Tariceanu solicita convocarea unui nou plen reunit marti, pentru modificarea Statutului deputatilor si senatorilor, desi Senatul isi luase vacanta saptamana viitoare
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a convocat Biroul Permanent al Senatului marti 7 aprilie, de la ora 12.30, pentru modificarea programului de lucru si anunta ca a solicitat convocarea, in aceeasi zi, a unui nou plen reunit a celor doua camere ale Parlamentului, pentru modificarea statutului deputatilor si senatorilor, potrivit unui comunicat de presa transmis joi seara. Solicitarea lui Tariceanu vine dupa ce Biroul permanent al Senatului a decis luni ca membrii acestei Camere sa lucreze in circumscriptiile electorale in perioada 6-14 aprilie, urmand ca sedintele de plen sa fie recuperate dupa Paste.
Este vorba despre modificarea articolului 24, aliniatul 4 din legea nr. 96/2006, privind statutul deputatilor si senatorilor, pentru a permite ca hotararile privind aprobarea cererilor de retinere si arestare a parlamentarilor, adresate de ministrul justitiei, sa se adopte cu votul secret al majoritatii membrilor prezenti, si nu cu majoritatea tuturor membrilor Camerei sesizate, cum este prevazut la acest moment.
Scopul acestei propuneri este de a pune in concordanta prevederile din legea 96/2006, cu articolele 67 si 76 din Constitutie.
„In acest fel se va aduce o modificare necesara si care, in plus, este sustinuta de o larga majoritate a parlamentarilor, cu privire la procedura de aprobare a cererilor venite din partea Ministerului Justitiei. Pe aceasta cale, Presedintele Senatului face apel catre toti senatorii sa fie prezenti marti, in sedinta Plenului reunit, pentru a confirma prin vot sustinerea unei astfel de modificari, aratata in cursul acestei saptamani prin schimbarea regulamentului Senatului”, se precizeaza in comunicat.
Ce sustine in prezent Articolul 24 – Procedura in caz de retinere, arestare sau perchezitie – aliniatul 4: Camera hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai. Hotararea Camerei se comunica de indata ministrului justitiei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in termen de 3 zile. Data comunicarii catre ministrul justitiei este data intrarii in vigoare a hotararii.
Dupa modificare, „majoritatii membrilor sai” ar urma sa devina „majoritatii membrilor prezenti”.
Ce sustin articolele 67 si 76 din Constitutie:
ARTICOLUL 67
Camera Deputatilor si Senatul adopta legi, hotarari si motiuni, in prezenta majoritatii membrilor.
ARTICOLUL 76
(1) Legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere.
(2) Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera.
(3) La cererea Guvernului sau din proprie initiativa, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedura de urgenta, stabilita potrivit regulamentului fiecarei Camere.
Aceasta modificare ar fi trebuit sa intre in dezbaterea plenului comun ce a avut loc miercuri 1 aprilie, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, potrivit liderului deputatilor PNL Ludovic Orban, intrucat comisia speciala nu a facut raport.
„Deoarece ieri, 1 aprilie a.c., aceasta propunere de modificare, aflata pe agenda, nu a fost adoptata de plenul reunit al Parlamentului, Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a solicitat, dupa consultarea Presedintelui Camerei Deputatilor, convocarea unei noi sedinte comune in data de marti, 7 aprilie”, precizeaza comunicatul transmis joi seara.
Amintim ca plenul Senatului a votat marti modificarea articolului 173 din Regulamentul Camerei superioare a Parlamentului in sensul in care acest for hotaraste asupra cererilor primite din partea Justitiei cu votul secret al majoritatii senatorilor prezenti. Hotararea de modificare a Regulamentului Senatului a fost adoptata cu 109 voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva.