâns de nedreptățile făcute celorlalte femei din competiție, alături de Elon Musk sau Giorgia Meloni, s-a numărat și Rowling, autoarea seriei Harry Potter, care a mai vorbit în mod critic în trecut despre transsexuali.

Distribuind un articol din The Guardian despre controversa din jurul lui Lin și Khelif, Rowling a postat pe X o întrebare: „De ce va fi nevoie pentru a pune capăt acestei nebunii? O femeie cu răni care să-i afecteze viața? O pugilistă ucisă?”.

O „controversă transgender eronată”

În timp ce comentariile anterioare ale lui Rowling cu privire la problemele persoanelor trans nu au avut un mare ecou în Taiwan, societatea taiwaneză a ripostat de data aceasta la atacul lui Rowling.

„Una este să critici drepturile transsexualilor, dar Lin Yu Ting a noastră nu este deloc transsexuală!”, a notat miercuri ziarul național The Liberty Times. „Dacă J.K. Rowling nici măcar nu poate face diferența în acest sens, acest editor îi sugerează să se concentreze pe scrierea de romane!”, a continuat mesajul.

Un articol publicat miercuri în ziarul taiwanez United Daily News a descris la rândul său dezbaterea din boxul olimpic drept o „controversă transgender eronată” pe care „chiar și J.K. Rowling a înțeles-o greșit”.

Au existat multe alte titluri și reportaje TV similare.

„Fiecare persoană are dreptul de a practica sportul fără discriminare”

Oficialii taiwanezi, presa și membrii publicului au subliniat că Lin este și a fost întotdeauna considerată femeie.

Îndoiala multora a venit după decizia Asociației Internaționale de Box (IBA) de anul trecut de a le descalifica pe ea și pe Khelif de la Campionatele Mondiale, pe motiv că acestea nu au trecut un test de eligibilitate nespecificat, care a stabilit că au cromozomi XY (asociată în mod obișnuit bărbaților).

IBA, care este condusă de Rusia, nu mai are autoritate asupra evenimentelor olimpice de box din cauza semnelor de întrebare privind integritatea, iar CIO a declarat în repetate rânduri că Lin și Khelif sunt eligibile pentru a continua să concureze ca femei.

„Aceste două sportive au fost victimele unei decizii bruște și arbitrare a IBA, fără niciun proces echitabil”, a declarat joi CIO. „Fiecare persoană are dreptul de a practica sportul fără discriminare”, a continuat organismul olimpic.

Dar criticii, inclusiv Rowling, nu au aruncat renunțat, menținând opoziția față de participarea unor sportive precum Lin și Khelif și denunțând „nedreptatea brutală” față de pugilista italiană Angela Carini, care a abandonat joi lupta împotriva lui Khelif.

Nemulțumirea a ajuns până acolo încât fanii taiwanezi ai lui Harry Potter și-au renegat dragostea pentru creatoarea seriei lor preferate. „Rowling nu mai este autoarea mea preferată”, a spus un comentator pe rețelele sociale. ”Chiar dacă îmi place Harry Potter, nu-mi mai place Rowling”, a adăugat el – un comentariu împărtășit și de alți taiwanezi.

„Este îngrozitor faptul că lui J.K. Rowling, care își folosește reputația și utilizează întotdeauna tactici nebunești, nu îi pasă deloc că s-ar putea înșela și o defăimează cu disperare pe atleta noastră”, a observat o postare populară pe X a unui medic taiwanez, menită să risipească îndoielile privind sexul lui Lin.

„Voi spune doar un singur lucru: numărul cărții de identitate”

Politicienii, mulți dintre ei membri ai Partidului Democrat Progresist, aflat la putere, au ieșit și ei în evidență.

„Să nu mai vorbim despre faptul că opiniile și poziția lui J.K. Rowling cu privire la problemele transsexualilor în ultimii ani au fost foarte controversate. Voi spune doar un singur lucru: numărul cărții de identitate”, a scris pe Facebook consilierul municipal din Keelung, Jiho Tiun, referindu-se la numerele naționale de identificare ale cetățenilor taiwanezi, care încep cu 1 pentru bărbați și 2 pentru femei și sunt rareori modificate.

„Dacă ar fi fost biologic bărbat și ar fi mers să își schimbe sexul pentru a obține rezultate mai bune în competiție, atunci cartea sa de identitate ar fi început cu 1 în loc de 2”, a continuat Tiun.

„Acest lucru poate avea sens pentru o romancieră care scrie despre magie și vrăjitorie. Dar în Taiwan, înregistrarea identității și a genului după naștere este ceva care nu poate fi mai simplu”, a adăugat oficialul.

Consilierul orașului New Taipei, Cho Kuan-ting, a subliniat în mod similar faptul că Lin s-a născut femeie și a îndemnat publicul să își arate solidaritatea cu ea. „Toată lumea să o susțină pe atleta noastră olimpică națională Lin Yu Ting”, a scris el într-o postare pe Facebook.

„Cel mai rău este faptul că scriitoarea J.K. Rowling, un important lider de opinie, pune public la îndoială sexul atletei taiwaneze”, a scris Cho.

Sprijin de la fosta președintă pentru pugilistă

Purtătorul de cuvânt al președintelui taiwanez Lai Ching-te a declarat de asemenea pe X că Lin „a dat dovadă de o forță incredibilă, depășind îndoielile pentru a concura corect pe scena mondială. Determinarea dumneavoastră inspiră națiunea”.

Iar fosta președintă Tsai Ing-wen și-a exprimat vineri sprijinul pentru Lin. „Lin Yu Ting va juca în seara asta, căutând să avanseze, luptând pentru victorie pentru ea însăși și luptând pentru onoarea Taiwanului”, a scris ea într-o postare pe Facebook.

„În fața tulburărilor și a provocării adversarului ei din afara ringului, cred că Lin nu se teme”, a spus fosta șefă a statului.

Deputatul Su Chiao-hui, care o cunoaște pe Lin din 2017, i-a urat, de asemenea, multă baftă pentru meciul programat vineri cu Sitora Turdibekova din Uzbekistan, la categoria 57 kg, în optimi de finală, descriind-o pe Lin drept „mândria boxului taiwanez”.

„Yu Ting pe care o cunosc eu este o sportivă blândă și puternică. Cred că tulburările din afara terenului nu o vor afecta!” a scris Su pe Facebook.

INTERVIURILE HotNews.ro